themis a scris:
Da, dacă nu există temeiuri pentru suspendarea cursului prescripţiei dreptului de opţiune sau pentru repunerea în termenul de opţiune.
Cursul prescripţiei ar fi fost suspendat dacă minorul nu a avut reprezentant legal sau nu ar fi avut cine să-i încuviinţeze actele.
Repunerea în termen ar putea fi cerută instanţei, de exemplu, în situaţia în care părinţii copilului au părăsit copilul, neexercitîndu-şi drepturile şi mai ales obligaţiile părinteşti, sau în cazul în care alţi moştenitori au ascuns, cu rea credinţă, decesul celui despre a cărui succesiune este vorba.
Liviu S.Bordaş
Completare: desigur, trebuie să fie îndeplinite şi celelalte cerinţe ale Decr.167/1958 cu privire la suspendare şi repunerea în termen.
Repunerea in termenul de prescriptie
Potrivit art. 19 din Decretul 167 / 1958 : instanta judecatoreasca sau organul arbitral poate, in cazul in care constata ca fiind temeinic justificate cauzele pentru care termenul de prescriptie a fost depasit, sa dispuna chiar din oficiu judecarea sau rezolvarea actiunii, ori sa incuviinteze executarea silita .
Repunerea in termen, reprezinta beneficul acordat de lege titularului dreptului la actiune care, din motive temeinice nu a putut formula actiunea in justitie inauntrul termenului de prescriptie, astfel ca organul jurisdictional este indreptatit sa solutioneze in fond, cererea de chemare in judecata, desi a fost introdusa dupa implinirea termenului de prescriptie.
In esenta, repunerea in termenul de prescriptie extinctiva este un beneficiu al legii si , totodata o piedica in calea producerii efectelor prescriptiei, nejustificat.
Domeniul, termenul si efectul repunerii in termenul de prescriptie
In literatura de specialitate s-a precizat ca prin cauze temeinic justificate trebuie sa se inteleaga numai acele imprejurari, care, fara a avea gravitatea fortei majore ( care determina suspendarea ), sunt exclusive pentru culpa. Asemenea imprejurari, sunt piedici relative nu absolute ( ca forta majora ).
Domeniul repunerii in termen a fost conturat astfel : repunerea in termen este o notiune care exclude si forta majora si culpa .Domeniul ei incepe unde inceteaza culpa si inceteaza unde incepe forta majora.
Exemple considerate de jurisprudenta :
-existenta unor imprejurari speciale in care s-a gasit mostenitorul, care l-au impiedicat sa afle despre deschiderea unei mosteniri la care era chemat
-spitalizarea indelungata
-parasirea minorului
Termenul de repunere in termenul de prescriptie
Potrivit art. 19 alin. 2 cererea de repunere in termen va putea fi facuta numai in termen de 1 luna de la incetarea cauzelor care justifica depasirea termenului de prescriptie
Efectul repunerii in termeni
Efectul consta in socotirea prescriptiei ca neindeplinita, desi termenul de prescriptie a expirat. Efectul aratat permite organului de justitie sa treaca la judecata, in fond, a cauzei ( nerespectandu-se actiunea ca prescrisa )