avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 760 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Situatie interesanta ... va rog sa cititi!
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Situatie interesanta ... va rog sa cititi!

Buna ziua,

Se da urmatoarea problema pe care va rog sa o analizati si sa imi dati un raspuns.

Prin urmare, avem urmatoarele date:

- familia 1 (X) - ambii soti sunt decedati; sotul a decedat acum 15 ani iar sotia acum 3 ani.
- familia 2 (A) - sotul este in viata iar sotia a decedat acum 6 luni;
- familia 3 (B) - sotul a decedat acum 1 an iar sotia este in viata;
- familia 4 (C) - ambii soti sunt in viata;
- familia 5 (D) - ambii soti sunt in viata dar sunt divortati.

Familia 1 (X) reprezinta parintii pentru baiatul din familia 2 (A) si cele 3 fete din familiile 3, 4 si 5 (B, C si D).
Familiile 2, 3, 4 si 5 au descendenti, respectiv copii si nepoti, in viata.

Familia 1 (X) are o proprietate la tara unde au locuit pe timpul vietii.
Familia 2 (A) locuieste in aceeasi proprietate cu familia 1 (X) de mai bine de 15 ani pana in prezent. Actualmente, in aceasta proprietate mai locuieste doar sotul aflat in viata respectiv singurul baiat al familiei defuncte 1 (X). Sotul supravietuitor din familia 2 (A) impreuna cu urmasii acestuia au avut grija pe tot parcursul acestor ani de intretinerea gospodariei si plata impozitelor catre stat. Si la ora actuala, sotul supravietuitor impreuna cu copii sai platesc impozitele si au grija de gospodaria sotilor defuncti ai familiei 1 (X).
Familiile 3, 4 si 5 (B, C si D) au locuit si locuiesc in alte proprietati (sotiile acestor familii fiind fiicele familiei 1 (X) dupa casatorie si-au schimbat domiciliul) si nu au participat la intretinerea casei familiei 1 (X).

Titlul de proprietate este pe numele familiei 1 (X).

Care sunt caile legale si etapele pe care trebuie sa le urmeze sotul supravietuitor din familia 2 (A) pentru a intra in posesia proprietatii parintilor sai defuncti (familia 1 (X) ).

Sper ca nu v-am obosit cu atatea informatii si va rog sa imi raspundeti la solicitarea de mai sus.

Multumesc!

Ultima modificare: Joi, 2 Octombrie 2008
ionut.tanase, utilizator
trope_doi a scris:
Juristii nu au afirmat ca se pierde succesiunea asa usor! Incercau sa convinga un utilizator ca nu poate fi pierduta, si care e mom deschiderii.

Ba, mostenirea poate fi pierdua foarte usor, mai ales in aceasta societate unde “Minciuna sta cu regele le masa”, iar falsul este ridicat la rang de virtute.
trope_doi a scris:
Ati urmarit acest subiect in dorinta de a vana contradictii si/sau aberatii asa incat ati pierdut ideea discutiei.

Tocmai asta am vrut sa scot in relief: aberatiile ce se vehiculeaza.
trope_doi a scris:
Data deschiderii succesiunii: Expresie prin care se desemneaza momentul (identificat prin ziua, luna si anul) la care s-a produs moartea fizic constatata sau, dupa caz, moartea judecatoreste declarata a celui despre a carui succesiune este vorba. Data deschiderii succesiunii nu trebuie sa fie confundata cu data deschiderii procedurii succesorale notariale, deoarece aceasta din urma este intotdeauna ulterioara celei dintai si are o cu totul alta semnificatie juridica. (dictionar juridic).

