avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 528 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... ore suplimentare
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

ore suplimentare

cum se platesc orele suplimentare?de exemplu tatal meu lucreaza intr-o fabrica cuptorar si nu prea sunt posibilitati pentru zile libere.orele suplimentare sunt compensate in bani.cat ar trebui sa primeasca pentru orele suplimentare efectuate?cum se calculeaza compensarea orelor suplimentare in bani?tin sa mentionez ca lucreaza cate 8 ore pe zi de luni pana duminica inclusiv.
Cel mai recent răspuns: adelaida_07 , utilizator 14:32, 18 Noiembrie 2011
Art. 123
(1) In cazul in care compensarea prin ore libere platite nu este posibila in termenul prevazut de art. 122 alin. (1) in luna urmatoare, munca suplimentara va fi platita salariatului prin adaugarea unui spor la salariu corespunzator duratei acesteia.
(2) Sporul pentru munca suplimentara, acordat in conditiile prevazute la alin. (1), se stabileste prin negociere, in cadrul contractului colectiv de munca sau, dupa caz, al contractului individual de munca, si nu poate fi mai mic de 75% din salariul de baza.

Art. 138
(1) In cazul unor lucrari urgente, a caror executare imediata este necesara pentru organizarea unor masuri de salvare a persoanelor sau bunurilor angajatorului, pentru evitarea unor accidente iminente sau pentru inlaturarea efectelor pe care aceste accidente le-au produs asupra materialelor, instalatiilor sau cladirilor unitatii, repausul saptamanal poate fi suspendat pentru personalul necesar in vederea executarii acestor lucrari.
(2) Salariatii al caror repaus saptamanal a fost suspendat in conditiile alin. (1) au dreptul la dublul compensatiilor cuvenite potrivit art. 123 alin. (2).

Trebuie sa subliniez faptul munca de 8 ore in 7 zile din 7 este ilegala cat timp nu se incadreaza in prevederile art 138 (1).
Dar in cazul in care acest repaus este suspendat avem situatia in care orele trebuiesc platite cu dublul sumei minime de 175% la plata orei lucrate, deci un minim de 3.5 ori
Art.123 alin.2 C.mun. prevede un spor de minim 75% ... de unde a reiesit 175%?
Daca o ora lucrata in mod normal este platita in procent de 100% ( adica cu valoarea ie intreaga) si daca ii aplici si un spor de 75 % atunci ora suplimentara nu rezulta ca este este platita 175 % ?
Eu nu am spus cu un spor de 175% ci ca este platita 175%

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Plata ore suplimentare Mainerici  Ctin Mainerici Ctin o persoana a castigat in instanta plata orelor suplimentare ptr 2011-2012,plata orelor de sambata si duminca,plata orelor de sarbatori legale cf codului ... (vezi toată discuția)
Spor de 100% alexandra24 alexandra24 Buna ziua,daca CCMN nu este in vigoare si cum acesta prevedea ca trebuie sa acordam un spor de 100% pt munca in zilele libere si zilele de sarbatoare legale ... (vezi toată discuția)
Ore suplimentare negut_dorina negut_dorina As dori sa stiu cu cat se platesc orele suplimentare in zilele lucratoare in procent?dar orele lucrate sambata si duminica (vezi toată discuția)