Sotul meu este angajat la o firma care i-a operat in cartea de munca program de 2 ore timp de 3 luni, timp in care a asteptat sa plece intr-o tara straina, ca angajat al firmei in cauza. In momentul in care a plecat, a semnat un contract pe 1 an jumatate, cu plecari de 12 saptamani si pauze de 3 saptamani. Inainte de a pleca, a facut niste cursuri in Franta si in contract i s-a specificat ca daca renunta inainte de termen va plati niste bani, reprezentand scolarizare. Salariul care era stipulat in contract, nu si l-a primit lunar, urmand sa i se dea dupa primele 3 luni. Copie dupa contract nu are, nici dupa asigurarea de viata, cartea de munca este la noi dar nu este inchisa dupa ce au trecut cele 3 luni pana a plecat si nici nu i-au cerut-o. Dupa expirarea celor 3 luni, cand s-a intors in tara i s-a spus ca nu i se da nici un ban pana nu da declaratie la notariat cum ca dupa pauza de 3 saptamani in care sta in tara, se obliga sa plece din nou pt inca 3 luni.Eu am mai multe intrebari :
-Cum pot afla daca contractul a fost inregistrat la ITM ?
-Daca contractul era in regula, de ce sa mai dea declaratie notariala ?
-Cum isi poate recupera salariul pe lunile lucrate?
-Cu cine sa iau legatura pt a chema in instanta firma si a lamuri situatia?
Va multumesc anticipat si daca se poate am nevoie de un avocat care sa ma ajute in situatia de mai sus.
Pentru prima intrebare si a treia raspunsul este clar : depuneti o sesizare al Inspectoratul teritorial de Munca in a carui raza teritoriala isi are sediul angajatorul. In sesizare, mentionati toate aceste aspecte - daca are c.i.m. inregistrat la ITm, neplata salariului etc.
Nu este obligat sa dea declaratia notariala. Nu au ce sa faca cu ea.