Sunt de acord si nu am cunostintele necesare sa va contrazic. Dar nu pot sa inteleg ce inseamna urmatoarele:
1. In Codul civil la art. 688 se spune “Efectul acceptarii se suie pana la ziua deschiderii succesiunii.”
Daca inteleg bine, dar nu neg ca s-ar putea sa gresesc, s-ar traduce ca efectul acceptarii este valabil pana la termenul deschiderii succesiunii. Daca e asa, atunci intre deces si deschiderea succesiunii trebuie sa existe un interval de timp. Ca doar acceptarea mostenirii nu se poate face inainte de deces. Zic eu si intreb in acelasi timp. Ca nu prea cred ca am inteles termenul “suie”.
2. In legea 36/2005 a notarilor publici se prevede: “Art. 82. Incheierea procedurii succesorale se poate face si inainte de expirarea termenului de acceptare a succesiunii, daca este neindoielnic ca nu mai sunt si alte persoane indreptatite la succesiune.
Care este acest termen? Ca in practica cred ca jumatate din cauze, daca nu mai mult, se dezbat dupa ani de zile de la deces.
trope_doi a scris:
Conform art. 651 Cod civil succesiunile se deschid prin moarte. Din acest moment se produce efectul juridic al transmiterii mostenirii pana atunci mostenitorii legali sau testamentari neavand nici un drept asupra patrimoniului defunctului.

Sunt de acord. Dar sintagma “succesiunile se deschid prin moarte” eu o inteleg exact ceea ce ati spus. Dar dupa mine, asta nu inseamna ca defineste si data deschiderii succesiunii.
Dar juristii asa o interpreteaza. Termeni juridici, asta e.
Ultima modificare: Sâmbătă, 4 Octombrie 2008
elian c, utilizator
elian c a scris:

Sunt de acord si nu am cunostintele necesare sa va contrazic. Dar nu pot sa inteleg ce inseamna urmatoarele:
1. In Codul civil la art. 688 se spune “Efectul acceptarii se suie pana la ziua deschiderii succesiunii.”
Daca inteleg bine, dar nu neg ca s-ar putea sa gresesc, s-ar traduce ca efectul acceptarii este valabil pana la termenul deschiderii succesiunii. Daca e asa, atunci intre deces si deschiderea succesiunii trebuie sa existe un interval de timp. Ca doar acceptarea mostenirii nu se poate face inainte de deces. Zic eu si intreb in acelasi timp. Ca nu prea cred ca am inteles termenul “suie”.




elian c, am să încerc să vă explic eu. Pe scurt, şi doar la acest subiect, deoarece şi pentru mine ora este tîrzie.

Potrivit spiritului codului civil, un patrimoniu nu poate rămîne fără titular. De aceea, legea socoteşte că moştenitorii dobîndesc dreptul de proprietate de la defunct încă de la data morţii acestuia. Dar, pentru că nimeni nu poate deveni moştenitor cu de-a sila, fără voia lui (ăsta fiind un alt principiu de drept succesoral), toţi cei care l-ar putea moşteni pe defunct au dreptul să opteze, într-un termen de 6 luni de la deschiderea succesiunii (deschidere care coincide cu data morţii defunctului).

Opţiunea poate consta fie în acceptarea acesteia, fie în renunţarea la ea.

Acuma, ce înseamnă că acceptarea suie pînă în ziua deschiderii succesiunii? Înseamnă că actul de acceptare (ca de altfel şi cel de renunţare) produce efecte retroactive.

Dacă este de acceptare, actul consolidează dreptul de proprietate al acelui moştenitor, care va fi considerat ca proprietar asupra moştenirii încă de la deschiderea ei. Consecinţa imediată este aceea că toate actele juridice cu privire la bunurile din succesiune încheiate de acceptant pînă în acel moment vor fi recunoscute ca valabile.

Dacă actul de opţiune constă în renunţarea la succesiune, efectul retroactiv (suirea pînă în ziua deschiderii succesiunii) constă în desfiinţarea calităţii de moştenitor a acelei persoane. Renunţătorul nu numai că nu va mai fi considerat pe viitor ca moştenitor, dar, prin suirea efectului actului de opţiune pînă în ziua morţii celui despre a cărui succesiune este vorba, prin efectul retroactiv deci, renunţătorul va fi considerat ca şi cum nu ar fi fost niciodată moştenitor. Astfel, dacă el a avut sezina (dreptul de posesie asupra bunurilor din moştenire) chiar din ziua deschiderii succesiunii, el pierde acest drept, fiind obligat să restituie bunurile în posesia celorlalţi moştenitori. Efectul retroactiv se produce şi asupra actelor juridice încheiate de renunţător cu privire la bunuri din succesiune, cu toate că el a dobîndit dreptul de proprietate din ziua deschiderii succesiunii. Dreptul lui se desfiinţează cu efect retroactiv.

