avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1182 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Concediul si indemnizatia pentru cresterea copilului
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Concediul si indemnizatia pentru cresterea copilului

buna am si eu o intrebare daca se poate:
-pot beneficia de indemnizatia de crestere a copilului daca am lucrat pana in iunie 2010,si am avut somaj pana ianuarie 2011?
-dupa aceea nu am mai lucrat,pt ca am ramas insarcinata si am avut unele dificultati.
daca pot primi indemnizatia aceea de 600ron timp de 2 ani ce acte sunt necesare?
-la cat timp de la nastere se depun actele daca totusi as beneficia?
multumesc,sper din suflet sa ma ajutati?
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 18:18, 31 Martie 2013
Art.2 alin.1 din OUG nr.111/2010 prevede clar conditia necesara pentru a beneficia de indemnizatia pentru CCC , si anume: in ultimul an anterior datei nasterii copilului, timp de 12 luni, sa aveti realizate venituri din salariii, venituri din activitati independente si venituri din activitati agricole supuse impozitului pe venit.

Asa cum se poate observa , acordarea indemnizatiei nu este conditionata de plata contributiilor datorate bugetului de stat, de realizarea unui anumit stagiu de cotizare etc ...se poate invoca , principiul de drept , unde legea nu distinge, nici interpretul nu trebuie să distingă – ubi lex non distinguit, nec nos distinguere debemus
In speta, solicitarea celor de la AJPS este cam in afara legii.
Intrebati-i pe cei de la AJPS care este temeiul legal al solicitarii lor.
Imi cer scuze ca intervin fara sa stiu exact unde apare aceasta informatie, dar daca nu sunt "de meserie" nu am retinut, datorita numarului mare de acte si legi prin care m-am uitat intr-un timp scurt.

Am gasit la un moment dar (ma repet, nu mai stiu exact unde si ce temei legal avea) ca cei de la ANPIS ar avrea dreptul sa ceara acte suplimentare pentru a se edifica cu privire la situatia unei persoane care cere indemnizatie, daca din actele care se cer de obicei nu se lamuresc. Chiar mie mi-a cerut domnisoara care se ocupa cu aprobarea dosarelor stagiul de cotizare ca sa se lamureasca cu privire la veniturile realizate timp de 12 luni anterior datei nasterii copilului, respectiv sumele acordate lunar persoanei care are contract de drepturi intelectuale provenite din creatie originala, sume care se reflecta in cotizatia CAS de 10,5% din baza de calcul.

Daca reusesc sa mai gasesc inca o data informatia o sa revin.
am reusit sa gasesc...

NORME METODOLOGICE din 19.01.2011 de aplicare a prevederilor OUG 111/2010
(9) Alte acte doveditoare privind acordarea drepturilor reprezentând indemnizațiile prevăzute la art. 2 alin. (1)—(4) din ordonanța de urgență sunt, după caz, următoarele:
e) alte documente, după caz, din care să rezulte îndeplinirea
condițiilor de acordare a concediului și indemnizației pentru
creșterea copilului, la solicitarea agențiilor teritoriale
.

Dupa cum spuneam mai sus, persoana care aproba sau respinge dosarele mi-a cerut stagiul de cotizare si nu tine cont de Ordinul MMFPS nr. 1474-2011, lit.C (10) unde se specifica clar ca indemnizatia nu are legatura cu contributiile de asigurari sociuale!

Iar privitor la:
Art. 2 (OUG.111 din 08.12.2010)
(1) Incepand cu data de 1 ianuarie 2011, persoanele care, in ultimul an anterior datei nasterii copilului, au realizat timp de 12 luni venituri...

ce rost mai are sa se vorbeasca tot in NORME METODOLOGICE din 19.01.2011 de nivel lunar, trimestrial sau anual, cand la ANPIS abia asteapta sa te respinga din cauza ca nu ai venituri in fiecare luna?

(5) Actele doveditoare privind realizarea de venituri, precum
și nivelul lunar, trimestrial sau anual al acestora, eliberate de
angajator sau de organele competente, sunt, după caz,
următoarele:

sau despre perioada anului fiscal anterior

b) dovada privind veniturile realizate în anul fiscal anterior
celui în care s-a născut copilul și/sau, după caz, dovada privind
venitul calculat în vederea plății anticipate a impozitului, precum
și copia deciziei de impunere, eliberată de autoritățile
competente, în cazul persoanelor care realizează venituri din
activități independente și/sau din activități agricole;
buna seara va rog mult daca puteti sa ma ajutati cu niste sfaturi.
fac din nou asigurari si mi se opreste pt sanatate ,pensii,si impozit venit din comision procentul aferent fiecarei contributii,pt ca eu nu mai lucrez cu carte de munca altundeva avand doar contractul de agent.si am urm intrebari:
-m-au scos din lista de asigurati de la medicul de familie ce trebuie sa fac sa devin asigurat ?trebuie sa merg cu contractul de agent pt a vedea cei de acolo(casa de sanatate) ca am un contract si sa fiu din nou asigurat?sau trebuie sa platesc ceva?cat?si pt a mi se oprii procentul pt pensii si pt venit trebuie sa merg undeva cu contractul de la asigurare?unde?
multumesc.

Alte discuții în legătură

Plata contributiilor sociale de catre o persoana fizica VeroRAM VeroRAM Buna seara Va rog sa ma lamuriti si pe mine cu o problema . Momentan sunt in somaj (mai am 3 luni de somaj) . Am inteles ca este posibil de la momentul in ... (vezi toată discuția)
As vrea sa-mi mearga cartea de munca mariusica01 mariusica01 buna ziua as avea o intrebare>am un ,,ii,,cu un magazin,as dori sal inchid,dar as vrea sami mearga cartea de munca,contabilul mia zis ca pot sami platesc ... (vezi toată discuția)
Indemnizatia pentru cresterea copilului annemarry annemarry De anul trecut, din ianuarie 2012, am inceput sa-mi platesc singura contributia la casa de pensii. As vrea sa stiu daca pot beneficia de indemnizatia pentru ... (vezi toată discuția)