avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 665 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... reabilitare
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

reabilitare

salut!
in noiembrie 2008 am fost condamnat la un an de inchisoare cu suspendare conditonata avand un termen de incercare de 3 ani. as vrea sa stiu cind pot face reabilitarea, ce presupune aceasta si cum pot pot face sa nu imi mai apara in cazierul judiciar.
termenul de incercare curge de la data condamnarii sau de la data la care a incetat pedeapsa(1 an)?
Cel mai recent răspuns: Beiul , utilizator 04:32, 23 Noiembrie 2011
Dupa expirarea termenului de incercare de trei ani, termen care include pedeapsa de 1 an, trebuie sa va achitati toate obligatiile civile daca aveti si cheltuielile judiciare si bineinteles sa nu mai faceti alte prostii cu caracter penal.
Ultima modificare: Luni, 21 Noiembrie 2011
Anamaria Plevit, Avocat
daca eu am fost obligat de catre instanta la plata unei sume "x" de bani catre cealalta parte, nu ma pot reabilita pana nu achit acea suma? sa zicem ca este mare si nu o pot achita.....eu nu ma pot reabilita pana la adanci batraneti?
Termenul de incercare curge de la data ramanerii definitive a hotararii de condamnare.
Reabilitarea de drept intervine daca in termenul de incercare nu ati savarsit din nou o infractiune si daca nu s-a pronuntat revocarea suspendarii conditionate a executarii pedepsei in baza art.83 si 84 c.pen.
Dupa expirarea termenuluide incercare ( 3 ani de la data ramanerii definitive a hotararii de condamnare), solicitati la serviciul caziere eliberarea unui cazier, iar in situatia in care pedeapsa aplicata exista in cazier, va fi necesar sa va adresati instantei de judecata pentru constatarea intervenirii reabilitarii de drept.
De asemenea, in situatia in care va veti adresa instantei de judecata , va trebui sa faceti dovada:
- ca aveti asigurată existenţa prin muncă sau prin alte mijloace oneste,
- ca ati avut o bună conduită,
- ca ati achitat în întregime cheltuielile de judecată şi despăgubirile civile la plata cărora a fost obligat, afară de cazul când partea vătămată a renunţat la despăgubiri, sau când instanţa constată că cel condamnat şi-a îndeplinit în mod regulat obligaţiile privitoare la dispoziţiile civile din hotărârea de condamnare.
Când instanţa constată că nu este îndeplinită ultima conditie, dar aceasta nu se datoreşte relei-voinţe a condamnatului, poate admite cererea.
Ultima modificare: Luni, 21 Noiembrie 2011
MARTA SIMONA PETRE, Avocat
Termenul de incercare se socoteste de la data cand hotararea prin care s-a pronuntat suspendarea conditionata a executarii pedepsei, a ramas definitiva. Avand in vedere ca pedeapsa inchisorii nu depaseste un an, beneficiati de reabilitare de drept si pentru ca pedeapsa aplicata in cazul dvs a fost cu suspendare conditionata, reabilitarea intervine la implinirea termenului de incercare.
In cazul de fata nu este vorba de reabilitarea de drept intemeiata pe disp. art 135 c.pen ( pedeapsa de un an ) ci de reabilitarea de drept in temeiul art 86 c.pen.-reabilitarea de drept in cazul suspendarii conditionate a executarii pedepsei.
Ultima modificare: Luni, 21 Noiembrie 2011
MARTA SIMONA PETRE, Avocat

Alte discuții în legătură

Stergerea din cazier judiciar DUMITRULAURENTIU DUMITRULAURENTIU in data de 15.12.2009.am fost condamnat la 9 luni inchisoare cu suspendare conditionata cf.art.81,82 CP ptr.art.87/1 OUG 195/2002,74/1,a,c CP,76/1,dCP,71,64/a ... (vezi toată discuția)
Reabilitare inainte de termen cosminn3l cosminn3l Am o pedeapsa de 1an si 6 luni cu suspendare + 2 ani termen de incercare... Exista vreo posibilitate sa ma reabilitez inainte de termen . Multumesc anticipat! (vezi toată discuția)
Reabilitare judecatoreasca aramisadrian aramisadrian Va rog sa-mi spuneti cum si cind pot sa ma reabilitez(sa mi se stearga din cazier infractiunea) in situatia urmatoare: Am fost condamnat prin sentinta penala ... (vezi toată discuția)