Se da urmatoarea problema pe care va rog sa o analizati si sa imi dati un raspuns.
Prin urmare, avem urmatoarele date:
- familia 1 (X) - ambii soti sunt decedati; sotul a decedat acum 15 ani iar sotia acum 3 ani.
- familia 2 (A) - sotul este in viata iar sotia a decedat acum 6 luni;
- familia 3 (B) - sotul a decedat acum 1 an iar sotia este in viata;
- familia 4 (C) - ambii soti sunt in viata;
- familia 5 (D) - ambii soti sunt in viata dar sunt divortati.
Familia 1 (X) reprezinta parintii pentru baiatul din familia 2 (A) si cele 3 fete din familiile 3, 4 si 5 (B, C si D).
Familiile 2, 3, 4 si 5 au descendenti, respectiv copii si nepoti, in viata.
Familia 1 (X) are o proprietate la tara unde au locuit pe timpul vietii.
Familia 2 (A) locuieste in aceeasi proprietate cu familia 1 (X) de mai bine de 15 ani pana in prezent. Actualmente, in aceasta proprietate mai locuieste doar sotul aflat in viata respectiv singurul baiat al familiei defuncte 1 (X). Sotul supravietuitor din familia 2 (A) impreuna cu urmasii acestuia au avut grija pe tot parcursul acestor ani de intretinerea gospodariei si plata impozitelor catre stat. Si la ora actuala, sotul supravietuitor impreuna cu copii sai platesc impozitele si au grija de gospodaria sotilor defuncti ai familiei 1 (X).
Familiile 3, 4 si 5 (B, C si D) au locuit si locuiesc in alte proprietati (sotiile acestor familii fiind fiicele familiei 1 (X) dupa casatorie si-au schimbat domiciliul) si nu au participat la intretinerea casei familiei 1 (X).
Titlul de proprietate este pe numele familiei 1 (X).
Care sunt caile legale si etapele pe care trebuie sa le urmeze sotul supravietuitor din familia 2 (A) pentru a intra in posesia proprietatii parintilor sai defuncti (familia 1 (X) ).
Sper ca nu v-am obosit cu atatea informatii si va rog sa imi raspundeti la solicitarea de mai sus.
Daca mostenitorii se inteleg va costa mai putin decat la notar.
Daca nu se inteleg si merg mai inainte la notar vor plati si notarul si avocatul.
Indiferent ca se inteleg sau nu puteti merge la instanta dar incercati sa mergeti cu avocat...in sensul ca acesta sa stie ce se poate si ce nu se poate.Cred ca nu ati platit acea consultatie juridica.
Daca veti consulta un avocat veti putea afla si costurile totale.
Dupa cum spunea Nicoleta, daca valoarea bunurilor e mica, e tot aia prin instanta sau la notar... Claudiu, te rog sa argumentezi de ce crezi altfel, ca nu vad motiv...
Elian, ati fost sfatuit bine de acel avocat, cam asa stau lucrurile. Nu conteaza daca ati platit sau nu consultatia, cum spune colegul, sfaturile sunt bune.
Raspunsuri:
1. 19 lei plus onorariu avocat (care depinde de la avocat la avocat).
2. Instanta nu pretinde asta. Nici notarul n u poate pretinde asta pentru dezbaterea succesiunii. Asa ca nu stiu ce v-a spus el ca face asta pentru dv., cert ca e ovbligat sa faca dezbaterea indiferent de cadastru etc.
Pentru impartire in natura insa, legea nu-l lasa sa faca asta fara intabulare, asa ca e iar o aiureala. Nu inteleg ce prostii v-a spus notarul ala sau daca ati inteles corect.
3. Nu mai sunt necesare certificate de mostenitor.
4. Un cost il are renuntarea si alt cost donatia... La donatie platiti la notar onorariu la valoarea din grilele lor...
Succesiune
ContSters48919
in cazul in care s-au scurs cele 6 luni de la deces (data deschiderii succesiunii) iar unii dintre mostenitori nu au facut dovada acceptarii (tacita sau ... (vezi toată discuția)