Poate că ora înaintată nu mi-a permis o explicaţie mai prozaică. Poate că mintea mea, structurată pe o anume rigoare şi prea familiarizată cu termenii de specialitate, mă împiedică să mă fac înţeles. Dar, în mare, cele de mai sus explică (sau măcar încearcă) cum e cu suirea asta pînă în ziua deschiderii succesiunii. Este o întoarcere în timp.

Liviu S.Bordaş
elian c a scris:

Nu am platit impozit, deoarece la sectia financiara a localitatii era inscris fratele meu si platea sora mea care l-a ingrijit de fratele meu, nu sunt singurul frate – suntem 4 frati in viata si un nepot de sora ca mostenitori -, nu am luat, nu am construit, nu am daramat, nu am vandut nimic din averea fratelui, deoarece aceasta era gestionata de sora mea si ii va ramane ei. Ba da, conform certificatelor de mostenitori, fiecare dintre noi are partea lui din casa si acareturi (pot fi numit copropietar, ca undeva spuneati ca certificatul de mostenitor nu certifica propietatea?!)

S-ar putea sa fi inteles eu gresit, de suparare – deoarece succesiunea a mai fost deschisa si apoi inchisa de sora mea -, apoi de bucurie ca nu e pirduta mostenirea.


Dle elian. Eu nu mai inteleg despre ce vorbiti si respectiv despre ce vorbesc eu cand ma refer la cauza dvs.

Daca ma intrebati cat fac 1+1 raspunsul e 2.
Daca apoi reveniti si spuneti: stati asa ca de fapt am intrebat cat fac 1+1-2 raspunsul /solutia mea initiala e ... pe aratura. Solutiile juridice nu sunt departe de cele matematice. Schimbi un element esential al ecuatiei s-a dus dracu solutia.

Despre ce certificat de mostenitor vorbiti? Despre certificatul de mostenitor de pe urma defunctului = fratele despre care vorbeati pe paginile anterioare??? Sau despre vreun certificat de mostenitor de pe urma vreunuia din parinti?

Pai procedura succesorala notariala se finalizeza/inchide cu eliberarea certificatului de mostenitor.
Daca aveti un certificat de mostenitor in care scrie ca mostenitorii fratelui decedat sunt X,Y,Z ...(intre care si dvs.) despre ce pierdere a mostenirii vorbiti?? Pentru ca daca e asa, atunci acest certificat atesta ca sunteti mostenitor al fratelui (ca o cota parte din averea fratelui s-a transmis si catre dvs) si atunci nu mai inteleg ce cautati la notar. (v-ati dus la notar ca sa impartiti averea fratelui a carui mostenire a fost dezbatuta, dovada fiind tocmai certificatul de mostenitor??).

Dar atunci nu mai inteleg ce inseamna "succesiunea a mai fost deschisa si apoi inchisa de sora mea"??? Chiar daca fac abstractie de termeni (deschisa versus dezbatuta) trebuie sa recunosc ca inchiderea unei proceduri succesorale se face prin eliberearea unui certificat de mostenitor. Acesta din urma ce e? Certificatul de mostenitor in care scrie ca toti aveti "o arte din casa si acareturi" ori e un certificat de mostenitor in care scrie ca sora e singura mostenitoare a fratelui? Dvs. stiti cum s-a "inchis" succesiunea asta "deschisa de sora dvs."??

Lamuriti-ma ca sa va lamuresc.

Acelasi lucru si pentru dl tanase.

Odata zice ca sunt 1+1 = 2 succesiuni

ionut.tanase a scris:

Nu s-a facut succesiunea dupa moartea sotilor X deci nu se pune problema de acceptare sau nu a acesteia ...



Si alta data zice ca: sunt 2 succesiuni minus una care s-a dezbatut deja = 1 succesiune ramasa de dezbatut.

ionut.tanase a scris:

Revin cu un amanunt care nu-l stiam ieri cand am lansat intrebarea dar pe care vi-l expun azi. Nu stiu daca schimba cu ceva situatia initiala dar iata despre ce e vorba:
- dupa decesul sotului familiei X (acum 15 ani) copii au facut succesiunea si au semnat in favoarea sotiei supravietuitoare a familiei X


Dupa parerea dvs. se schimba sau nu se schimba situatia?
Eu v-am dat o solutie pentru dezbaterea a doua succesiuni succesive si acum veniti si spuneti: pai stati asa ca-i doar una pentru ca prima a fost rezolvata/dezbatuta/finalizata prin eliberarea unui certificat de mostenitor.

