avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 581 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate - partida simplă ... Deductibilitate cheltuieli PFA atunci cand nu s-au ...
Discuție deschisă în Contabilitate - partida simplă şi obligaţii fiscale declarative pentru PFA, II, AF

Deductibilitate cheltuieli PFA atunci cand nu s-au realizat venituri

Am un PFA care realizeaza venituri ocazional de cel mult 1/an. Anul acesta sunt pus in situatia de a fi cheltuit pentru onorarea unui contract ce imi va fi achitat anul viitor (din spusele beneficiarului) sau poate ... nu. La inceputul anului viitor voi depune declaratia pe anul 2011 la Administratia Financiara. Ma intreb cum se va putea deduce (daca se mai poate) cheltuielile efectuate avand in vedere ca nu am realizat venituri in acest an.
Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: Carmen Jurubita , Contabil 17:55, 20 Noiembrie 2011
potrivit pct. 52 din OMFP 1040/2004, „venitul net sau pierderea fiscala care rezulta din contabilitatea in partida simpla va fi influentata cu platile si/sau incasarile efectuate in avans, care se refera la alte exercitii fiscale”.
Rezulta ca venitul net in activitati independente se determina ca diferenta intre venitul brut si cheltuielile aferente realizarii acestuia, fiind influentat de platile si/sau incasarile efectuate in avans, referitoare si la alte exercitii fiscale.
Conf prevederilor pct. 52 parag. (2) din OMFP 1040/2004 permite astfel modificarea bazei de impunere.
Prin urmare, cheltuielile aferente veniturilor ce se vor realiza in anul urmator vor fi deduse din cheltuielile corespunzatoare anului fiscal in care se realizeaza venitul, iar nu din cheltuielile anului fiscal in care au fost efectuate si inregistrate in evidentele contabile.






Dragu Sorin a scris:

Am un PFA care realizeaza venituri ocazional de cel mult 1/an. Anul acesta sunt pus in situatia de a fi cheltuit pentru onorarea unui contract ce imi va fi achitat anul viitor (din spusele beneficiarului) sau poate ... nu. La inceputul anului viitor voi depune declaratia pe anul 2011 la Administratia Financiara. Ma intreb cum se va putea deduce (daca se mai poate) cheltuielile efectuate avand in vedere ca nu am realizat venituri in acest an.
Va multumesc.


Cheltuielile platite in cursul anului 2011 sunt efectuate pentru onorarea unui contract, deci sunt efectuate in scopul obtinerii unor venituri impozabile (Codul Fiscal art. 48 alin. 4 lit. a).
Veti inregistra cheltuielile in contabilitatea anului 2011 (Codul Fiscal art. 48 alin. 4 lit. b) si pentru anul 2011 veti avea o pierdere.

Aceasta pierdere se reporteaza si se va deduce din profitul urmatorilor 5 ani consecutivi (Codul Fiscal art. 80 alin. 4 lit. a).

Concluzie: Daca in anul 2012 veti incasa contravaloarea contractului si veti realiza profit, din profitul anului 2012 se va scade pierderea din 2011 si veti plati impozit pentru diferenta rezultata (Cod Fiscal art. 80 alin. 3).

Codul Fiscal
ART. 48 Reguli generale de stabilire a venitului net anual din activităţi independente, determinat pe baza contabilităţii în partidă simplă
(4) Condiţiile generale pe care trebuie să le îndeplinească cheltuielile aferente veniturilor, pentru a putea fi deduse, sunt:
a) să fie efectuate în cadrul activităţilor desfăşurate în scopul realizării venitului, justificate prin documente;
b) să fie cuprinse în cheltuielile exerciţiului financiar al anului în cursul căruia au fost plătite;

