avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 728 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Carte funciară - Cadastru, ... pact comisoriu de gradul IV inscris in cartea funciara
Discuție deschisă în Carte funciară - Cadastru, Intabulare şi alte formalităţi funciare

pact comisoriu de gradul IV inscris in cartea funciara

Intrebarea mea este urmatoarea , daca se poate vinde un imobil si in ce conditii, daca in sarcina sa exista un privilegiu al vanzatorului ( este inscris in cartea funciara un pact comisoriu de gradul IV ?
Cel mai recent răspuns: Liliana Gradinaru , Avocat 14:12, 27 Noiembrie 2011
Nu reiese de nicaieri ca as considera pactul comisoriu vreun drept de creanta. Insa ca si dreptul de creanta el poate fi notat in CF, ca asa ne spune legea.

Am facut mai mult de un contract cu pact comisoriu de grad 4 si acestea sunt notate din oficiu in CF. Userul ne spune clar ca si in cazul despre care discutam exista notat deja acest pact in CF.
Clauza este inscrisa in CF de registrator, nu trebuie sa constate o instanta ca exista deja o clauza clara cu privire la care partile nu se cearta.

Din ce imi amintesc, inscrierea se facea in partea a doua, fiind referitoare la dreptul de proprietate; ea se face similar cu inscrierile provizorii atunci cand dreptul de proprietate este sunb termen ori sub conditie.

Cand faci un astfel de pact intr-un contract, indicat e sa prevezi explicit si modul in care el poate fi radiat din CF, altfel te duci cu actiune in constatare daca partea in favoarea caruia e notat nu mai colaboreaza, nu o gasesti etc.

In cazul de fata, as introduce fostul vanzator in contract, astfel incat sa inchei actul cu ambele parti si sa le dau banii fiecaruia asa cum imi convine ca sa inchei cu pactul ala, cu declaratii sau alte drumuri la CF.
Asa cum am mai mentionat intr adevar aceasta e singura solutie rezonabila ( amiabila ) de rezolvare a problemei, a se obtine acordul expres , in forma autentica , creditorului privilegiat, in favoarea caruia opereaza si pactul comisoriu, de aprobare a vanzarii, incasarii integrale a dif de pret, si radiere din cf a mentiunii legate de pactul comusoriu. In situatia in care acesta a fost indestulat anterior, a se obtine acordul lui cu privire la radierea din cf a mentiunilor inscrise, daca ac nu si da acordul , a se obtine o hotarare judecatoreadca prin care sa se constate ca pretul a fost platit si ca o consecinta sa se radieze din cf mentiunile inscrise ( rectificare cf ) .
Depinde si de ce scrie in contract, nu e musai declaratia lui.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pact comisoriu de gradul iv. cum se procedeaza in continuare ? avocat_junior_2010 avocat_junior_2010 Salutare Speta este foarte simpla: avem un contract de vanzare cumparare incheiat pentru un imobil intre A (proprietar) si B (cumparator), care prevede ... (vezi toată discuția)
Pact comisoriu grad iv crisssu crisssu Cine este proprietarul? O persoana fizica vinde unei societati un teren in 2006, primeste avansul iar restul de pret urmeaza sa il primesca in momentul in ... (vezi toată discuția)
Contract vanzare-cumparare prima casa(privilegiul vanzatorului) Catala Catala Buna ziua, Va rog sa-mi comunicati in ce masura ne putem proteja, in calitate de vanzatori in cadrul unui contract de vanzare-cumparare prin Prima Casa in ... (vezi toată discuția)