avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 760 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Funcţionarii publici şi ... Asistent personal - reangajare dupa contestarea ...
Discuție deschisă în Funcţionarii publici şi problemele lor juridice

Asistent personal - reangajare dupa contestarea deciziei de incadrare in grad de handicap

In urma schimbarii incadrarii in gradul de handicap s-a concediat asistentul personal in baza art.65 Codul Muncii in data de 27.07.2011.
Persoana cu handicap a contestat incadrarea in alt grad de handicap cu castig de cauza in data de 19.10.2011 primind decizie de incadrare in grad de handicap "grav" valabil cu 27.0.20111.
Cum se procedeaza in acest caz ?
1. Se reincadreaza asistentul personal cu 27.07.2011 si is se plateste o despagubire pt drepturile salariale de care ar fi beneficiat pt perioada 27.07.-prezent (prin similitudine cu art.80 Codul muncii)?
2.Se reincadreaza asistentul personal de la data inregistrarii cererii la primarie (deoarece nu are si o hot judec asa cum prevede art 80
Cel mai recent răspuns: Kyandra , moderator 15:42, 18 Noiembrie 2011
Avand in vedere faptul ca primaria a concediat in mod legal asistentul personal (vina este exclusiv a comisiei de expertiza, care a facut incadrarea in gradele de handicap), reincadrarea asistentului personal se va face de la data formularii cererii de catre persoana indreptatita (bolnav), in baza deciziei revizuite de incadrare in gradul I de handicap grav, cu insotitor.
asa am zis si io, da' nu ma crede :tooth:
Decizia data in urma contestatiei prevede ca ncadrarea in gradul de handicap "grav" e valabila pt 12 luni incepand cu 27 iulie 2011.Practic se anuleaza vechea decizie prin care persoanei i se modifica gradul de handicap.
Nu este normal ca persoana respectiva sa beneficieze de restitutio in integrum aplicandu-se prin similitudine prev. art.80 Codul Muncii ? Sau sa i se plateasca bolnavului ca despagubire o suma egala cu indemnizatia de care ar fi beneficiat in aceasta perioada ?

Altfel bolnavul ar fi privat de dreptul sau la asistent pesonal sau la indemnizatie in acesta perioada in care acum se recunoaste ca a avut gradul de handicap grav si deci nu din vina lui nu a inregistrat cerere la primarie decat la momentul de fata.
Pai si de ce ar fi vina primariei ca cei de la comisie au fost niste dobitoci? Daca ar fi sa se primeasca despagubiri, poate ca bolnavul ar trebui sa actioneze in instanta comisia de expertiza medicala (ei au gresit, nu primaria).
Repet, concedierea asistentului personal s-a facut legal, in baza unui document valabil la acea data (respectiv decizia de anulare a gradului I grav de handicap.). Nu se aplica in cauza art. 80 din Codul muncii.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Grad de handicap / pensie de invaliditate ContSters89275 ContSters89275 Buna ziua. In cazul in care o persoana cu certificat de incadrare in grad de handicap :grav + asistent personal , cod handicap 8,valabilitate :12 luni, ... (vezi toată discuția)
Contract de munca incheiat pe perioada determinata - asistent personal geanina_Prv geanina_Prv conf. Legii 448/2001, persoana cu handicap grav are dreptul la un asistent personal al carui contract de munca se incheie pe perioada valabilitatii ... (vezi toată discuția)
Cum se obtine indemnizatia de insotitor? rosica rosica BUNA,VA ROG FITI AMABILI SI SPUNETI MI DACA BUNICUL MEU CARE ARE PARKINSON,SI ESTE OPERAT,FACE PE EL,POATE BENEFICIA DE INSOTITOR?ASTEPT RAS.DACA DA CE ACTE ... (vezi toată discuția)