avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 906 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Situatie interesanta ... va rog sa cititi!
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Situatie interesanta ... va rog sa cititi!

Buna ziua,

Se da urmatoarea problema pe care va rog sa o analizati si sa imi dati un raspuns.

Prin urmare, avem urmatoarele date:

- familia 1 (X) - ambii soti sunt decedati; sotul a decedat acum 15 ani iar sotia acum 3 ani.
- familia 2 (A) - sotul este in viata iar sotia a decedat acum 6 luni;
- familia 3 (B) - sotul a decedat acum 1 an iar sotia este in viata;
- familia 4 (C) - ambii soti sunt in viata;
- familia 5 (D) - ambii soti sunt in viata dar sunt divortati.

Familia 1 (X) reprezinta parintii pentru baiatul din familia 2 (A) si cele 3 fete din familiile 3, 4 si 5 (B, C si D).
Familiile 2, 3, 4 si 5 au descendenti, respectiv copii si nepoti, in viata.

Familia 1 (X) are o proprietate la tara unde au locuit pe timpul vietii.
Familia 2 (A) locuieste in aceeasi proprietate cu familia 1 (X) de mai bine de 15 ani pana in prezent. Actualmente, in aceasta proprietate mai locuieste doar sotul aflat in viata respectiv singurul baiat al familiei defuncte 1 (X). Sotul supravietuitor din familia 2 (A) impreuna cu urmasii acestuia au avut grija pe tot parcursul acestor ani de intretinerea gospodariei si plata impozitelor catre stat. Si la ora actuala, sotul supravietuitor impreuna cu copii sai platesc impozitele si au grija de gospodaria sotilor defuncti ai familiei 1 (X).
Familiile 3, 4 si 5 (B, C si D) au locuit si locuiesc in alte proprietati (sotiile acestor familii fiind fiicele familiei 1 (X) dupa casatorie si-au schimbat domiciliul) si nu au participat la intretinerea casei familiei 1 (X).

Titlul de proprietate este pe numele familiei 1 (X).

Care sunt caile legale si etapele pe care trebuie sa le urmeze sotul supravietuitor din familia 2 (A) pentru a intra in posesia proprietatii parintilor sai defuncti (familia 1 (X) ).

Sper ca nu v-am obosit cu atatea informatii si va rog sa imi raspundeti la solicitarea de mai sus.

Multumesc!

Ultima modificare: Joi, 2 Octombrie 2008
ionut.tanase, utilizator
Fie surorile (moştenitorii lor) nu au acceptat succesiunea după soţii X, şi atunci nu mai pot emite pretenţii, fie, dacă au acceptat succesiunea, consolidîndu-şi astfel drepturile de moştenitori, sunt dispuse (dispuşi) să încheie un act de partaj cu fratele (unchiul) lor, atribuind acestuia acea proprietate, cu titlu gratuit sau contra unei sulte (dacă nu mai există în masa succesorală bunuri care să le revină prin partaj).

Partajul poate fi realizat şi printr-o cerere adresată instanţei, dacă părţile nu se înţeleg.

Liviu S.Bordaş

Nu s-a facut succesiunea dupa moartea sotilor X deci nu se pune problema de acceptare sau nu a acesteia ...
Sotul supravietuitor al familiei 2 (bunicul meu) are adresa din buletin diferita de cea a parintilor sai defuncti.

Deci ... ce e de facut?
ionut.tanase a scris:

Nu s-a facut succesiunea dupa moartea sotilor X deci nu se pune problema de acceptare sau nu a acesteia ...
Sotul supravietuitor al familiei 2 (bunicul meu) are adresa din buletin diferita de cea a parintilor sai defuncti.

Deci ... ce e de facut?

Exact ce v-am scris mai sus.

Acceptarea succesiunii este o condiţie a dreptului de a moşteni efectiv. Vocaţia succesorală concretă (chemarea la succesiune prin efectul legii) trebuie consolidată prin actul de acceptate. Cel care nu şi-a exercitat dreptul de opţiune (mai exact, cel care nu a acceptat succesiunea în termenul de 6 luni) devine străin de succesiune, neputînd invoca drepturi succesorale cu privire la succesiunea respectivă)
Dezbaterea succesiunii şi acceptarea ei sunt chestiuni distincte. Acceptarea nu presupune şi dezbaterea succesiunii. Dezbaterea este o procedură ulterioară, la care sunt chemaţi doar cei care au acceptat succesiunea.

