avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 845 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Am aflat ca nu pot cumula pensia de urmas cu ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Am aflat ca nu pot cumula pensia de urmas cu indemnizatia pentru CCC. Ce pot face?

nu inteleg de ce unii copii au dreptul sa traiasca iar altii nu..sunt mama a unui baiat de o luna de zile..si eleva in acelasi timp..beneficiez de pensie de urmas cu care imi platesc studiile . am fost la centrul de asistenta sociala pentru acordarea indemnizatiei de 600 roni ptr cresterea copilului.. raspunsul primit a fost : se acorda numai in cazul pensiei de invaliditate. de ce numai in cazul acesta? copilul meu nu are drepturi? am fost eleva si cu un an inaintea sarcinii si in timpul sarcinii. as vrea sa stiu cum as putea proceda ptr a obtine drepturile copilului meu. multumesc!
Ultima modificare: Duminică, 20 Noiembrie 2011
ioana_livia, utilizator
Cel mai recent răspuns: ioana_livia , utilizator 13:49, 30 Noiembrie 2011
Sa inteleg ca in ultimele 12 luni dinainte de nasterea copilului ati fost eleva? Daca da, atunci beneficiati de indemnizatia de crestere a copilului precum si de alocatia de 200 de lei.

Indemnizatia nu este a copilului ci este dreptul mamei daca a avut venituri impozitate in ultimele 12 luni sau a fost inscrisa intr-o unitate de invatamant acreditata, etc.
Alexandru Munteanu, Avocat
da,am fost eleva.. ceea ce nu inteleg eu este refuzul celor de la centrul de la asistenta sociala de a-mi acorda aceea indemnizatie.. se folosesc de pensia mea de urmas ca motiv pentru a nu-mi acorda indemnizatia..cum sa procedez ptr a putea obtine acest drept?ce trebuie sa fac?
Legea spune cam asa:
ART. 118
(1) În sistemul public de pensii, pot cumula pensia cu venituri provenite din situaţii pentru care asigurarea este obligatorie, în condiţiile legii, următoarele categorii de pensionari:
a) pensionarii pentru limită de vârstă;
b) nevăzătorii;
c) pensionarii de invaliditate gradul III, precum şi copiii, pensionari de urmaş, încadraţi în gradul III de invaliditate;
d) copiii, pensionari de urmaş, prevăzuţi la art. 84 lit. a) şi b).

Cereti de la Primarie o motivare scrisa bazata pe un act normativ pentru refuzul acordarii indemnizatiei.
Nu puteti cumula pensia de urmas cu indemnizatia pentru CCC. Pensia de urmas poate fi cumulata numai cu venituri pentru care asigurarea este obligatorie, respectiv cu venituri din care se retine contributia de asigurari sociale. Indemnizatia pentru CCC nu este un astfel de venit.

Singura solutie pe care o aveti la indemana este sa solicitati suspendarea platii pensiei de urmas. In acest mod veti beneficia de indemnizatie pentru CCC. Nu puteti beneficia si de pensie de urmas si de indemnizatie pentru CCC intrucat nu este legal [art. 118, alin. (1), lit. d) si art. 6 din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice].

@Alex_Munteanu

Va rog sa cititi cu atentie Legea nr. 263/2010.
Gabriela Pintea, Consilier juridic
1. Intrati pe
www.prestatiisociale.ro/
si puneti intrebarea la Agentia Nationala pentru Prestatii Sociale.

2. Parerea mea este ca puteti beneficia de indemnizatie pentru CCC pana la 2 ani deoarece pensia de urmas este un venit impozabil dar nu este un venit profesional si nu se ia in calculul indemnizatiei pentru CCC.

3. Am rugamintea sa ne spuneti si noua ce raspuns ati primit (tot pe acest topic)!

Alte discuții în legătură

Cumul pensie de urmas cu indemnizatie de crestere a copilului mariaochesel mariaochesel Buna ziua. Sunt studenta, primesc pensie de urmas conform legii pana la implinirea varstei de 26 de ani. intre timp, am devenit mamica si beneficiez si de ... (vezi toată discuția)
Se sisteaza plata pensiei? ADRIANAnutu ADRIANAnutu Buna seara ,am si eu nevoie de un raspuns cat mai curand. Sunt pensonata pe caz de boala grad 3 iar de o luna am devenit mamica si am depus actele pt ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie crestere copil, mama pensionata cu handicap ionela_paval ionela_paval Buna ziua! Va rog sa ma ajutati cu un raspun la urmatoarea intrebare: Daca mama i-a pensie de handicap atunci ea ar putea beneficia de indemnizatie crestere ... (vezi toată discuția)