avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 820 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme juridice în afaceri - ... procedura concilierii directe
Discuție deschisă în Probleme juridice în afaceri - contracte între profesionişti

procedura concilierii directe

Buna seara!
Spuneti-mi si mie va rog daca procedura somatiei de plata poate tine loc procedurii concilierii directe?
Somatia de plata reprezinta o procedura speciala prin care un creditor poate obtine un titlu executoriu impotriva debitorului pentru o creanta certa, lichida si exigibila ce reprezinta obligatia de plata a unei sume de bani.
Procedura somatiei de plata nu poate tine loc procedurii concilierii.
Inalta Curte s-a pronuntat ca ar tine loc procedurii concilierii. Am gasit eu o speta.
Dupa cum prevede C.pr.civ.este obligatorie concilierea directa .
Potrivit art.720 indice 1 alin (1) c.pr.civ., in procesele si cererile in materie comerciala evaluabile in bani, inainte de introducerea cererii de chemare in judecata,reclamantul va incerca solutionarea litigiului prin conciliere directa cu cealalta parte.
In scopul aratat la alin.1,reclamantul va convoca partea adversa,comunicandu-i in scris pretentiile sale si temeiul lor legal,precum si toate actele doveditoare pe care se sprijina acestea.Convocarea se va face prin scrisoare recomandata cu dovada de primire,prin telegrama,telex,fax sau orice alt mijloc de comunicare care asigura transmiterea textului actului si confirmarea primirii acestuia.Convocarea se poate face si prin inmanarea inscrisurilor sub semnatura de primire ( art 720 indice 1 alin. 2 c. pr. civ. ).
Dupa parerea somatia de plata nu poate tine loc de conciliere directa.

Ai dreptate. Dar uite si ce a zis curtea: [ link extern ] .
Poate-i foloseste omului.
Cu adevarat interesant.
Multumesc GabrielaA.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Lipsa conciliere directa. Monica H. Monica H. speta> Am un debitor pe care nu-l pot convoca la conciliere directa (se intorc plicurile cu \"expirat termen de pastrare\") deci cererea de chemare in ... (vezi toată discuția)
Care este diferenta dintre convocare si convocare la conciliere? Lumy_lex Lumy_lex Buna ziua, sunt jurist de o saptamana si nu prea inteleg ce mi se cere (colegele nu prea imi explica, nu au rabdare). As dori sa imi spuneti diferenta dintre ... (vezi toată discuția)
Primire notificare conciliere directa art. 720 cod civil COSTACHE AURORA COSTACHE AURORA As dori sa stiu daca in situatia in care notificarea la conciliere este inmanata unuia din angajatii debitorului, care confirma primirea acesteia cu semnatura ... (vezi toată discuția)