1. datele cuprinse intr-un program informatic (referitoare la salarizare gestiune etc) cu care lucreaza o firma (program care nu ii apartine firmei ci ii este pus la dispozitie de o alta SC) apartin firmei sau acelei SC care are programul ?
Datele apartin firmei si, atentie, sunt confidentiale.Societatea care pune la dispozitie programul, are drept de autor - daca la asta va referiti - asupra softului respectiv. Cu privire la modalitatile si conditiile de utilizare a programului respectiv, depinde ce clauze are contractul prin care vi l-a pus la dispozitie.
Obiectul contractului se refera la "dreptul de exploatare "a produselor informatice.Problema mea arzatoare este faptul ca daca renunt la contract trebuie sa-i notific cu un an inainte,in caz contrar trebuie sa platesc valoarea contractului pe 3 ani.
Am sanse sa pierd daca ma actioneaza in instanta daca ii notific si nu respect termenul de 1 an ?
Dvs. exploatati programul , conform contractului, iar firma care v-a pus la dispozitie acest program are drept de autor asupra programului.Datele pe care dvs. le-ati introdus si le utilizati prin intermediul softului respectiv nu vi le poate "lua" autorul programului.Cel mult, de la data rezilierii contractului nu va va mai permite sa utilizati softul respectiv.
Contractul contine o clauza destul de impovaratoare pentru dvs. - cea referitoare la notificarea cu un an inainte, respectiv plata valorii pe 3 ani in caz contrar.
In instanta, dupa cum ati relatat situatia de fapt si de drept, cu siguranta pierdeti.
De aceea, daca doriti sa renuntati la acest soft, va recomand sa incercati sa o faceti pe cale amiabiala, prin conciliere. Daca nu va intelegeti, incercati si varianta de a-i notifica si de a plati - daca firma are posibilitati financiare - integral contravaloarea pretului pe un an (sau pe o perioada mai mica)al contractului, dupa care reziliati cu acordul lor contractul.
Nimeni nu va poate interzice dreptul de alegere a unui program chiar contractat si utilizat deja, sau dreptul de a-i notifica si invita sa reziliati contractul de utilizare al soft-ului respectiv .
Motivele pot fi foarte temeinice si analizate pe cale amiabila, de exemplu obligativitatea compatibililitatii programului utilizat cu alte programe !
Nici o instanta nu va accepta ca producatorul soft-ului sa va impuna sa respectati clauze impovaratoare sau absurde care depasesc echilibrul contraprestatiilor contractuale, fata de uzantele din acest domeniu.
Aveti nevoie de un avocat specializat in domeniu, in cazul in care producatorul programului refuza argumentele dvs.
Av AIG