Domiciliul este o stare de fapt fără legătură cu chestiunile de mai sus.

Liviu S.Bordaş
Din cele przentate rezulta ca toti mostenitorii legali sunt in viata, respectiv copiii familiei 1, in care ambii soti sunt morti. Nu conteaza adresa din buletin. Unul dintre mostenitori - daca tu esti interesat, atunci poti sa-i ceri bunicului tau - trebuie sa introduca la un notar public cerere pentru dezbaterea succesiunii. Acesta va cita partile cu drept de succesiune pentru dezbatere. Daca la dezbaterea notariala se ajunge la intelegere intre mostenitori - repet, doar copiii familiei 1, care traiesc cu totii - atunci notarul va incheia actele de succesiune. Daca nu, succesiunea se va hotara prin instanta de judecata, ceruta de unul din mostenitori. Dar aceasta cale este costisitoare si dureaza. De aceea e bine ca partile sa se inteleaga la dezbaterea de la notar.
Daca unul dintre mostenitori este in imposibilitatea de a participa, acesta poate sa dea imputernicire legalizata (prin notariat) la alta persoana.

Citeste precizarile de la site-ul urmator.

[ link extern ]
:offtopic: Va rog sa nu mai postati mesaje consecutive, pentru adaugarea altor lucruri la mesajul precedent, puteti edita mesajul. Vedeti regulamentul forumurilor pentru acest lucru. MUltumesc pentru intelegere.
Ultima modificare: Joi, 2 Octombrie 2008
Cabinet de avocat Liliana Grădinaru, Avocat
ID a scris:

Din cele przentate rezulta ca toti mostenitorii legali sunt in viata, respectiv copiii familiei 1, in care ambii soti sunt morti. Nu conteaza adresa din buletin. Unul dintre mostenitori - daca tu esti interesat, atunci poti sa-i ceri bunicului tau - trebuie sa introduca la un notar public cerere pentru dezbaterea succesiunii. Acesta va cita partile cu drept de succesiune pentru dezbatere. Daca la dezbaterea notariala se ajunge la intelegere intre mostenitori - repet, doar copiii familiei 1, care traiesc cu totii - atunci notarul va incheia actele de succesiune. Daca nu, succesiunea se va hotara prin instanta de judecata, ceruta de unul din mostenitori. Dar aceasta cale este costisitoare si dureaza. De aceea e bine ca partile sa se inteleaga la dezbaterea de la notar.
Daca unul dintre mostenitori este in imposibilitatea de a participa, acesta poate sa dea imputernicire legalizata (prin notariat) la alta persoana.

Este OBLIGATORIU sa participe toti mostenitorii familiei 1 ? Daca lipseste unul dintre ei nu se poate realiza succesiunea?
Care sunt costurile notariale aferente acestei chestiuni? (exclud eventualele pretentii de despagubire a celorlalte parti).
In baza acestei succesiuni se comfera titlu de proprietate celui in favoarea caruia cedeaza succesorii (copii familiei 1) ?
Cei patru succesori ai familiei defuncte 1 pot sa renunte in favoarea mea (nepot) ?
Daca unul dintre succesori moare intre timp (de exemplu bunicul meu) si nu este facuta succesiunea, descendetii lui (tatal meu, eu ...) mai au drepturi la acea proprietate sau masa succesorala va fi impartita la cei trei succesori aflati in viata?

Alte discuții în legătură

Succesiune ContSters48919 ContSters48919 in cazul in care s-au scurs cele 6 luni de la deces (data deschiderii succesiunii) iar unii dintre mostenitori nu au facut dovada acceptarii (tacita sau ... (vezi toată discuția)
Renuntare la mostenire danceform danceform Buna ziua , In momentul in care se da in fata notarului o declaratie de renuntare la mostenire ( succesiune ) , care este autentificata de catre notar , ... (vezi toată discuția)
Dezbatere succesiune/ termen- acceptare mostenire CYBORG CYBORG Buna seara! Mama mea decedat in august 2015.M-a avut numai pe mine.Nu am tata, frati, surori, nici rude etc 1.Acum o luna am fost la un domn notar care ... (vezi toată discuția)