avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 285 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... retragere din asociatia de proprietari?
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

retragere din asociatia de proprietari?

Buna ziua,
as vrea sa stiu daca se poate ca un membru din asociatie sa se retraga din asociatie sau sa fie exclus. Pentru detalii pot spune ca este un spatiu de la parterul blocului preluat de un "tert" dupa o licitatie publica. Cheltuielile comune erau:
apa pe spatiul comun, gunoiul, indemnizatiile cenzor + presedinte, curatenia pe spatiul comun parcare , alte reparatii comune repartizate pe cota parte.etc si cam atat. Se poate face?si in ce conditii...Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: cga43 , utilizator 01:59, 21 Noiembrie 2011
Sunt 2 situatii distincte :
1- Proprietarul din motive personale,poate sa dispuna acte si actiuni prin care sa solicte retragerea din calitatea de membru al asociatiei de proprietari
2- Au existat situatii in care reprezentantii asociatiei de proprietari,pentru a demonstra "puterea"pe care o detin in asociatie au desfasurat acte/actiuni prin care au emis decizii de excludere din calitatea de membru al asociatiei de proprietari la adresa unor proprietari fata de care nu manifestau tocmai sentimente de simpatie
Masura "excluderii" din calitatea de membru al asociatiei de proprietari nu este
prevazuta in normele in vigoare
Pierderea calitatii de membru in cadrul asociatiei de proprietari nu are efecte asupra obligatiilor de plata in cadrul asociatiei
Proprietarul care nu este membru al asociatiei de proprietari ,nu are drept de vot , nu poate sa fie ales si nu poate sa reprezinte alti proprietari in cadrul AG
Nu stiu daca aceasta intrebare nu a mai fost "pusa" si in sectiunea pentru as. proprietari... oricum, daca spatiul de la parterul blocului este inclus in imobil sau a fost apartament caruia i s-a schimbat destinatia - nici nu se poate vorbi de retragere din asociatia de proprietari.
Conform legii 230/2007 privind infiintarea, organizarea si functionarea as. prop., art. 42, proprietarul poate schimba destinatia locuintei - cu avizul com. executiv si cu acceptul proprietarilor direct afectati (sus-jos, dreapta-stanga).
Conform prev. art. 37 din HG nr. 1588/2007 - Norma metodologica de aplicare a L 230/2007, as. prop. trebuie sa incheie o conventie privind contributiile proprietaruluila cheltuielile as. prop.
Aceasta conventie este valabila pentru toti proprietarii, inclusiv a celor care au schimbat destinatia locuintei.
Acelasi lucru se intampla si pentru spatiile asa-zis comerciale destinate special pentru acest scop din constructie, dar care "consuma" utilitati si servicii prin as. prop.
Sigur, sunt situatii si situatii in care proprietarii acestor spatii trebuie sa le negocieze cu as. de proprietari.
Deci, un proprietar de locuinta sau spatiu cu alta destinatie decat locuinta din cadrul as. prop. poate fi membru al as. prop. daca semneaza un acord de asociere (la infiintarea as. prop. sau ulterior, la dobandirea proprietatii). In acest fel are toate drepturile si obligatiile prevazute in legislatia specifica. Daca un proprietar nu semneaza acest acord de asociere, acesta pierde unele drepturi, in special dreptul de a alege si de a fi ales in structurile de conducere a as. prop., insa va avea toate obligatiile legale ale membrilor as. prop.
Un proprietar se poate retrage din as. prop. numai la instarinarea proprietatii.
ca sa fiu si mai explicit vreau sa stiu cum sa abordez aceasta problema fata de noul proprietar al spatiului atribuit prin licitatie, spatiul fiind de la inceput cu destinatie sediul unei societati comerciale, parte din asociatie.Cand s-a constituit asociatia, blocul fiind nou, proprietarul a aderat la asociatie fiind membru si contribuind astfel la cheltuielile comune. Acum , noul proprietar nu agreeaza ideea de a plati datoriile celui dinaninte si de asta as vrea sa stiu la ce sa ma astept...saptamana viitoare am o intalnire cu noii proprietari si vreau sa incerc fie o esalonare a datoriile celui dinainte si mai ales sa vedem cum vom functiona in continuare...Ma gandesc la toate variantele posibile. Sincer nu consider cea mai buna idee sa pierd un membru al asociatiei...Asta implica cheltuieli mai mari pentru ceilalati membri...si nu ne avantajeaza...
Sunt curios de ce crezi ca noul asociat o sa se lase convins sa plateasca datoriile celui dinainte.:stunned:
Chiar daca pierdeti membrul asociatiei, pe care de fapt nu-l aveti inca, obligatiile de plata ale acestui proprietar raman intacte, adica el nu se poate sustrage de la plata cotelor de intretinere pe motiv ca nu este membtu al asociatiei de proprietari.

Ma tem ca o sa cam "aveti de furca" cu plata datoriilor ramase de la vechiul proprietar, daca nu ati inscris privilegiul imobiliar pe acel spatiu.
Din pacate in cazul vanzarii unui apartament sau spatiu la licitatie, asociatiei nu i se cere nicio adeverinta din care sa rezulte daca apartamentul este grevat de datorii, asa cum se procdeaza in cazul vanzarii-cumpararii la notar, deci orice nou proprietar poate spune ca nu a stiut si in fond nici nu il intereseaza restantele vechiului proprietar, atata timp cat de plata acestora nu se conditioneaza instrainarea apartamentului sau spatiului.

Alte discuții în legătură

Contributii la asociatia de proprietari Amariei Alin dumitru Amariei Alin dumitru spatiu comercial din contructie la parterul unui bloc, cu intrare separata fata de locatari, cu bransament separat la apa si contract de apa-canalizare cu ... (vezi toată discuția)
Cheie de la subsolul blocului CristiACB CristiACB Buna ziua. Numele meu este Cristi si sunt presedinte de Asociatie de proprietari. Recent am avut o reclamatie la Politie referitor la faptul ca nu am dat o ... (vezi toată discuția)
Referitor la societatile comerciale care detin spatii in proprietate aflata la parterul blocului migaste migaste Buna ziua, sunt administrator la un bloc ce are la parter, de-o parte si de alta a intrarii din fata, doua societati comerciale, proprietare la randul lor a ... (vezi toată discuția)