Nu merge pe ghicitelea dle tanase. Mergeti dvs. la un avocat cu toate hartiile si va lamureste dupa ce se lamureste el intai de toate prin studiul hartiilor si a situatiei de fapt (respectiv cine poate dovedi acceptarea mostenirii dupa mama).

Stiu ca am incalcat tocmai eu (moderator) regulamantul prin postarea a doua mesaje consecutive, dar situatiile din cele doua spete incep sa se incurce destul de tare pentru a le mai amesteca si eu intr-un singur mesaj.
Ultima modificare: Sâmbătă, 4 Octombrie 2008
romascanu, moderator
romascanu a scris:

elian c a scris:

Nu am platit impozit, deoarece la sectia financiara a localitatii era inscris fratele meu si platea sora mea care l-a ingrijit de fratele meu, nu sunt singurul frate – suntem 4 frati in viata si un nepot de sora ca mostenitori -, nu am luat, nu am construit, nu am daramat, nu am vandut nimic din averea fratelui, deoarece aceasta era gestionata de sora mea si ii va ramane ei. Ba da, conform certificatelor de mostenitori, fiecare dintre noi are partea lui din casa si acareturi (pot fi numit copropietar, ca undeva spuneati ca certificatul de mostenitor nu certifica propietatea?!)

S-ar putea sa fi inteles eu gresit, de suparare – deoarece succesiunea a mai fost deschisa si apoi inchisa de sora mea -, apoi de bucurie ca nu e pirduta mostenirea.


Dle elian. Eu nu mai inteleg despre ce vorbiti si respectiv despre ce vorbesc eu cand ma refer la cauza dvs.

Daca ma intrebati cat fac 1+1 raspunsul e 2.
Daca apoi reveniti si spuneti: stati asa ca de fapt am intrebat cat fac 1+1-2 raspunsul /solutia mea initiala e ... pe aratura. Solutiile juridice nu sunt departe de cele matematice. Schimbi un element esential al ecuatiei s-a dus dracu solutia.

Despre ce certificat de mostenitor vorbiti? Despre certificatul de mostenitor de pe urma defunctului = fratele despre care vorbeati pe paginile anterioare??? Sau despre vreun certificat de mostenitor de pe urma vreunuia din parinti?

Pai procedura succesorala notariala se finalizeza/inchide cu eliberarea certificatului de mostenitor.
Daca aveti un certificat de mostenitor in care scrie ca mostenitorii fratelui decedat sunt X,Y,Z ...(intre care si dvs.) despre ce pierdere a mostenirii vorbiti?? Pentru ca daca e asa, atunci acest certificat atesta ca sunteti mostenitor al fratelui (ca o cota parte din averea fratelui s-a transmis si catre dvs) si atunci nu mai inteleg ce cautati la notar. (v-ati dus la notar ca sa impartiti averea fratelui a carui mostenire a fost dezbatuta, dovada fiind tocmai certificatul de mostenitor??).

Dar atunci nu mai inteleg ce inseamna "succesiunea a mai fost deschisa si apoi inchisa de sora mea"??? Chiar daca fac abstractie de termeni (deschisa versus dezbatuta) trebuie sa recunosc ca inchiderea unei proceduri succesorale se face prin eliberearea unui certificat de mostenitor. Acesta din urma ce e? Certificatul de mostenitor in care scrie ca toti aveti "o arte din casa si acareturi" ori e un certificat de mostenitor in care scrie ca sora e singura mostenitoare a fratelui? Dvs. stiti cum s-a "inchis" succesiunea asta "deschisa de sora dvs."??

Lamuriti-ma ca sa va lamuresc.



