avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 892 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Succesiune cu probleme
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Succesiune cu probleme

Am o situatie deosebita privind succesiunea si anume:
-Fratele meu are o fata din prima casatorie.
-Dupa divort ,sa casatorit din nou si nu au copii, la a doua casatorie fratele poseda un apartament cu toate dotarile,sotai a venit cu lucruri personale .
-Dupa casatorie au printrun act?? au impartit bunurilr in mod egal pe fiecare,fara a tine cont de fica din prima casatorie.
-In anul 2010 sotia acestuia a decedat, iar partea ei (1/2), a lasato prin testament unei nepoate.
-Fratele meu a decedat in 16/11/2011.
_cheltuielile de inmormantare au fost suportate de nepoata sotiei,care in prezent detine cheile apartamentului impreuna cu bunurile ramase.
-Intrebarea este cine este legal mostenitorul fratelui meu si cine este obligat sa deschida succesiunea?
Cu multumiri.liviu
Cel mai recent răspuns: Ghita Carmen , Avocat 00:35, 23 Noiembrie 2011
-Dupa casatorie au printrun act?? au impartit bunurilr in mod egal pe fiecare,fara a tine cont de fica din prima casatorie.

Prin ce modalitate au impartit bunurile?
Apartamentul era bunul propriu al defunctului?
Descendentii defunctului au vocatie la mostenirea defunctului( fata, chiar daca este din prima casatorie).
Tot ea trebuie sa faca si demersurile pentru dezbaterea mostenirii.
mostenitoarea unica a fratelui dvs este fiica lui, daca cumva nu a lasat si el testament , daca a lasat testament mostenitori sunt fiica si beneficiarul testamentului. deschiderea mostenirii se cere de catre mostenitori, daca nu o fac nu pot dispune de bunurile mostenite....
legally_aid a scris:

-Dupa casatorie au printrun act?? au impartit bunurilr in mod egal pe fiecare,fara a tine cont de fica din prima casatorie.

Prin ce modalitate au impartit bunurile?
Apartamentul era bunul propriu al defunctului?
Descendentii defunctului au vocatie la mostenirea defunctului( fata, chiar daca este din prima casatorie).
Tot ea trebuie sa faca si demersurile pentru dezbaterea mostenirii.


Nu stiu ce act au intocmit prin anii 70-80,incat au avut rol separat la primarie si cred ca si la Cartea Funciara
Apartamentul a fost propietatea defunctului
Posibil sa fi incheiat un act de donatie, adica sotul sa-i fi donat celei de-a doua sotii un bun al sau , devenind astfel proprietatea sotiei.Aceasta era indreptatita sa dispuna de bunul sau si prin testament.
Fiica defunctului ar trebui sa inceapa demersurile pentru dezbaterea succesiunii, intrucat aceasta nepoata nu are vocatie la mostenirea defunctului.
Trebuie sa se prezinte la un birou notarial din localitatea unde deefunctul isi avea domiciliul.
Ultima modificare: Luni, 21 Noiembrie 2011
Ana Cristina Margu Birou de mediator , Mediator
trebuie mers la cartea funciara si vazut exact cine avea proprietatea imobilului si cine rezulta ca o are acum..
Daca era bun propriu al fratelui, sotia doi nu putea face testament in favoarea nepoatei, ea murind inaintea sotului.
Probabil insa ca era bun comun si au vandut cu clauza viagera, au donat cu clauza viagera, au facut contract de intretinere, sunt multe posibilitati, doar luand un extras de informare de la cartea funciara putem sti exact situatia, caci sunt anumite cote care se modifica in functie de al cui era bunul si ce a facut fiecare din soti cu jumatatea lui, daca bunul era comun.
Daca era bun comun, sotia nu putea testa pentru jumatate din casa caci avea si sotul rezerva asupra jumatatii sotiei, 1/2 din jumatate, deci nepoatei i-ar fi revenit mai putin de jumatate.
Oricum fata dupa ce afla care este situatia juridica a casei poate face cerere sa deschida succesiunea dupa tata la notarul de la ultimul domiciliu al acestuia.Atunci se verifica la Camera Notariilor si se va afla daca nepoata a deschis ea succesiunea.
Daca e vorba de un testament facut de tata pentru jumatatea lui catre nepoata, fata are rezerva succesorala dupa tata. Trebuie vazut exact ce acte s-au facut si toate informatiile sunt la cartea funciara iar daca s-a deschis succesiunea de catre nepoata, informatiile sunt la notarul unde s-a deschis succesiunea (un eventual testament).
Daca aveti mai multe detalii: cine a cumparat casa, de exemplu, macar avem o singura pista, altfel facem doar presupuneri si sunt multe posibilitati de analizat.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Succesiune adevar2014 adevar2014 Buna, as avea nevoie de ceva sfaturi, Am un avocat dar stiti poate nu-i destul de sincer cu mine, pentru ca daca imi zice nu mai merg la proces si asa nu mai ... (vezi toată discuția)
Mostenirea dupa decesul tatalui lumiplai lumiplai BUNA ZIUA MA NUMESC LUMINITA SI VA ROG SA MA AJUTATI CU UN RASPUNS LA PROBLEMA MEA. PARINTII MEI AU FOST CASATORITI TIMP DE 2 ANI. DIN CASATORIA LOR ... (vezi toată discuția)
Partaj succesoral ion01 ion01 Printr-un testament olograf scris in 1986, sotul lasa toata averea sotiei (un apartament). Nu au avut copii si nici parinti in viata. Sotul a decedat in 1988 ... (vezi toată discuția)