avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 847 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Calcul indemnizatie somaj pentru cei interesati
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Calcul indemnizatie somaj pentru cei interesati

Conform unei hotarari a Guvernului, din februarie 2008, baza lunara de calcul asupra careia angajatorii vor avea obligatia de a retine si de a vira contributia individuala la bugetul asigurarilor pentru somaj este reprezentata de venitul brut realizat lunar de persoanele asigurate obligatoriu. La indemnizatia de somaj media celor 12 luni se face din salariul de baza brut, ceea ce nu este acelasi lucru cu venitul brut, care include salariul de baza brut plus alte venituri. Deci in luna in care se icaseaza prima de fidelitate sau bonus sau alt venit, s-a platit corect contributia la somaj incluzand aceasta suma, dar nu poate fi luata in calcul la indemnizatie de somaj pentru ca nu asa prevede legea.

Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 15:08, 18 Noiembrie 2011
1. Ce bine ar fi fost daca ati fi dat si numarul acelei HG din 2008 care poate modifica Legea 76/2002 si Legea 571/2003 a Codului fiscal (!?) ;)
2. Indemnizatia de somaj se calculeaza conform Legii 76/2002 iar sumele luate in calculul salariilor brute sunt stabilite de Codul fiscal.
3. Daca aveti rabdarea necesara sa cautati, ar fi bine daca ati lista toate sumele care, legal, intra in salariul brut pentru calculul indemnizatiei de somaj.
Ultima modificare: Vineri, 18 Noiembrie 2011
Valeriu TUDOR, Consultant resurse umane
~ Conținut șters la cerere ~
Aici se face confuzia, deoarece in calcului indemnizatiei pentru somaj intra media salariilor DE BAZA brute, ceea ce nu este acelasi lucru cu salariu brut. Eu personal sunt in situatia in care trebuie sa restitui 8268 lei din acest motiv, deci sunt direct interesata sa...nu am dreptate dar din pacate, asta e. Am gasit recursul facut de Agentia de Somaj din Teleorman la care Curtea de apel Bucuresti le da dreptate. Citez :Ceea ce dorim sa subliniem este faptul ca legislatia actuala prevede obligatia de a plati contributia la bugetul asigurarilor pentru somaj in raport de venitul brut realizat, dar dreptul corelativ la incasarea indemnizatiei de somaj se calculeaza nu in raport de suma cu care s-a contribuit, ci in raport de alte elemente, respectiv in functie de salariul de baza lunar brut, care este mai mic sau cel mult egal cu venitul brut.
Curtea mai noteaza faptul ca aceasta distinctie nu este intamplatoare, notiunile de venit brut si salariu de baza brut fiind diferite. Art. 155 din Codul muncii prevede ca "salariul cuprinde salariul de baza, indemnizatiile, sporurile, precum si alte adaosuri".
In speta de fata, recurenta parata a calculat in mod corect indemnizatia de somaj cuvenita reclamantei, fara a lua in calcul prima de fidelitate incasata de aceasta din urma in luna mai 2008, intrucat dispozitiile legale mai sus enuntate prevad raportarea la salariul de baza brut. Desi situatia este inechitabila pentru persoana asigurata, instanta de judecata este tinuta sa aplice legea astfel cum a fost edictata de catre legiuitor. Daca ar statua in echitate, instanta ar ajunge la incalcarea dispozitiilor legale, la crearea unor norme juridice paralele si la incalcarea principiului separatiei puterilor in stat.{CURTEA DE APEL BUCUREȘTI SECȚIA A VII-A CIVILÃ ȘI PENTRU CAUZE PRIVIND CONFLICTE DE MUNCÃ SI ASIGURÃRI SOCIALE Dosar nr-(4913/2009)
DECIZIA CIVILÃ NR.6676/ Ședința publică de la 18.11.2009)
1. Aveti dreptate si sunt de acord cu ce spuneti dar eu va solicitasem acea HG din 2008, poate ea spune mai multe, sa inteleaga toata lumea.
2. Mai exista si o decizie a Curtii de Conturi pe care nu o gasesc.
3. Mai exista si adresa AMOFM Bucuresti nr.37405/25.08.2011 dar nici pe asta nu o gesesc.
Ultima modificare: Vineri, 18 Noiembrie 2011
Valeriu TUDOR, Consultant resurse umane
am gasit acum HG 113/2011 pentru modificarea si completarea unor acte normative si stabilirea unor masuri in domeniul protectiei sociale. Hotararea 113/2011, Publicat in Monitorul Oficial, Partea I nr. 133 din 22 februarie 2011, prin care In temeiul art. 108 din Constitutia Romaniei, republicata, si avand in vedere dispozitiile art. III alin. (2) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 108/2010 pentru modificarea si completarea Legii nr. 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca,
Guvernul Romaniei adopta prezenta hotarare.
4. . La articolul 19^1, alineatul (1) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"Art. 19^1
(1) Prin salariu de baza lunar brut pe ultimele 12 luni de stagiu de cotizare, prevazut la art. 39 alin. (2) lit. b) din lege, se intelege baza lunara de calcul al contributiei individuale la bugetul asigurarilor pentru somaj prevazuta la titlul IX^2 «Contributii sociale obligatorii» din Legea nr. 571/2003, cu modificarile si completarile ulterioare, pe ultimele 12 luni in care s-a realizat stagiul de cotizare."
. Hotaratea la care faceti referire am gasit-o pe pagina Guvernului Romaniei Emitent: Guvernul Romaniei – Biroul de presa
Data: 13.02.2008

Alte discuții în legătură

Prime cuprinse in indemnizatia de somaj tudoranca tudoranca Buna ziua, Sotul meu a intrat in somaj cu data de 01.05.2009. In luna martie a primit o prima de fidelizare pentru care i s-au retinut toate contributiile la ... (vezi toată discuția)
Contributii sanatate si somaj BUNA ZIUA Vreau sa supun dezbaterii 2 probleme: 1)OUG nr. 93/2008 a introdus un nou alineat la art. 257, respectiv alin. 21, care stabileste ca in situatia ... (vezi toată discuția)
Recalculare indemnizatie de somaj krista56 krista56 Buna ziua, dupa 12 luni de somaj incheiat in august 2011, mi se inmaneaza o decizie prin care mi se cer inapoi 8268 lei, considerati calcul eronat. In calculul ... (vezi toată discuția)