avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 909 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... retragere din asociatia de proprietari?
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

retragere din asociatia de proprietari?

Buna ziua,
as vrea sa stiu daca se poate ca un membru din asociatie sa se retraga din asociatie sau sa fie exclus. Pentru detalii pot spune ca este un spatiu de la parterul blocului preluat de un "tert" dupa o licitatie publica. Cheltuielile comune erau:
apa pe spatiul comun, gunoiul, indemnizatiile cenzor + presedinte, curatenia pe spatiul comun parcare , alte reparatii comune repartizate pe cota parte.etc si cam atat. Se poate face?si in ce conditii...Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: cga43 , utilizator 01:59, 21 Noiembrie 2011
Adam Grecu a scris:

@cga43, Sincer regret ce vi se intampla de 11 ani si daca spun sincer, am rugamintea sa ma credeti pe cuvant. Vi se intampla acest lucru pentru ca efecti vreti sa va lasati furata de acest administrator. As mai spune ca nu va cunoasteti drepturile de consumator cinstit.

Nu cunoasteti toate detallile pentru ca nu le-am expus (nici nu era cazul, dar a venit vorba). Nu este vorba de ceea ce se intampla 'acasa', ci de ceea ce se intampla in locul unde functionez din 2001 ca persoana juridica. Acolo am instalat, odata cu centrala pe gaze, un apometru care nu a fost niciodata citit / luat in considerare, intrucat administratorul blocului a spus, textual, "vecinii se tem sa nu faceti smecherii si au cerut ca voua (n.m. - "noi", adica cei cu spatii comerciale la parter) sa vi se instaleze apometre la subsolul blocului, pe care le voi citi eu personal". Nu am aflat niciodata despre ce vecini este vorba si nici sub ce baza "legala" a fost luata aceasta hotarare. Am urmarit constant apometrul pana prin 2004 si am observat ca rareori am depasit 4 mc de apa consum lunar, desi niciodata nu am platit mai putin de 10 mc. In anul respectiv am avut o discutie mai 'apriga' cu individul, care mi-a spus ca "daca nu-mi convine" imi pot face bransament separat si contract cu Apa Nova. Am contactat Apa Nova si am aflat ca acolo lucrurile sunt extrem de simple: dupa un calcul "ochiometric" mi s-a dat de inteles ca acest bransament ma costa ~ 4 - 5000 lei, si ca daca nu sunt un mare consumator de apa rece, cel mai bine ar fi sa "cad la pace" cu administratorul.

