avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 919 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... problema incalzire ineficienta (aproape inexistenta)
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

problema incalzire ineficienta (aproape inexistenta)

Buna ziua

As vrea vrea sa clarific daca se poate cu ajutorul dvs pasii de urmat pentru rezolvarea situatiei de mai jos.

De ani de zile (cel putin 4 de cand l-am cumparat) incalzirea in apartament este foarte slaba si situatia s-a degradat constant de la an la an. Apartamentul este la ultimul etaj, 10 din 10 in Timisoara.

La fiecare abordare (verbala) a administratiei mi s-a spus ca problema este coloana de incalzire a blocului si ca locatarii nu vor sa o schimbe.

Anul acesta situatia s-a inrautatit simtitor : caloriferele se incalzesc/dezmortesc cel mult o palma in partea de sus iar in dormitor temperatura ramane frecvent in jur de 14 grade (?!).

Plata intretinerii, inclusiv a caldurii, este la zi.

Momentan stau niste prieteni in apartament dar situatia e penibila, nu se poate trai normal acolo.

Urmeaza sa fac o cerere scrisa catre presedintele asociatiei de proprietari (eu fiind proprietarul). Am inteles ca legea prevede un raspuns scris in termen de 7 (?) zile.

Deoarece nu ma astept la un raspuns rezonabil, as vrea sa stiu care ar fi din punctul dvs de vedere/din experienta dvs pasii urmatori posibili pt rezolvarea situatiei.

Reclamarea asociatiei la primarie (serviciul urbanism ?) ?
Actionarea in instanta a asociatiei de proprietari ?
In ultima instanta, se poate obtine debransarea pentru a instala o sursa alternativa de caldura in viitorul apropiat (la vara nu mai ajuta cu nimic).

Va multumesc
Cel mai recent răspuns: silviu_n , utilizator 02:10, 22 Noiembrie 2011
D-nul urasc_lasii are dreptate aratand ca sunt multe cauze. Eu va sfatuiesc sa nu mai asteptati ca asociatia sa repare acolo, pentru simplul fapt ca daca pana acum nu a facut-o, nici de acum incolo nu o v-a face.
Stiti cum zicea cainele atunci cand viscolul , gerul si foamea il chinuia intr-o iarna?. Brrr... la vara o sa-mi fac o casa din oase.
Trebuie sa intelegeti ca atributiile,, asociatiei'' in ceea ce priveste reparatiile partilor comune le poate avea orice proprietar care locuieste acolo. Acesta este de cele mai multe ori mai interesat decat asociatia, care poate ca sta in caldura ca belferii si prefera sa taie hartii.
Va multumesc pentru sugestii.
Am contactat un instalator care sa determine cauza tehnica in timp ce astept raspunsul presedintelui administratiei la cererea scrisa.

Sper sa gasim cauza si s-o remediem rapid. Iau in calcul inclusiv sa achit eu reparatia si sa recuperez apoi cota parte a fiecaruia. Aveti idee, ca principiu, in ce conditii/daca se poate pleca pe ideea asta in contextul in care administratia o sa continue sa refuze sa se implice ?

Multumesc inca o data.
Conducerea asociatiei trebuie sa se implice in aceasta reparatie. Legea 230/2007 de infiintare, organizare si functionare a asociatiilor de proprietari impune obligatii pentru proprietari de a intretine proprietatea comuna in conditii bune de functionare.
Reprezentantii proprietarilor, comitetul executiv si presedintele, au datoria de a face toate demersurile pentru indelinirea acestor obligatii.
Art. 16. - (1) Proprietarii sunt obligati sa ia masuri pentru consolidarea sau modernizarea cladirii, pentru reabilitarea termica si eficienta energetica, potrivit prevederilor legale. Indiferent de natura interventiilor, se va avea in vedere mentinerea aspectului armonios si unitar al intregii cladiri.
...............
Art. 18. - In cazurile in care in cladirile de locuinte unul dintre proprietari sau chiriasi impiedica, cu buna-stiinta si sub orice forma, folosirea normala a cladirii de locuit, creand prejudicii celorlalti proprietari ori chiriasi, dupa caz, proprietarii sau reprezentantul legal al acestora pot solicita instantei sa hotarasca masurile pentru folosirea normala a cladirii, precum si plata daunelor.
Se poate și să achitați dvs, dacă instalatorul vă dă factură iar președintele asociației v-o decontează ulterior, după ce se adună suma, pe listele de plată. Oricum, vecini de pe coloană vă vor fi recunoscători. Succes!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ultim etaj cu calorifere reci sau slab incalzite adrhc adrhc Buna ziua, locuiesc in Bucuresti, sector 5 la et.8 (ultimul). Dintotdeauna (10 ani) de cand locuiesc in actualul apartament caloriferele am observat ca se ... (vezi toată discuția)
Coloane incalzire colmatate, refuz acces pentru schimbarea lor ursulina ursulina Bună seara! Poate să mă îndrume cineva în legătură cu refuzul unui locatar de a permite accesul în apartament pentru schimbarea coloanelor de ... (vezi toată discuția)
Este legala instalarea unei pompe de debit pe instalatia de incalzire la bloc ? anam79 anam79 Buna ziua, Locuiesc la ultimul nivel al unui bloc si apa calda nu imi ajunge deloc in calorifere. Deoarece in 4 ani de zile nu m-am putut intelege cu ... (vezi toată discuția)