Cred ca am fost putin alambicat. Imi cer scuze. Sa explicitez.
In discutie e vorba de casa parinteasca. Tata a murit in 1971 si s-a dezbatut succesiunea, avem certificat de mostenitor fiecare copil pentru partea lui. Mama a murit in 1979 dupa decesul caruia s-a dezbatut succesiunea, fiecare frate al meu avand partea lui din casa. Toti fratii am convenit ca sa ramana in casa unul dintre frati, handicapat si de care s-a ingrijit una dintre surori, care a platit impozitul. Dupa decesul fratelui, in 2005, s-a deschis succesiunea de sora mea pentru partea din casa ce-i revenea fratelui decedat. Dar nu stiu din ce motive aceasta a fost inchisa si notarul ne-a spus ca trebuie sa facem cerere de redeschidere a succesiunii. Acest lucru l-am aflat anul acesta, cand am vrut sa rezolvam problema cu mostenirea, deoarece am primit si titlul de propietate pentru teren. Mentionez ca fiecare frate detine legal parte egala din casa. Mai mentionez ca de casa s-a ingrijit atat cat traia fratele nostru, cat si dupa, sora mea, caruia dorim si sa-i cedam toata casa.
In concluzie, succesiunea trebie sa fie dezbatuta doar dupa o parte din casa - parte ce i-a revenit fratelui, care nu are urmasi.
Dupa moartea mamei si pana in prezent, la sectia financiara a primariei si la registrul agricol figureaza ca propietate in folosinta fratelui meu - cel decedat.

romascanu a scris:


Cat priveste onorariul notarului exista o Norma din 2005 care prevede onorariile MINIME ale notarului.
Pentru o mostenire in valoare de peste 548.910.001 lei vechi onorariul MINIM este de 7 016 000 lei vechi + 0,5 % din suma care depaseste 548.910.001.

Daca mostenirea fratelui dvs nu e valoroasa, atunci notar sau instanta e tanda pe manda, cum se zice. Dar sunt si mostenitori care merg in instanta sa faca economii de cateva zeci de milioane fata de cat iar costa pe la notar.

Cand am parafrazat pe preoti spunand ca "incurcate sunt caile justitiei" am avut multa dreptate. #-o
Am mers la un avocat sa fac dezbaterea succesiunii prin instanta de judecata. Mi-a spus ca numai daca mostenitorii nu se inteleg la notar privind impartirea bunurilor, atunci se poate merge la instanta. Si ca cheltuilile sunt cam aceleasi. A spus ca trebuie sa declaram la iceput ca nu ne intelegem, iar apoi sa convenim ca ne-am inteles. Ce sa mai inteleg?
Acum am o rugaminte:
1. Daca stie cineva care sunt sau de unde pot afla taxele ce se platesc in instanta.
2. Daca instanta pretinde ca terenul primit cu titlu de propietate conform legii nr. 18/1991 sa fie intabulat inaintea judecarii actiunii? Intreb acest lucru, deoarece intabularea acestuia – cu masuratoarea anterioara de catre experti cadastrali, fara care nu se face intabularea – ma costa mai mult decat costa terenul. Tocmai de aceea notarul ne-a promis ca ne face succesiunea fara intabulare, deoarece ne-am inteles intre frati sa impartim terenul intre noi pe loturi intregi, asa cum apare in titlul de propietate.
3. Dupa ce se emite hotararea judecatoreasca, certificatele de mostenitor trebuie intocmite tot de notar. Care sunt taxele ce le poate pretinde acesta pentru acest lucru?
4. Daca renuntam toti fratii la partea noastra din casa, sau mai bine zis donam partea ce o avem de la parinti prin certificatele de mostenitor si cea care ne revine de la frate, trebuie sa platim o taxa de donatie?
Ultima modificare: Duminică, 26 Octombrie 2008
elian c, utilizator

Alte discuții în legătură

Succesiune ContSters48919 ContSters48919 in cazul in care s-au scurs cele 6 luni de la deces (data deschiderii succesiunii) iar unii dintre mostenitori nu au facut dovada acceptarii (tacita sau ... (vezi toată discuția)
Renuntare la mostenire danceform danceform Buna ziua , In momentul in care se da in fata notarului o declaratie de renuntare la mostenire ( succesiune ) , care este autentificata de catre notar , ... (vezi toată discuția)
Dezbatere succesiune/ termen- acceptare mostenire CYBORG CYBORG Buna seara! Mama mea decedat in august 2015.M-a avut numai pe mine.Nu am tata, frati, surori, nici rude etc 1.Acum o luna am fost la un domn notar care ... (vezi toată discuția)