Asta am facut. Apometrul instalat la toaleta a ruginit si s-a rupt (fizic) prin 2006 si nu l-am mai inlocuit. Platesc in continuare, de pomana, suma pe care administratorul o inventeaza lunar. In compensatie, nu am fost de acord si nu am platit niciodata nici un alt tip de cheltuiala comuna (coloane termice care traverseaza spatiul, reparatii etc), desi la unele dintre aceste cheltuieli mi s-ar fi parut normal - intr-o conjunctura normala - sa contribui. La randul meu, l-am invitat pe administrator sa ma actioneze in instanta daca i se pare ceva in neregula. Astfel am ajuns la un modus vivendi à la roumaine care convine, se pare, ambelor parti. Si daca la un moment dat vom ajunge in situatia sa nu ne mai putem fura unii pe altii, poate vom invata, din nou, sa fim oameni. Asta o spun asa, ca o posibilitate indepartata, si de dragul unui happy-end ieftin, ca pe Acasa TV.
Ultima modificare: Duminică, 20 Noiembrie 2011
cga43, utilizator
Indiferent ca discutam despre asociatia de proprietari in care avem apartamentul sau de alta asociatie de proprieatri unde avem un spatiu comercial, legislatia este aceeasi, iar asociatiile de proprieatri sunt organizate si functioneaza dupa aceeasi legislatie.
Asa ca in orice asociatie, proprietarii hotarasc, conform legii, in adunarea generala, cum isi organizeaza si gospodaresc blocul, scara... Proprietari sunt atat detinatorii apartamentelor cat si cei ai spatiilor comerciale, avand aceleasi drepturi si obligatii.
Intre adunarile generale, functionarea asociatiei este realizata de comitetul executiv, condus de presedinte. Acestia angajeaza administratorul iar angajatul trebuie sa-si desfasoare activitatea conform contractului de munca si a fisei postului, cu respectarea legalitatii.
Cine-i intocmeste CIM, fisa postului si cine-i verifica activitatea?
Comitetul executiv, presedintele si cenzorii.
De aceea, asa cum am spus-o de multe ori si-asa cu s-a spus si-n aceasta discutie ceva mai sus, proprietarii trebuie sa discute cu cei pe care i-au ales, sa sesizeze, sa solicite, sa-i schimbe din functii atunci cand este cazul. Nu este vinovat administratorul pentru ca respecta deciziile luate de comitet si presedinte iar cenzorul nu sesizeaza abaterea de la legislatie. Acestia din urma sunt vinovatii directi iar proprieatrii care nu-i schimba din functii sunt si ei indirect vinovati.
Apoi daca de 11 ani sunt probleme, este greu de crezut ca in aceasta perioada asociatia a fost condusa si administrata de o singura persoana, acel administrator de care vorbiti.
In 11 ani noi am schimbat 5 administratori, 4 presedinti, cenzori, membri ai comitetului, alesi, realesi...
Cat priveste retragerea din asociatie, aceasta nu rezolva problemele din bloc. Din asociatie nu se poate retrage apartamentul sau spatiul comercial. Doar persoanele, proprietarii acestora pot fi sau nu membri ai asociatie de proprieatri sau pot sa nu fie membri ai asociatiei, ei ca persoane avand astfel dreptul sau nu sa aleaga si sa fie ales.
Ganditi-va ca un cetatean care a inchiriat un apartament de la un proprieatr, un chirias, nu este membru al asociatiei. Nu are dreptul sa aleaga, sa fie ales, dar are toate sau aproape toate obligatiile proprieatrului. Acel chirias se apropie ca statut de un proprietar care nu este membru al asociatiei.
Ultima modificare: Duminică, 20 Noiembrie 2011
Adriantot, moderator
adriantot a scris:

Apoi daca de 11 ani sunt probleme, este greu de crezut ca in aceasta perioada asociatia a fost condusa si administrata de o singura persoana, acel administrator de care vorbiti.


Nu cred ca inteleg ce vreti sa spuneti prin acest "e greu de crezut". Si nici nu vreau sa interpretez. Tot ce pot sa fac in legatura cu dubiile Dvs este sa reafirm ca administrator al blocului este, de cand am ajuns acolo si pana in zilele noastre, acelasi personaj. Daca nu ma insel e pensionat pe caz de boala si are foaarte mult timp liber, de aici probabil pasiunea pentru functia de administrator, dar si inovatiile in materie de taxare a consumului. In ce priveste "vecinii", exista un nucleu de pensionari a caror atitudine nu a iesit niciodata din granitele acelui binecunoscut "da-i dracu sa plateasca, ca daca au firme au bani". In rest multi chiriasi (~30%, estimez) iar restul sunt oameni inca tineri care muncesc mult, ajung acasa seara si nu le arde de sedinte, comitii si comitete.

Estimez ca e nevoie sa se mantuiasca inca una, doua generatii pentru a se primeni mentalitatile.


In 11 ani noi am schimbat 5 administratori, 4 presedinti, cenzori, membri ai comitetului, alesi, realesi...


O adevarata forfota. Ma intreb de ce nu m-a cuprins si pe mine aceasta pasiune pentru traiul la bloc. Probabil mi-am intocmit gresit lista de prioritati.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contributii la asociatia de proprietari Amariei Alin dumitru Amariei Alin dumitru spatiu comercial din contructie la parterul unui bloc, cu intrare separata fata de locatari, cu bransament separat la apa si contract de apa-canalizare cu ... (vezi toată discuția)
Cheie de la subsolul blocului CristiACB CristiACB Buna ziua. Numele meu este Cristi si sunt presedinte de Asociatie de proprietari. Recent am avut o reclamatie la Politie referitor la faptul ca nu am dat o ... (vezi toată discuția)
Referitor la societatile comerciale care detin spatii in proprietate aflata la parterul blocului migaste migaste Buna ziua, sunt administrator la un bloc ce are la parter, de-o parte si de alta a intrarii din fata, doua societati comerciale, proprietare la randul lor a ... (vezi toată discuția)