avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 736 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Carte funciară - Cadastru, ... pact comisoriu de gradul IV inscris in cartea funciara
Discuție deschisă în Carte funciară - Cadastru, Intabulare şi alte formalităţi funciare

pact comisoriu de gradul IV inscris in cartea funciara

Intrebarea mea este urmatoarea , daca se poate vinde un imobil si in ce conditii, daca in sarcina sa exista un privilegiu al vanzatorului ( este inscris in cartea funciara un pact comisoriu de gradul IV ?
Cel mai recent răspuns: Liliana Gradinaru , Avocat 14:12, 27 Noiembrie 2011
subscriu la aceasta opinie, pactul comisoriu nu are cum sa apara in nici una din cele 3 parti ale cartii funciare a unui imobil.
Se poate vinde intradevar dupa rezilierea contractului. Chiar daca contractul poate fi reziliat prin notificarea debitorului aceasta trebuie constatata de instanta de judecata, deschizandu-se o actiune in constatrea rezilierii. Insa aceasta actiune poate fi deschisa doar dupa punerea in intarziere a debitorului si dupa trecerea si a termenului de gratie acordat - termen in care isi poate executa obligatia.
Pai ce facem cu prevederile exprese ale legii?? Codul civil nou, legea 7...

Daca legea ne spune ca putem NOTA (nota, nu inscrie, e o mare diferenta juridica) pactele, promisiunile, drepturi de creanta in legatura cu imobilele etc., noi cum sa spunem ca nu se poate sa apara in CF?
Putem nota in CF contractul de inchiriere, faptul ca cineva are dreptul de a-i urmari fructele etc., dar nu putem nota un lucru care ar putea duce la desfiintarea de dreot a contractului? Care mai e scopul CF, daca pot cumpara un imobil si, in ciuda diligentelor bine facute, sa-l pierd ca cineva uita ca si pactele comisorii intra la drepturi de creanta in legatura cu imobilul?
deci, daca inteleg bine, opinia dvs ar fi ca pactul comisoriu e un drept de creanta? luminati-ma va rog frumos.
pactul comisoriu este o modalitate de rezolutiune a conventiei si nu ar avea cum sa apara la sarcini. nici la inscrierile despre proprietate nu are cum sa apara, poate doar privilegiul vanzatorului sau ipoteca legala pentru restul de pret.
Intradevar exista prevederea dar cum poate fi constatata? decat prin instanta de judecata? cine altcineva poate constata rezilierea unilaterala ? sau ca aceasta reziliere s-a efectuat fara a prejudicia cealalta parte?

Alte discuții în legătură

Pact comisoriu de gradul iv. cum se procedeaza in continuare ? avocat_junior_2010 avocat_junior_2010 Salutare Speta este foarte simpla: avem un contract de vanzare cumparare incheiat pentru un imobil intre A (proprietar) si B (cumparator), care prevede ... (vezi toată discuția)
Pact comisoriu grad iv crisssu crisssu Cine este proprietarul? O persoana fizica vinde unei societati un teren in 2006, primeste avansul iar restul de pret urmeaza sa il primesca in momentul in ... (vezi toată discuția)
Contract vanzare-cumparare prima casa(privilegiul vanzatorului) Catala Catala Buna ziua, Va rog sa-mi comunicati in ce masura ne putem proteja, in calitate de vanzatori in cadrul unui contract de vanzare-cumparare prin Prima Casa in ... (vezi toată discuția)