ART. 80 Stabilirea venitului net anual impozabil
(3) Pierderea fiscală anuală înregistrată pe fiecare sursă din activităţi independente, cedarea folosinţei bunurilor şi din activităţi agricole se reportează şi se completează cu venituri obţinute din aceeaşi sursă de venit din următorii 5 ani fiscali.
(4) Regulile de reportare a pierderilor sunt următoarele:
a) reportul se efectuează cronologic, în funcţie de vechimea pierderii, în următorii 5 ani consecutivi;
Ultima modificare: Joi, 17 Noiembrie 2011
Ana Muntianu, Consultant fiscal
art. 48, alin 4 din codul fiscal
Condiţiile generale pe care trebuie să le îndeplinească cheltuielile aferente veniturilor, pentru a putea fi deduse........

deci cheltuielile pentru a fi deductibile trebuie sa fie aferente unor venituri realizate.
(coroborat cu pct. 52 din OMFP nr. 1040/2004)

daca efectuati cheltuieli in anul 2011 pentru a realiza venituri in 2012, nu trebuie sa le considerati deductibile in anul efectuarii si sa declarati pierdere fiscala.



Atentie la nuanta domnule Xerxes!

a) să fie efectuate în cadrul activităţilor desfăşurate în scopul realizării venitului, justificate prin documente;

Codul Fiscal nu conditioneaza deductibilitatea cheltuielilor de realizarea efectiva a veniturilor.
Si de asemenea nu conditioneaza ca venitul sa fie realizat in anul respectiv.
Conditiile pe care Codul Fiscal le pune pentru ca o cheltuiala sa fie deductibila, este ca respectiva cheltuiala sa fie efectuata, asa cum am scris mai sus, in scopul realizarii de venituri si sa fie să fie cuprinsa în cheltuielile exerciţiului financiar al anului în cursul căruia a fost plătita;
Ca sa nu mai vorbim ca in cazul PFA venitul se considera a fi realizat doar daca este incasat.
Deci daca au fost efectuate niste cheltuieli in luna decembrie pentru servicii care vor fi incasate in ianuarie anul urmator, aceste cheltuieli nu sunt deductibile?

ca sa raspund la ultima intrebare: parerea mea este ca nu sunt deductibile pentru ca nu sunt aferente veniturilor obtinute si astfel ar distorsiona rezultatul financiar si fiscal al exercitiului respectiv.

inainte de litera a) de la art. 48, alin 4, exista acel "preambul" care este foarte important si-l voi repeta: Condiţiile generale pe care trebuie să le îndeplinească cheltuielile aferente veniturilor, pentru a putea fi deduse........"
deci prima conditie care trebuie sa fie indeplinita ca o cheltuiala sa fie deductibila este sa fie aferenta unui venit realizat, dupa care legiuitorul vine si enumera alte conditii.

consider ca principiile contabilitatii sunt aceleasi, atat in cazul partidei simple cat si in cazul partidei duble, iar cheltuielile efectuate pentru o "productie neterminata" trebuie sa fie aferente unor venituri, astfel incat sa nu distorsioneze rezultatele financiare.

cel putin asta e parerea mea si nu este infailibila
e posibil sa aveti si dvs. dreptate.




Ultima modificare: Sâmbătă, 19 Noiembrie 2011
xerxes, utilizator

Alte discuții în legătură

Adaug stocul la baza de impozitare? ismi3ismi ismi3ismi Contabilul pe care il am,pt CALCUL PROFIT, a scos VEniturile totale pe o lista si Cheltuielile totale deductibile pe o alta lista si a calculat cu programul pe ... (vezi toată discuția)
Pfa calcul impozit venit 2012 tatiana1 tatiana1 Avand in vedere faptul ca la PFA finantele calculeaza cheltuielile deductibile tinand cont doar de marfa vanduta si considera cheltuiala nedeductibila costul ... (vezi toată discuția)
Impozitul net in cazul intreprinderii individuale mihaela71 mihaela71 Am gresit titlul subiectului.Am vrut sa spun venitul net pt care se aplica cota de impozit. Cum se calculeaza venitul net pt anul incheiat in cazul unui II cu ... (vezi toată discuția)