avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 430 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Coloane incalzire colmatate, refuz acces pentru ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Coloane incalzire colmatate, refuz acces pentru schimbarea lor

Bună seara!
Poate să mă îndrume cineva în legătură cu refuzul unui locatar de a permite accesul în apartament pentru schimbarea coloanelor de incălzire?
Unde ar trebui să apelez pentru rezolvarea acestei probleme?
Locatarul respectiv are coloanele acoperite cu tapet , are şi căldură şi în consecinţă nu-l interesează de locatarii care nu au căldură. Ţevile nu s-au schimbat de 40 de ani şi sunt colmatate.
Nu-l interesează nici ce prevede legea în acest sens.
Cel mai recent răspuns: elga50 , moderator 07:40, 21 Ianuarie 2015
Conform l 230/2007 si HG 1588/2007 , notificati-l pe proprietar sa accepte accesul in apartament a echipei care realizează lucrarea. Mereti la serviciul din primarie care se ocupa de asociatii de proprietari si sa solicite ajutorul. Ei il pot amenda.
1-Iata ce obliga dispozitia in vigoare
L nr 230/2007 Articolul 14
Proprietarul este obligat sa mentina proprietatea sa individuala, apartament sau spatiu cu alta destinatie decat aceea de locuinta, in stare buna, pe propria cheltuiala . Niciun proprietar nu poate incalca, afecta sau prejudicia dreptul de proprietate comuna sau individuala a celorlalti proprietari din condominiu.
Articolul 15
Cu un preaviz de 5 zile, proprietarul este obligat sa accepte accesul in apartamentul sau in spatiul sau al unui delegat al asociatiei, atunci cand este necesar sa se inspecteze, sa se repare ori sa se inlocuiasca elemente din proprietatea comuna, la care se poate avea acces numai din respectivul apartament sau spatiu . Fac exceptie cazurile de urgenta, cand accesul se poate face fara preaviz.

2-
Mereti la serviciul din primarie care se ocupa de asociatii de proprietari si sa solicite ajutorul. Ei il pot amenda
.Serviciul din primarie ,in acest caz,nu poate sanctiona asociatia de proprietari
Presedintele de asociatie are obligatia sa desfasoare demersuri pentru a determina proprietarul sa accepte accesul in proprietate pentru inlocuirea partii comune de instalatii
3-In cazul in care proprietarul se incapataneaza sa refuze accesul in proprietate,exista solutia inlocuirii instalatiei fara executarea racordurilor la respectivul apartament
Locatarul dv. are dreptate.
Daca pe tevile lui este caldura, inseamna ca aceste coloane sunt functionale.
De ce trebuie sa schimbati o coloana intreaga pentru portiuni de coloane care au defecte? Inlocuiti acele portiuni.
Sau poate nici chiar coloanele nu sunt colmatate, poate exista defectiuni pe tevile care duc la calorifere.
Vechimea unor tevi nu inseamna si colmatarea lor. Sunt blocuri construite acum 50-60 de ani care nu si-au schimbat coloanele si ele sunt functionale si-acum.
Si cel mai important lucru este ca aceste lucrari nu se fac in timpul sezonului cat se livreaza caldura, ci vara.

Daca ne dati amanunte, poate vi se va raspunde mai aplicat la problema pe care o aveti.

Daca copilul se imbolnaveste, nu aruncam copilul, ci il tratam de boala.
Ultima modificare: Marți, 20 Ianuarie 2015
elga50, moderator
ursulina a scris:
Unde ar trebui să apelez pentru rezolvarea acestei probleme?
Locatarul respectiv are coloanele acoperite cu tapet , are şi căldură şi în consecinţă nu-l interesează de locatarii care nu au căldură. Ţevile nu s-au schimbat de 40 de ani şi sunt colmatate.

Sper ca va interesati acum pentru a face aceasta lucrare in sezonul cald asa cum s-a mai spus. Atunci instalatia este goala si se poate lucra usor.
Daca presedintele asociatiei nu reuseste sa-l induplece pe "nabadaios" sa mearga la serviciul asociatii de proprietari din Primarie. Noi asa am rezolvat o problema identica. Seful serviciului a pus mana pe telefon, a vorbit cu proprietarul si l-a convins sa deschida usa si sa permita efectuarea lucrarii pentru ca altfel ar fi primit amenada....
Din relatarea dumneavoastra precum ca mai multi locatari nu au caldura, eu inteleg ca ati analizat situatia, ati constatat cu un instalator, ca nu aveti alta solutie decat inlocuirea instalatiei vechi cu una noua.
Nu am motive sa ma indoiesc de necesitatea acestei lucrari, noi in asociatie procedand in mai multe cazuri in acelasi fel. Am constatat ca intr-un an cand s-au facut numai carpeli ale vechii instalatii, asociatia a cheltuit aproximativ 18.000 lei si a avut de la una la patru interventii (carpeli) lunar. Iar subsolul era permanent cu apa si mizerie.
In anul urmator am hotarat schimbarea intregii instalatii comune. Ne-a costat 16.000 lei si prima interventie minora a fost dupa 2 ani iar in anii urmatori a mai for cazul unor mici interventii odata la 7-8 luni.


Eu cand am dat acel sfat, cu reparatia pe portiunea cu probleme, am facut-o bazandu-ma pe experienta mea. Adeseori vin proprietarii cu o falca-n cer si una-n pamant la mine cum ca instalatia este veche si ca trebuie schimbata ca lor nu li se incalzesc caloriferele.

In primul rand ca poate fi o problema de acumulare a pungilor de aer, problema cel mai des intalnita, cu precadere catre etajele superioare si asta se rezolva cu aerisirea coloanei si a caloriferelor (care sunt prevazute cu aerisitoare) sau cu inlocuirea unei bucati din teava orizontala sau in cel mai rau caz a celei verticale.
In cazul incalzirii exista avantajul ca starea instalatiei este aratata de modul cum se incalzesc coloanele verticale, or colmatarea acestora este un proces greu de intamplat, in primul rand din cauza presiunii lichidului in instalatie, dar si aditivilor din lichidul de incalzire.
A schimba intreaga coloana este un deranj foarte mare si care trebuie foarte bine analizat si indepartate toate cauzele minore care fac ca unii sa se poata incalzi si altii nu. Apoi sa se decida inlocuirea ei in totalitate.

Ne-am dat cu presupusul intrucat utilizatoarea nu ne-a dat amanunte.

Alte discuții în legătură

Caldura in calorifere ursulina ursulina Bună seara! Am urmatoarea problemă, ca administrator de bloc: Am schimbat coloanele de încălzire - tur-retur - între etajele 4, de deasupra racordului ... (vezi toată discuția)
Ultim etaj cu calorifere reci sau slab incalzite adrhc adrhc Buna ziua, locuiesc in Bucuresti, sector 5 la et.8 (ultimul). Dintotdeauna (10 ani) de cand locuiesc in actualul apartament caloriferele am observat ca se ... (vezi toată discuția)