avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 686 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... un sfat...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

un sfat...

am o matusa, cetatean roman deposedata abuziv de imobil si emigrata in israel.
i s-a zis ca trebuie sa dea o declaratie notariala cf art 5 din legea 10/2011 ca nu a primit niciodata despagubiri pt imobilul preluat abuziv.
cum trebuie sa sune acea declaratie? aveti un model ceva???
Cel mai recent răspuns: Laura Ciobeica , moderator 12:10, 22 Noiembrie 2011
Norma metodologica (din 07/03/2007) de aplicare unitara a Legii nr. 10/2001 privind regimul juridic al unor imobile preluate in mod abuziv in perioada 6 martie 1945-22 decembrie 1989 a fost publicata in Monitorul Oficial, Partea I nr. 227 din 03 aprilie /2007.

Art. 5 din lege: Nu sunt indreptatite la restituire in natura sau la masuri reparatorii in echivalent persoanele care au primit despagubiri potrivit acordurilor internationale incheiate de Romania privind reglementarea problemelor financiare in suspensie, enumerate in anexa nr. 1 care face parte integranta din prezenta lege.

Norme metodologice:
5.1. Pentru asigurarea exigentelor art. 5 din lege nu este necesara lista nominala a persoanelor care au beneficiat de masuri reparatorii in baza unor tratate internationale, deoarece este suficienta existenta acordului international pentru imobilele preluate in mod abuziv.
In vederea asigurarii exigentelor art. 5 din lege este necesar ca in toate cazurile in care notificarea este formulata de persoane, cetateni straini sau apatrizi ori de cetateni romani, pentru realizarea drepturilor unor persoane (proprietari deposedati) care au emigrat in statele prevazute in anexa nr. 1 la lege sa se solicite depunerea unei declaratii autentificate date pe propria raspundere, prin care notificatorii declara ca ei sau ascendentii lor, proprietari ai imobilului la data preluarii, nu au facut obiectul acordurilor internationale incheiate de Romania privind reglementarea problemelor financiare in suspensie si totodata se obliga la restituirea imobilului sau, dupa caz, la plata de despagubiri in cazul constatarii ulterioare a incidentei prevederilor art. 5 din lege.

Citeste mai mult: www.avocatnet.ro/content/art...
Conform legii, se admite declaratia autentificata a persoanei care se pretinde indreptatita, data la ambasadele, consulatele sau la misiunile diplomatice ale Romaniei din tara de resedinta ori la autoritatile competente sa autentifice acte din tara de resedinta, cu conditia ca acestea sa fie traduse si legalizate de un notar public din Romania.
Un model de declaratie gasiti aici dar va recomand ca aceasta sa fie totusi verificata de un notar pentru a fi conforma cu prevederile art. 5 din legea 10/2001 dupa care sa o transmiteti matusii (ca model) in vederea intocmirii in fata autoritatilor mentionate in lege .
[ link extern ]
[ link extern ]
L.C.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Revendicarile si conventia europeana a drepturilor omului!  MYRA  CIMPEAN MYRA CIMPEAN in conditiile aplicarii conventiei europene a drepturilor omului, [b]cum credeti ca vor mai avea loc revendicarile[/b]? avand in vedere ca cedo apara ... (vezi toată discuția)
Acte romanesti necesare pentru visa imigrare sua kouliscon kouliscon Buna ziua, As dori sa stiu daca actele in limba romana necesare pentru viza de emigrare in US ca si sotia unui cetatean American(certificat de ... (vezi toată discuția)
Apostila declaratie semnata in fata consulului? Iulia Malis Popa Iulia Malis Popa Buna ziua, as avea si eu o intrebare. Se va da o declaratie in fata consulului roman la Bruxelles, care e necesara a fi folosita in Israel. Intrebarea mea ... (vezi toată discuția)