avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1777 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale Este ONRC o institutie publica?
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

Este ONRC o institutie publica?

Buna ziua,

As dori si eu sa aflu daca O.N.R.C. o institutie/autoritate publica in sensul legii 544/2001. Pentru ca, daca este, nu inteleg de ce informatiile pe care le obtine nu sunt publice si trebuie platit pentru ele.

Multumesc
Cel mai recent răspuns: CLAUDIU LASCOSCHI , Avocat 20:38, 3 Noiembrie 2013
Dl. sad, incep sa inteleg cate ceva, dar ... "prevazut in legislatia nationala si in cea comunitara referitor la datele de identificare ale firmei, localitatea unde isi are sediul, numarul de inmatriculare si codul unic de inregistrare, starea juridica a firmei - daca este in functiune, in dizolvare, lichidare, daca a fost radiata etc." De unde exact ati citat dvs. bucata asta, si in plus ma deranjeaza enorm "etc"-ul de la coada, face parte din ce ati citat deci mai urmeaza, sau e al dvs. ca sa puneti capat. Din cate am vazut eu, nu mai urmeaza nimic, adica ati aratat TOT ce e gratis la onrc.

Apoi: "In acceptiunea dvs. SRI-ul fiind tot o institutie publica" ... nu este in acceptiunea MEA, este in Legea 544/2001. De cate ori vreti sa o citez? SRI-ul este exceptat la art. 12. al (1.a) din L544/2001, insa nu vad unde ar fi exceptat ONRC. Nici un alineat de la art 12 nu poate sa excepteze de exemplu adresa si obiectul de activitate al unei firme, alte date pot sa le consider confidentiale sau ca ar putea fi folosite in senstul concurentei neloiale (al. 1 pct c si d).

Pina acum ati tot citat L26/1990, cred ca ar fi cazul sa cititi si L544/2001 :)
Ultima modificare: Luni, 21 Noiembrie 2011
ContSters122786, utilizator
in jurul nostru accesul la registrul comertului este gratis

"Accesul la registrul comercial bulgar este gratuit?

Principiul publicităţii informaţiei este fundamental pentru procedura de înregistrare. Agenţia de registru trebuie să asigure accesul liber şi gratuit la cererile şi la documentele anexate introduse în sistemul informatic al registrului comercial. Oricine poate accesa site-ul registrului în orice moment.

Nu există taxe de stat pentru verificări online, conform legii.
"

[ link extern ]


"Este gratuit accesul la registrul comerțului din Grecia?

Da, accesul la registrele comerțului din Grecia este gratuit.
"

[ link extern ]


"Este gratuit accesul la Registrul comerțului din Ungaria?

Registrul comerțului din Ungaria (magyar cégnyilvántartás) este complet accesibil și gratuit.
"

[ link extern ]


Stie cineva un alt site unde ar putea fi persoane mai avizate in materia asta? Ca vad ca aici nu stie nimeni. Nu ca mi-as dori sa mi se dea dreptate, departe de mine gandul, doresc o argumentatie care sa explice pe intelesul omului de rand, unde anume L544/2001 excepteaza ONRC de la articolele sale.
Va rog sa retineti ca pe acest site consultantii si de multe ori chiar utilizatorii dau consultanta in mod gratuit. Ca cei care recepteaza informatia nu sunt multumiti este treaba lor. In opinia Dvs. prin prisma Legii 544/2001 toate informatiile institutiilor din Romania sunt de interes public. Din punctul meu de vedere este gresita aceasta abordare. Trebuie sa va spun ca aceasta Lege 544/2001 privind informatiile de interes public reprezinta cadru general referitor la informatiile publice, neexistand oprelisti ca legiuitorul sa vina cu legi speciale in completarea acesteia, care sa reglementeze si alte proceduri prin care sa se realizeze accesul tuturor persoanelor la aceste informatii. In aceasta categorie se incadreaza si societatile comerciale, creandu-se o institutie cu atributii speciale pentru a gestiona si furniza aceste informatii dupa cum va spuneam conform art. 4 din Legea nr. 26/1990. Acestea fiind spuse putem conchide ca aplicarea dispozitiilor generale din legea - cadru 544/2001 raportat la aceste informatii cat timp exista o norma speciala care o reglementeaza nu se justifica. Parerea mea.:)...Daca tot nu sunteti multumit de raspunsurile consultantilor de ce nu adresati ONRC aceasta problema care in virtutea Legii 544/2001 trebuie sa va dea un raspuns.
"In opinia Dvs. prin prisma Legii 544/2001 toate informatiile institutiilor din Romania sunt de interes public".

Institutiilor PUBLICE intr-adevar, cu exceptia celor exceptate de lege - altfel, da, eu asa citesc L544/2001 - iar daca nu sunt, atunci L544 este o pierdere de timp care nu inseamna nimic in tara lui Papura.

Ma gandesc ca o lege speciala care vine DUPA aceasta lege, specifica clar ce fel de efecte "colaterale" produce. Dvs. spuneti ca o lege din 1990 o completeaza pe cea din 2001, eu ca persoana care nu are formatia dvs, nu vad cum este posibil sa completeze o lege despre care nu avea habar la vremea ei.

Cat despre consultatii gratuite sa stiti ca ma astept la aceiaisi calitate ca si cum ar fi platite, altfel le dati de pomana. Dvs. cand ati afirmat chestia aia cu SRI-ul (pe care 544 o excepteaza clar in art. 12) ati dat dovada ca nici nu citiseti L544, sau, hai sa zicem ca ati uitat. Lipsa raspunsurilor nu inseamna "raspunsurile consultantilor", raspunsul dvs. fara sa va informati in prealabil nu il numar.

Sa incerc la ONRC ar fi fost urmatorul pas logic, insa zambetul dvs. ma face sa stiu exact ce raspuns as primi :D.

Pana cand am sa am ocazia sa intreb alte foruri, o sa-mi tin impresia pe care mi-am format-o despre aceasta problema.

Alte discuții în legătură

Datele firmei sunt informatii publice ? MihaiAdrian77 MihaiAdrian77 Buna ziua Sunt curios ce lege permite publicarea datelor de inregistrare, adresa, nr de tel pe net sau catre alte firme pentru srl, pfa etc. fara acordul in ... (vezi toată discuția)
Nesoluționarea cererii pe l544/2001 de către funcționarul responsabil cu difuzarea informațiilor publice = abuz/neglijență în serviciu? Andr@ Andr@ Nesoluționarea cererii pe L544/2001 de către funcționarul public responsabil cu difuzarea informațiilor publice poate constitui infracțiunea de abuz în ... (vezi toată discuția)
Dovada inregistrarii actului constitutiv la registrul comertului ContSters22096 ContSters22096 tocmai s-a infiintat o SC, urmand sa desfasoare activitatea de creditare ca institutie financiara nebancara. BNR-ul solicita, printre altele, dovada ... (vezi toată discuția)