avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 468 soluții astăzi

Marți, 4 martie, are loc evenimentul: Politica privind prevenirea hărțuirii la locul de muncă - De la concept la implementare practică. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... concedierea mamelor la expirarea concediului ingrijire ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

concedierea mamelor la expirarea concediului ingrijire copil

Buna ziua,
Numele meu este Sanda si ma aflu in concediu crestere si ingrijire copil pana la 2 ani, pana in decembrie. Avand in vedere modificarile legislative care au avut loc in timp ce eu ma aflam deja in concediul respectiv, angajatorul nu a mai avut obligatia sa-mi tina postul, prin urmare a angajat o alta persoana in locul meu. De fapt a angajat 3 persoane pe o pozitie similara cu a mea dintre care ultima a fost angajata cu aproximativ 2 luni inainte sa-mi expire mie concediul. (la sfarsituil lunii octombrie).
Saptamana trecuta angajatorul mi-a comunicat ca nu doreste intoarcerea mea pentru ca sunt prea multi angajati si mi-a sugerat sa-mi caut alt loc de munca si sa nu ma mai intorc la vechiul "job" in momentul in care mi se incheie concediul de crestere si ingrijire copil.

Va rog sa-mi spuneti daca exista vreo lege care sa protejeze impotriva concedierii (pt urmatoarele 6 luni de la expirarea concediului), si pt mamele care au nascut inainte de ianuarie 2011 cand a intrat in vigoare Ord.111/2010.
Este legal sa fiu concediata imediat ce ma intorc la servici?
Cel mai recent răspuns: Perspective , utilizator 22:01, 23 Noiembrie 2011
Este legal in conditiile in care s-au produs restructurari de posturi.
Din ce ne spuneti acest lucru nu s-a intamplat, pe postul dv. putand fi angajat un salariat cu CIM pe durata determinata pana reveniti dv. din CCC
Puteti sezia ITM si chiar puteti actiona in instanta decizia (daca exista scrisa).
Din pacate nu mai exista in prezent nicio lege care sa interzica angajatorului concedierea unei angajate la intoarcerea din CIC. Ati prins un vid legislativ in aceasta privinta. Inainte de 1 ianuarie 2011 Contractul Colectiv de Munca la nivel national proteja mamele care se intorceau din CIC de o eventuala concediere timp de 6 luni. Din pacate aceste normative nu mai sunt in vigoare.
Sfatul meu este sa nu plecati de buna voie de la actualul loc de munca. Daca veti fi concediata, cu siguranta se va invoca Art. 65 alin. 1 din Codul Muncii care se refera la "incetarea contractului individual de munca determinata de desfiintarea locului de munca ocupat de salariat, din unul sau mai multe motive fara legatura cu persoana acestuia".
In acest caz, aveti posibilitatea de a contesta in instanta decizia de concediere si sa va intemeiati contestatia pe prevederile alin. 2 al articolului 65 Codul Muncii "Desfiintarea locului de munca trebuie sa fie efectiva si sa aiba o cauza reala si serioasa".Angajatorului ii va fi foarte greu sa probeze acest lucru daca spuneti ca s-au angajat alte persoane pe postul dumneavoastra. Va sfatuiesc de asemenea sa fiti atenta daca in decizia de concediere se va stipula termenul legal de preaviz care trebuie sa fie de 20 de zile lucratoare. Aveti toate sansele sa castigati in instanta, sa obtineti reincadrarea pe functia detinuta inainte de CIC si eventual plata salariilor pe perioada desfasurarii actiunii in instanta.
Ramane sa decideti cum veti actiona in continuare. Din nefericire exista foarte multe concedieri abuzive in cazuri similare si femeile care decid sa isi creasca copiii timp de 2 ani (respectiv un an conform noilor normative) sunt de cele mai multe ori condamnate la a-si pierde locul de munca.
sanda-popovici a scris:

......
Va rog sa-mi spuneti daca exista vreo lege care sa protejeze impotriva concedierii (pt urmatoarele 6 luni de la expirarea concediului), si pt mamele care au nascut inainte de ianuarie 2011 cand a intrat in vigoare Ord.111/2010.
Este legal sa fiu concediata imediat ce ma intorc la servici?



Art.10 alin.7 din Legea nr.202/2002 prevede:
La incetarea concediului de maternitate sau a concediului de crestere si ingrijire a copilului in varsta de pana la 2 ani, respectiv 3 ani in cazul copilului cu handicap, salariata/salariatul are dreptul de a se intoarce la ultimul loc de munca sau la un loc de munca echivalent, avand conditii de munca echivalente si, de asemenea, de a beneficia de orice imbunatatire a conditiilor de munca la care ar fi avut dreptul in timpul absentei.

Intr-adevar, la revenirea din CCC angajatorul poate dispune concedierea dvs , in conditiile prevazute de lege.
Va multumesc mult pentru raspuns.
In situatia in care cei 3 angajati au contract de munca pe perioada determinata (din informatiile mele aceasta este metoda pe care o practica angajatorul, prelungind contractele din 3 in 3 luni), acest lucru ar putea fi in dezavantajul meu in cazul in care ajungem in instanta?
Nu este dezavantajul dvs ... daca ajungeti in instanta puteti solicita acesteia sa ceara de la ITM daca angajatorul dvs a facut sau nu angajari in perioada cat ati fost in CCC , daca da in ce functii au fost angajate acele persoane ...

Alte discuții în legătură

Probleme la revenirea la serviciu din concediu crestere copil andreiuta andreiuta Buna serara, as avea nevoie de cateva sfaturi in legatura cu intoarcerea la serviciu din concediu de crestere copil. Mai am 6 luni pana termin cei 2 ani de ... (vezi toată discuția)
Concediere mame stefan_72 stefan_72 Buna ziua. In situatia in care am o salariata in CIC iar la sf. lunii se implinesc cei 2 ani ii pot inceta activitatea sau sunt obligata sa o mentin in cele 6 ... (vezi toată discuția)
Procedura incetare cim mame dupa cic bendis26 bendis26 Buna ziua, am si eu rugamintea sa imi spuneti care este reglementarea legala prin care mama este protejata impotriva concedierii dupa revenirea din CIC. Este ... (vezi toată discuția)