avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 721 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Ce inseamna "in solidar"
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Ce inseamna "in solidar"

Daca am vindut impreuna cu un asociat un apartament din care eu am avut 1/2 si in urma unei sentinte judecatoresti suntem obligati sa restituim banii cat trebuie eu sa platesc?

In sentinta scrie exact asa:

"Obliga in solidar piritii sa restituie reclamantei pretul de..."
"Obliga in solidar piritii sa plateasca suma de..., reprezentind cheltuieli de judecata"

Cum trebuie sa procedez eu tinind cont ca nu il mai gasesc pe fostul meu asociat? Trebuie sa restitui eu toti banii inclusiv cheltuielile de judecata integral? Ce inseamna "in solidar"?

-
Cel mai recent răspuns: Lulica , utilizator 14:28, 28 Octombrie 2011
Deci 2 coproprietari eu si un asociat de al meu trebuie sa restituim impreuna (fiecare jumatate) valoare unui apartament reclamantei si primim inapoi apartamentul (fiecare jumatate). In acest moment inca se judeca apelul. De restituit sigur va trebui sa restituim banii. In acest moment se judeca suma.

Cum poate unul din noi doi piriti sa cumpere de la celalalt si cealalta jumatate de apartament si obligatia de a restitui jumatatea de bani?
După rămînerea definitivă a sentinţei, dacă ea va fi menţinută în apel, apartamentul vă va reveni în proprietate.
În calitate de coproprietar, vă veţi putea adresa instanţei cu o cerere de împărţeală (ieşire din starea de coproprietate), solicitînd atribuirea în întregime a apartamentului şi compensarea obligaţiei de sultă pe care o va stabili instanţa (sulta reprezentînd contravaloarea cotei părţi a celuilalt coproprietar) cu obligaţia născută în favoarea dumneavoastră şi în sarcina coproprietarului (asociatul dumneavoastră) ca urmare a restituirii către cumpărătoare a preţului în urma hotărîrii instanţei în procesul pe care îl aveţi pe rol.

Liviu S.Bordaş
Ultima modificare: Luni, 6 Octombrie 2008
Liliana Gradinaru, Avocat
cereti iesirea din indiviziune.
Cererea de iesire din indiviziune se poate face doar cind redevenim coproprietari, deci cind se termina apelul?

Poate coproprietarul meu da o declaratie notariala ca doreste sa iasa din indiviziune inca de pe acum? In acest moment reclamanta apare pe CF. Ce trebuie sa contina aceasta declaratie?

Va multumesc
E cam greu să ieşiţi din indiviziune înainte de a dobîndi proprietatea. Iar în faza actuală a procesului ar fi un miracol ca instanţa să admită introducerea unor capete de cerere. :)

Liviu S.Bordaş
Ultima modificare: Luni, 6 Octombrie 2008
Liliana Gradinaru, Avocat

Alte discuții în legătură

Executare obligati in solidar eugen82 eugen82 cum se executa o hoatrire irevocabila prin care doua persoane sint obligate la o plata? au fost piriti impreuna in solidar si au pierdut. se executa unul 50% ... (vezi toată discuția)
Executare judecatoreasca in solidar!? Mircea SCALAT Mircea SCALAT 1-Intr-un proces sunt chemaţi mai mulţi cetăţeni, în mod individual ca Părâţi! 2-În cererea de chemare în judecată se dă drept capăt de cerere ... (vezi toată discuția)
Executare hotarare civila catalina.r catalina.r Buna ziua!am fost dati in judecata ca parti,eu,mama si fratele meu,noi fiind sucesori din partea tatălui,decedat inainte de introducerea acțiunii.S-a ... (vezi toată discuția)