avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1134 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Incetare ctr si concediu prenatal
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Incetare ctr si concediu prenatal

Buna ziua,
In data de 1 dec ctr meu de munca pe perioada determinata se termina si urmeaza sa nasc in 26 dec.
Am stabilit cu un coleg sa ma angajeze pe firma lui si de acolo sa ies in pre si post natal si sa imi depun actele pentru concediul maternal cu conditia sa platesc contributiile angajatorului si angajatului.
In contractul de munca actual salariul net este de 2000 ron insa pentru ca nu imi permit sa platesc contributiile pentru acesta as vrea sa imi faca angajarea pe 900 net.
Intrebarea mea este - stiu ca la calculul concediului prenatal se calculeaza cu 85% din venitul net de pe ultimile 6 luni. In cazul meu trebuie sa imi platesc contributiile la nivelul celor 2000? nu se poate ca prin noul contract sa fie 85% din noul salariu?
Stiu ca mai exista si optiunea de somaj care pare mai simpla insa nu vreau sa intru in somaj...

Multumesc.
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 18:46, 20 Noiembrie 2011
Deoarece in decembrie veti intra in concediu de maternitate, la calculul indemnizatiei vor intra veniturile din cele 6 luni anterioare, perioada iunie-noiembrie. Trebuie sa duceti la noul angajator adeverinta de la fostul angajator cu veniturile realizate in cele 6 luni.
De la 1 decembrie platiti contributiile la noul salariu.
Dupa minimum 42 zile de la nastere puteti face cerere pentru concediu de crestere a copilului, optional pentru 1 an sau 2 ani. Dar puteti sa faceti si tot concediul de maternitate (126 zile) inainte, poate e mai avantajos financiar.
Asta inseamna ca la calculul concediului prenatal vor fi 85% din 900 net? chiar daca am avut in ultimile 6 luni 2000 net?
N-ati inteles, indemnizatia va fi 85% din veniturile pe ultimele 6 luni (adica din cei 2000 pentru care ati platit contributii).
1. Eu va recomand sa intrati in somaj si de acolo sa intrati in concediul de maternitate si apoi in CCC.
2. E mai avantajos si mai sanatos pentru dvs.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Care este valoarea concediului medical pre si postnatal, daca sunt in somaj? monica_dinulescu monica_dinulescu Buna seara, as dori si eu o informatie, va rog. Din decembrie 2009 pana in septembrie 2011, m-am aflat in concediu de ingrijire a copilului, cu o indemnizatie ... (vezi toată discuția)
Concediu de crestere copil si prenatalul Piccolina83 Piccolina83 Buna ziua, as vrea sa stiu cum se face calculul pt indemnizatia de crestere copil, cu noua lege, in conditiile in care as intra in concediu de risc sarcina ... (vezi toată discuția)
Viitoare mamica miki_mariana miki_mariana Buna ziua.momentan sunt in somaj din decembrie in luna asta mai bine zis saptamana ce vine o sa intru in prenatal,intrebarile sunt asa: 1pe luna lui ... (vezi toată discuția)