avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 398 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate - partida simplă ... adaug stocul la baza de impozitare?
Discuție deschisă în Contabilitate - partida simplă şi obligaţii fiscale declarative pentru PFA, II, AF

adaug stocul la baza de impozitare?

Contabilul pe care il am,pt CALCUL PROFIT, a scos VEniturile totale pe o lista si Cheltuielile totale deductibile pe o alta lista si a calculat cu programul pe care il foloseste, PROFIT=Venituri totale-Cheltuieli totale deductibile,la care a aplicat 16% pt impozit si asta e impozitul de platit de catre mine...fara sa mai adauge si valoarea stocului de la sfarsitul anului,la baza de impozitare...
De fapt,in Decl 200,doar aceste date se cer a fi completate: Venituri totale si Cheltuieli deductibile.
Intrebarea e,adaugarea valorii stocului de la sfarsitul anului,la baza de impozitare,ca si cheltuiala nedeductibila,cine o face?Eu (adun valoarea stocului la incasarile totale si declar rezultatul la rubrica Venituri totale?) sau cei de la fisc vor calcula intrega baza de impozitare,adaugand si aceste stocuri?
Cel mai recent răspuns: ismi3ismi , utilizator 18:07, 5 Februarie 2012
Nu. Stocurile reprezinta o cheltuiala deductibila iar veniturile generate din diminuarea stocurilor se vor reflecta ulterior (recte in urmatoarea declaratie 200).
iata un raspuns ,pe aceeasi tema,de pe alt site:"
1) Potrivit art. 48 alin (1) din Codul fiscal , venitul net din activitati independente se determina ca diferenta intre venitul brut si cheltuielile efectuate in scopul realizarii de venituri, deductibile, pe baza datelor din contabilitatea in partida simpla, cu exceptia prevederilor art. 49 si 50.

La pct. 37 din Normele de aplicare a Codului fiscal se precizeaza faptul ca din venitul brut realizat se admit la deducere numai cheltuielile efectuate in scopul realizarii de venituri, astfel cum rezulta din evidentele contabile conduse de contribuabili, cu respectarea prevederilor art. 48 alin. (4)-(7) din Codul fiscal . De asemenea, la sectiunea F Norme privind evidentierea cheltuielilor , pct. 43 din OMFP 1040/2004 , una din conditiile pe care trebuie sa le indeplineasca cheltuielile aferente veniturilor, pentru a putea fi deduse, este:
a) sa fie efectuate in cadrul activitatilor desfasurate in scopul realizarii venitului, justificate prin documente.

Potrivit pct. 52 din OMFP 1040/2004 , „venitul net sau pierderea fiscala care rezulta din contabilitatea in partida simpla va fi influentata cu platile si/sau incasarile efectuate in avans, care se refera la alte exercitii fiscale". Din interpretarea prevederilor mentionate rezulta ca venitul net in activitati independente se determina ca diferenta intre venitul brut si cheltuielile aferente realizarii acestuia, fiind influentat de platile si/sau incasarile efectuate in avans, referitoare si la alte exercitii fiscale. Interpretarea prevederilor pct. 52 parag. (2) din OMFP 1040/2004 permite astfel modificarea bazei de impunere. Prin urmare, cheltuielile aferente veniturilor ce se vor realiza in anul urmator vor fi deduse din cheltuielile corespunzatoare anului fiscal in care se realizeaza venitul, iar nu din cheltuielile anului fiscal in care au fost efectuate si inregistrate in evidentele contabile.

Avand in vedere aceste precizari organul fiscal a stabilit corect cheltuiala deductibila, netinand cont de stocul de marfa existent. Astfel stocul de marfa, va fi preluat la inceputul anului viitor si daca aceasta marfa va fi comercializata, cheltuiala cu achizitia marfii va fi considerata deductibila, fiind aferenta venitului brut incasat in acest an."


asadar,asta nu inseamna ca stocurile de materii prime ramase nefolosite la sfarsitul anului,nu se considera deductibile pt anul in care nu au generat venituri,ci pt anul viitor,in care ele vor genera venituri?...sau am inteles eu gresit,....?

Problema este ca,totusi,in nici-o delaratie nu se face referire la aceste stocuri...nu se cer date despre ele,in nici-o declaratie...deci,nu se adauga aceste stocuri de la sfarsitul anului, la baza de impozitare a anului in care ele raman nefolosite?

Ultima modificare: Duminică, 5 Februarie 2012
ismi3ismi, utilizator
Nu va suparati dar eu am postat pe scurt ceea ce trebuie inteles .
va multumesc mult pr raspunsul dumneavoastra,l-am inteles si,asa credeam si eu ca sta treaba,pana ce am citit ceea ce am postat mai sus,de pe alt site....de asta sunt nelamurita...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Impozitul net in cazul intreprinderii individuale mihaela71 mihaela71 Am gresit titlul subiectului.Am vrut sa spun venitul net pt care se aplica cota de impozit. Cum se calculeaza venitul net pt anul incheiat in cazul unui II cu ... (vezi toată discuția)
La venitul net spun finantistii... liliigretz liliigretz Din totalul platilor (din reg.de inc.si plati - partida simpla) spun finantistii ca trebuie sa scad stocul de la sfarsitul anului deoarece nu a generat profit ... (vezi toată discuția)
Raspuns de la dgfp privind solutionarea unei decizii de impunere suplimentara bianchita bianchita I n urma depunerii unei contestatii la DGFP am primit urmatorul raspuns: In vederea solutionarii contestatiei este necesar sa ne mentionati in scris in ... (vezi toată discuția)