avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 490 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... acceptare succesiune
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

acceptare succesiune

i se poate opune neacceptarea succesiunii mostenitorului care nu a cunoscut despre decesul autorulu fiind si minor la acea data ?i
Da, dacă nu există temeiuri pentru suspendarea cursului prescripţiei dreptului de opţiune sau pentru repunerea în termenul de opţiune.


Cursul prescripţiei ar fi fost suspendat dacă minorul nu a avut reprezentant legal sau nu ar fi avut cine să-i încuviinţeze actele.

Repunerea în termen ar putea fi cerută instanţei, de exemplu, în situaţia în care părinţii copilului au părăsit copilul, neexercitîndu-şi drepturile şi mai ales obligaţiile părinteşti, sau în cazul în care alţi moştenitori au ascuns, cu rea credinţă, decesul celui despre a cărui succesiune este vorba.


Liviu S.Bordaş

Completare: desigur, trebuie să fie îndeplinite şi celelalte cerinţe ale Decr.167/1958 cu privire la suspendare şi repunerea în termen.



Ultima modificare: Joi, 2 Octombrie 2008
themis, utilizator
Tare sunt curioasa sa stiu cum curge o prescriptie impotriva mea privitor la un lucru despre care nu stiu?...
Nici nu mai conteaza despre faptul ca e minor sau major, conteaza ca minorul (mai exact, reprezentantii lui legali) nu au cunoscut decesul.
Se dovedeste cu orice mijloc de proba ca e o chestiune de fapt si se obtine repunerea in termen... :)
Cum sa se considere prescris dreptul de a accepta mostenirea, daca omul nici nu cunoscuse ca i se nascuse acest drept?
AVLIL, şi mie mi s-a părut multă vreme nefiresc. Dar, toată doctrina pe care am citit-o pînă acum subliniază că necunoaşterea morţii lui de cuius constituie o cauză de repunere în termen doar atunci cînd ea este rodul unor manopere dolosive a celorlalţi moştenitori, care au ascuns, cu rea credinţă, decesul.

Liviu S.Bordaş
Suspendarea prescriptiei extinctive

Definitie:

Prin suspendarea prescriptiei extinctive se intelege acea modificare a cursului acestei prescriptii care consta in oprirea, de drept, a curgerii termenului de prescriptie, pe timpul cat dureaza situatiile, limitative prevazute de lege, care il pun in imposibilitate de a actiona pe titularul dreptului la actiune.

Caracterele cauzelor de suspendare sunt :

-legale

-limitative

Cauzele de suspendare sunt enumarate in Decretul 167 / 1958 , art. 13-14.
Potrivit art. 13 : cursul prescriptiei se suspenda:
a) cat timp cel impotriva caruia ea curge este impiedicat de un caz de forta majora sa faca acte de intrerupere
b) pe timpul cat creditorul sau debitorul face parte din fortele armate ale Romaniei, iar acestea sunt puse pe picior de razboi
c) pana la rezolvarea reclamatiei administrate facute de cel indreptatit cu privire la despagubiri sau restituiri, in temeiul unui contract de transport sau prestare a serviciilor de posta si telecomunicatii, insa cel mai tarziu pana la expirarea unui termen de trei luni socotit de la inregistrarea reclamatiei
Potrivit art. 14 : intre parti sau tutore si si cei ce se afla sub ocrotirea lor, intre curator si acei pe care ii reprezinta precum si si intre orice alta persoana care, in temeiul legii sau al hotararii judecatoresti, administreaza bunurile altora si cei ale caror bunuri sunt astfel administrate, prescriptia nu curge cat timp socotelile nu au fost date si aprobate.
In legatura cu cazul de forta majora, apare necesar definirea acesteia :
-forta majora este un eveniment imprevizibil si insuportabil precum : cutremurul de pamant, inundatia si altele.
Efectele suspendarii prescriptiei
Potrivit art. 15 alin. 1 :
Dupa incetarea suspendarii, prescriptia isi reia cursul socotindu-se si timpul scurs inainte de prescriptie . Pentru perioada anterioara cauzei, suspendarea nu produce nici un efect juridic, socotindu-se si timpul scurs inainte de suspendare. Pe durata cauzei de suspendare, efectul produs consta in oprirea curgerii prescriptiei, pe toata aceasta perioada; prin urmare, durata cauzei de suspendare nu intra in calculul termenului de prescriptie. Ulterior cauzei de suspendare, efectul care se produce consta in reluarea cursului prescriptiei, din momentul in care produce, consta in reluarea cursului prescriptiei, din momentul in care el fusese blocat, oprit; este efectul precizat in art. 15 alin. 1 in termenii
Dupa incetarea suspendarii prescriptia isi reia cursul
Efectul special al suspendarii este reglementat de art. 15 alin 2 astfel : “prescriptia nu se va implini, totusi inainte de expirarea unui termen de 6 luni, socotit de la data incetarii cauzei de suspendare, cu exeptia prescriptiilor mai scurte de 6 luni care nu se vor implini decat dupa expirarea unui termen de 1 luna de la suspendare “. Efectul special al suspendarii prescriptiei consta, in esenta, prorogarea momentului implinirii termenului de prescriptie extinctiva, in asa fel incat, intre momentul incetarii cauzei de suspendare si momentul implinirii termenului de prescriptie sa se asigure 6 luni ori o luna, dupa cum termenul de prescriptie aplicabil este mai mare ori mai mic de 6 luni.
themis a scris:

