avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 969 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Pensie de invaliditate gradul I - indemnizatie de ...
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Pensie de invaliditate gradul I - indemnizatie de insotitor

Daca un invalid gr.1 cu insotitor,ia un ajutor ce a fost egal ca suma echivalenta cu salariu minim pe economie,cand acesta se mareste,se mareste si ajutorul?
Cel mai recent răspuns: Gabriela Pintea , Consilier juridic 18:35, 11 Decembrie 2011
Potrivit art. 77, alin. (2) din Legea nr. 263/2010, cuantumul indemnizatiei de insotitor reprezinta 80% din valoarea unui punct de pensie. Majorarea valorii punctului de pensie duce la majorarea cuantumului indemnizatiei.
Si ce valoare are un punct de pensie si cand se acorda?
bubutu2 a scris:
Si ce valoare are un punct de pensie (...)

Valoarea unui punct de pensie este de 732,8 lei.

(...) si cand se acorda?

Valoarea unui punct de pensie nu se acorda, este o suma fixa, stabilita prin acte normative. Sau va referiti la altceva?
Deci,concret,daca salariu minim trece de la 670 la 700 Ron,suma ajutorului de insotitor creste si ea cu aceasta valoare,respectiv cu 30 Ron?
bubutu2 a scris:
Deci,concret,daca salariu minim trece de la 670 la 700 Ron,suma ajutorului de insotitor creste si ea cu aceasta valoare,respectiv cu 30 Ron?

Eu am scris in primul meu mesaj ca indemnizatia de insotitor reprezinta 80% din valoarea unui punct de pensie. Numai daca se majoreaza valoarea punctului de pensie se majoreaza si indemnizatiile. In prezent indemnizatia de insotitor nu are legatura cu salariul minim pe economie.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensionar cu handicap cu insotitor aloaurica aloaurica ce acte trebuie sa pegateasca persoana pentru a primi ajutorul de insotitor,Pana cand are dreptul persoana cu handicap de insotitor?daca intra in pensie de ... (vezi toată discuția)
Din 2023 noiembrie crește indemnizația pentru însoțitor în ... Cosmin19979 Cosmin19979 Din 2023 Noiembrie crește indemnizația pentru însoțitor în cazul pensionarilor de invaliditate? Avand in vedere ca salariu minim a crescut acum pensia ... (vezi toată discuția)
Insotitor sau pensie de invaliditate? mihaela05 mihaela05 buna ziua, spuneti-mi va rog daca sunt insotitor pt persoana cu handicap iar acesta are si pensie de invaliditate (legea 263/2010) trebuie sa renunte la ... (vezi toată discuția)