Dragu Sorin a scris:
Am un PFA care realizeaza venituri ocazional de cel mult 1/an. Anul acesta sunt pus in situatia de a fi cheltuit pentru onorarea unui contract ce imi va fi achitat anul viitor (din spusele beneficiarului) sau poate ... nu. La inceputul anului viitor voi depune declaratia pe anul 2011 la Administratia Financiara. Ma intreb cum se va putea deduce (daca se mai poate) cheltuielile efectuate avand in vedere ca nu am realizat venituri in acest an.
Va multumesc.
Cheltuielile
platite in cursul anului 2011 sunt efectuate pentru onorarea unui contract, deci sunt efectuate
in scopul obtinerii unor venituri impozabile (Codul Fiscal art. 48 alin. 4 lit. a).
Veti inregistra cheltuielile in contabilitatea anului 2011 (Codul Fiscal art. 48 alin. 4 lit. b) si
pentru anul 2011 veti avea o pierdere.
Aceasta pierdere
se reporteaza si se va deduce din
profitul urmatorilor 5 ani consecutivi (Codul Fiscal art. 80 alin. 4 lit. a).
Concluzie: Daca in anul 2012 veti incasa contravaloarea contractului si veti realiza profit,
din profitul anului 2012 se va scade pierderea din 2011 si veti plati impozit pentru diferenta rezultata (Cod Fiscal art. 80 alin. 3).
Codul Fiscal
ART. 48 Reguli generale de stabilire a venitului net anual din activităţi independente, determinat pe baza contabilităţii în partidă simplă
(4) Condiţiile generale pe care trebuie să le îndeplinească cheltuielile aferente veniturilor, pentru a putea fi deduse, sunt:
a) să fie efectuate în cadrul activităţilor desfăşurate în scopul realizării venitului, justificate prin documente;
b) să fie cuprinse în cheltuielile exerciţiului financiar al anului în cursul căruia au fost plătite;
ART. 80 Stabilirea venitului net anual impozabil
(3) Pierderea fiscală anuală înregistrată pe fiecare sursă din activităţi independente, cedarea folosinţei bunurilor şi din activităţi agricole se reportează şi se completează cu venituri obţinute din aceeaşi sursă de venit din următorii 5 ani fiscali.
(4) Regulile de reportare a pierderilor sunt următoarele:
a) reportul se efectuează cronologic, în funcţie de vechimea pierderii, în următorii 5 ani consecutivi;