romascanu a scris:
elian c a scris:
Nu am platit impozit, deoarece la sectia financiara a localitatii era inscris fratele meu si platea sora mea care l-a ingrijit de fratele meu, nu sunt singurul frate – suntem 4 frati in viata si un nepot de sora ca mostenitori -, nu am luat, nu am construit, nu am daramat, nu am vandut nimic din averea fratelui, deoarece aceasta era gestionata de sora mea si ii va ramane ei. Ba da, conform certificatelor de mostenitori, fiecare dintre noi are partea lui din casa si acareturi (pot fi numit copropietar, ca undeva spuneati ca certificatul de mostenitor nu certifica propietatea?!)
S-ar putea sa fi inteles eu gresit, de suparare – deoarece succesiunea a mai fost deschisa si apoi inchisa de sora mea -, apoi de bucurie ca nu e pirduta mostenirea.
Dle elian. Eu nu mai inteleg despre ce vorbiti si respectiv despre ce vorbesc eu cand ma refer la cauza dvs.
Daca ma intrebati cat fac 1+1 raspunsul e 2.
Daca apoi reveniti si spuneti: stati asa ca de fapt am intrebat cat fac 1+1-2 raspunsul /solutia mea initiala e ... pe aratura. Solutiile juridice nu sunt departe de cele matematice. Schimbi un element esential al ecuatiei s-a dus dracu solutia.
Despre ce certificat de mostenitor vorbiti? Despre certificatul de mostenitor de pe urma defunctului = fratele despre care vorbeati pe paginile anterioare??? Sau despre vreun certificat de mostenitor de pe urma vreunuia din parinti?
Pai procedura succesorala notariala se finalizeza/inchide cu eliberarea certificatului de mostenitor.
Daca aveti un certificat de mostenitor in care scrie ca mostenitorii fratelui decedat sunt X,Y,Z ...(intre care si dvs.) despre ce pierdere a mostenirii vorbiti?? Pentru ca daca e asa, atunci acest certificat atesta ca sunteti mostenitor al fratelui (ca o cota parte din averea fratelui s-a transmis si catre dvs) si atunci nu mai inteleg ce cautati la notar. (v-ati dus la notar ca sa impartiti averea fratelui a carui mostenire a fost dezbatuta, dovada fiind tocmai certificatul de mostenitor??).
Dar atunci nu mai inteleg ce inseamna "succesiunea a mai fost deschisa si apoi inchisa de sora mea"??? Chiar daca fac abstractie de termeni (deschisa versus dezbatuta) trebuie sa recunosc ca inchiderea unei proceduri succesorale se face prin eliberearea unui certificat de mostenitor. Acesta din urma ce e? Certificatul de mostenitor in care scrie ca toti aveti "o arte din casa si acareturi" ori e un certificat de mostenitor in care scrie ca sora e singura mostenitoare a fratelui? Dvs. stiti cum s-a "inchis" succesiunea asta "deschisa de sora dvs."??
Lamuriti-ma ca sa va lamuresc.
Cred ca am fost putin alambicat. Imi cer scuze. Sa explicitez.
In discutie e vorba de casa parinteasca. Tata a murit in 1971 si s-a dezbatut succesiunea, avem certificat de mostenitor fiecare copil pentru partea lui. Mama a murit in 1979 dupa decesul caruia s-a dezbatut succesiunea, fiecare frate al meu avand partea lui din casa. Toti fratii am convenit ca sa ramana in casa unul dintre frati, handicapat si de care s-a ingrijit una dintre surori, care a platit impozitul. Dupa decesul fratelui, in 2005, s-a deschis succesiunea de sora mea pentru partea din casa ce-i revenea fratelui decedat. Dar nu stiu din ce motive aceasta a fost inchisa si notarul ne-a spus ca trebuie sa facem cerere de redeschidere a succesiunii. Acest lucru l-am aflat anul acesta, cand am vrut sa rezolvam problema cu mostenirea, deoarece am primit si titlul de propietate pentru teren. Mentionez ca fiecare frate detine legal parte egala din casa. Mai mentionez ca de casa s-a ingrijit atat cat traia fratele nostru, cat si dupa, sora mea, caruia dorim si sa-i cedam toata casa.
In concluzie, succesiunea trebie sa fie dezbatuta doar dupa o parte din casa - parte ce i-a revenit fratelui, care nu are urmasi.
Dupa moartea mamei si pana in prezent, la sectia financiara a primariei si la registrul agricol figureaza ca propietate in folosinta fratelui meu - cel decedat.
romascanu a scris:
Cat priveste onorariul notarului exista o Norma din 2005 care prevede onorariile MINIME ale notarului.
Pentru o mostenire in valoare de peste 548.910.001 lei vechi onorariul MINIM este de 7 016 000 lei vechi + 0,5 % din suma care depaseste 548.910.001.
Daca mostenirea fratelui dvs nu e valoroasa, atunci notar sau instanta e tanda pe manda, cum se zice. Dar sunt si mostenitori care merg in instanta sa faca economii de cateva zeci de milioane fata de cat iar costa pe la notar.
Cand am parafrazat pe preoti spunand ca "incurcate sunt caile justitiei" am avut multa dreptate. #-o
Am mers la un avocat sa fac dezbaterea succesiunii prin instanta de judecata. Mi-a spus ca numai daca mostenitorii nu se inteleg la notar privind impartirea bunurilor, atunci se poate merge la instanta. Si ca cheltuilile sunt cam aceleasi. A spus ca trebuie sa declaram la iceput ca nu ne intelegem, iar apoi sa convenim ca ne-am inteles. Ce sa mai inteleg?
Acum am o rugaminte:
1. Daca stie cineva care sunt sau de unde pot afla taxele ce se platesc in instanta.
2. Daca instanta pretinde ca terenul primit cu titlu de propietate conform legii nr. 18/1991 sa fie intabulat inaintea judecarii actiunii? Intreb acest lucru, deoarece intabularea acestuia – cu masuratoarea anterioara de catre experti cadastrali, fara care nu se face intabularea – ma costa mai mult decat costa terenul. Tocmai de aceea notarul ne-a promis ca ne face succesiunea fara intabulare, deoarece ne-am inteles intre frati sa impartim terenul intre noi pe loturi intregi, asa cum apare in titlul de propietate.
3. Dupa ce se emite hotararea judecatoreasca, certificatele de mostenitor trebuie intocmite tot de notar. Care sunt taxele ce le poate pretinde acesta pentru acest lucru?
4. Daca renuntam toti fratii la partea noastra din casa, sau mai bine zis donam partea ce o avem de la parinti prin certificatele de mostenitor si cea care ne revine de la frate, trebuie sa platim o taxa de donatie?