avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 764 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... cum pot calcula penalitatile la intretinere
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

cum pot calcula penalitatile la intretinere

vreau sa stiu si eu la cat timp se calculeaza penalitati la intretinere si daca este legal ca penalitatea sa se adauge la urmatoarea intretinere si sa fie dinou penalizataX-(X-( suma totala ex .am intretinerea pe luna septembrie 723.68ron din care penalitatea este de 256,39ron urmatoarea luna octombrie cota de intretinere este de 833,48ron din care penalitatea pe aceasta luna este de 265,77 este legal ca sa se calculeze asa in fiecare luna ?
in fiecare luna penalitatile se adauga la suma restanta se calculeaza penalitatile lunar si se adauga la suma toatala iar urmaroarea luna se adauga pelalitatile de pe luna in curs la suma de intretinere si se calculeaza dinou penalitati la suma totala vreau sa inteleg de ce se calculeaza in fiecare luna penalitali la suma totala restanta si se adauga iar la urmatoarea luna si tot asa va multumesc:)
Cel mai recent răspuns: LocatarB , utilizator 15:23, 20 Noiembrie 2011
Penalitatile se calculeaza pe zi si se aplica incepand cu cea de-a 31 zi de la scadenta si pana la suma datorata. Nu se pot aplica penalitati la penalitati.

la 100 de lei debit in data scadenta se astepta 30 de zie si se aplica maxim 0,2% pe zi. Deci la 60 de zile de la scadenta vom avea de plata 106 lei, dupa 100 de zile avem de plata 120 de lei iar dupa 365 zile vom avea de plata 173 lei iar dupa 500 de zile vom avea de plata 200 de lei. Din momentul dublarii sumei nu se mai pot aplica penalitati.
Ultima modificare: Duminică, 20 Noiembrie 2011
Alexandru Munteanu, Avocat
Alex_Munteanu a scris:

Penalitatile se calculeaza pe zi si se aplica incepand cu cea de-a 31 zi de la scadenta si pana la suma datorata. Nu se pot aplica penalitati la penalitati.

Art 49 din L nr 230/2007
(1) Asociatia de proprietari poate stabili un sistem propriu de penalizari pentru orice suma cu titlu de restanta,afisata pe lista de intretinere
Penalitatile nu vor fi mai mari de 0,2% pentru fiecare zi de intarziere si se vor aplica numai dupa o perioada de 30 de zile care depaseste termenul stabilit pentru plata,fara ca suma penalitatilor sa poata depasi suma la care s-au aplicat

@ide 3 ori alex

Ce vedeti ca restanta inseamna intr-adevar restanta +penalizari, dar asta nu inseamna ca penalizarile curente care va apar in lista pe o rubrica separata inseamna ca s-au penalizat si penalizarile. Nu aveti cum sa stiti!
Acea suma reprezinta inca o luna de penalizare - si sigur ca ea va fi mai mare pentru ca se mai adauga o cota lunara neplatita - la cotele ramase neachitate + asa cum am zis, penalizari pentru inca o luna neachitata.

Pentru a fi sigur la ce s-au calculat acele penalizar, totusi, ar fi bine sa-l intrebati pe administrator cum procedeaza cu calculul penalizarilor.
@alexalexalex
Impresia calcularii de penalizari la penalizari este data de faptul ca penalizarile se trec inaintea coloanei de Total de plata.
Daca s-ar fi prevazut o coloana de "Total cheltuieli" care sa cuprinda doar cheltuielile de intretinere ale lunii in curs, apoi col. penalizari, dupa care "Total de plata", ar fi fost mai clar eliminand impresia de duble penalizari.
Dar va puteti edifica cerandu-i administratorului "Registru de penalizari" unde sunt evidentiate toate datele de calcul a penalizarilor: luna, suma intretinerii, data afisarii listei, data scadenta, data de la care se aplica penalizarea (30 zile), numarul de zile de penalizari, penalizarea calculata.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Penalitati intirziere ainginer ainginer buna ziua poate sa-mi spuna si mie cineva cum se face calculul penalitatilor de intirziere la plata cotelor de intretinere Cu multumiri (vezi toată discuția)
Penalizari intretinere soso1986 soso1986 Sal, as vrea sa stiu daca se poate de la un expert contabil cum se calculeaza penlizarile la intretinere, am 2000 de lei de plata si administratorul mi-a zis ... (vezi toată discuția)
Locul penalizarilor pe lista de intretinere monicutzmirel monicutzmirel Buna ziua! Este legal ca penalizarile sa fie bagate in total de plata, ca apoi luna urmatoare cand se calculeaza iar penalizarea sa se calculeze la suma ... (vezi toată discuția)