Da, dacă nu există temeiuri pentru suspendarea cursului prescripţiei dreptului de opţiune sau pentru repunerea în termenul de opţiune.


Cursul prescripţiei ar fi fost suspendat dacă minorul nu a avut reprezentant legal sau nu ar fi avut cine să-i încuviinţeze actele.

Repunerea în termen ar putea fi cerută instanţei, de exemplu, în situaţia în care părinţii copilului au părăsit copilul, neexercitîndu-şi drepturile şi mai ales obligaţiile părinteşti, sau în cazul în care alţi moştenitori au ascuns, cu rea credinţă, decesul celui despre a cărui succesiune este vorba.


Liviu S.Bordaş

Completare: desigur, trebuie să fie îndeplinite şi celelalte cerinţe ale Decr.167/1958 cu privire la suspendare şi repunerea în termen.





Repunerea in termenul de prescriptie
Potrivit art. 19 din Decretul 167 / 1958 : instanta judecatoreasca sau organul arbitral poate, in cazul in care constata ca fiind temeinic justificate cauzele pentru care termenul de prescriptie a fost depasit, sa dispuna chiar din oficiu judecarea sau rezolvarea actiunii, ori sa incuviinteze executarea silita .
Repunerea in termen, reprezinta beneficul acordat de lege titularului dreptului la actiune care, din motive temeinice nu a putut formula actiunea in justitie inauntrul termenului de prescriptie, astfel ca organul jurisdictional este indreptatit sa solutioneze in fond, cererea de chemare in judecata, desi a fost introdusa dupa implinirea termenului de prescriptie.
In esenta, repunerea in termenul de prescriptie extinctiva este un beneficiu al legii si , totodata o piedica in calea producerii efectelor prescriptiei, nejustificat.
Domeniul, termenul si efectul repunerii in termenul de prescriptie
In literatura de specialitate s-a precizat ca prin cauze temeinic justificate trebuie sa se inteleaga numai acele imprejurari, care, fara a avea gravitatea fortei majore ( care determina suspendarea ), sunt exclusive pentru culpa. Asemenea imprejurari, sunt piedici relative nu absolute ( ca forta majora ).
Domeniul repunerii in termen a fost conturat astfel : repunerea in termen este o notiune care exclude si forta majora si culpa .Domeniul ei incepe unde inceteaza culpa si inceteaza unde incepe forta majora.
Exemple considerate de jurisprudenta :
-existenta unor imprejurari speciale in care s-a gasit mostenitorul, care l-au impiedicat sa afle despre deschiderea unei mosteniri la care era chemat
-spitalizarea indelungata
-parasirea minorului

Termenul de repunere in termenul de prescriptie
Potrivit art. 19 alin. 2 cererea de repunere in termen va putea fi facuta numai in termen de 1 luna de la incetarea cauzelor care justifica depasirea termenului de prescriptie
Efectul repunerii in termeni
Efectul consta in socotirea prescriptiei ca neindeplinita, desi termenul de prescriptie a expirat. Efectul aratat permite organului de justitie sa treaca la judecata, in fond, a cauzei ( nerespectandu-se actiunea ca prescrisa )

Alte discuții în legătură

Prescriere, intrerupere, suspendare ? e necesar repunere in termen de prescriptie ? Krissia . Krissia . Am un caz concret pe care poate specialistii ma pot ajuta sa-l lamuresc. 1. Decizie definitiva din ianuarie 2010 - litigiu de munca. Titlu [b]NECUANTIFICAT ... (vezi toată discuția)
Termen acceptare mostenire depasit din motive ce nu tin de vina mostenitorului rmstvrch rmstvrch Buna ziua, Din cate inteleg, termenul de acceptare a unei mosteniri este de sase luni de la decesul persoanei mostenite. Intrebarea mea este legata de cazul ... (vezi toată discuția)
Suspendarea prescriptiei goplanet goplanet Pot invoca suspendarea prescriptie in luna octombrie daca a intervenit o spitalizare de 2 luni inainte de implinirea termenului de presciptie din 01 februarie ... (vezi toată discuția)