Considerati ca ar fi utila popularizarea fenomenului "semnatura electronica" in Romania. Eventual exemple, motivatie, etc., lucruri care sa demonstreze cat este de utila pentru profesionistii mediului de afaceri.
Noi incercam o colaborare in acest sens si as vrea sa stiu in ce masura va intereseaza fenomenul?
Stie cineva cat costa macar un certificat de semnatura electronica? Este cineva interesat? Dar de aplicatiile practice?
Din pacate semnatura electronica este comercializata sub o politica de marketing inselatoare. Se spune ca folosirea semnaturii electronice asigura confidentialitate, dar sunt si alte soft-uri care asigura gratuit acelasi lucru (ex. pgp - www.pgp.com). Se spune ca singura modalitate de a incheia contracte on-line este prin intermediul semnaturii electronice, dar ce spuneti de acordul partilor (ex. considerati ca este necesar sau macar util pentru a cumpara un produs de pe un site de comert electronic sa semnati acea tranzactie cu o semnatura electronica, sau este deajuns acordul partilor in momentul in care se completeaza formularul cu datele cumparatorului ?).
Nu sunt impotriva folosirii semnaturii electronice, sunt anumite medii care necesita acest tip de autentificare (ex. certificatele de server), sunt doar impotriva unui anumit tip de marketing inselator, bazat pe necunoasterea fenomenului de catre potentiala piata.
Este perfect adevarat ce spui. Uneori, marketingul unor produse poate fi inselator. insa, in ceea ce priveste comentariul tau urmator, nu mai pot sa fiu de acord.
In fapt, tocmai acest tip de viziune poate fi foarte usor inselat in lipsa conceptului de semnatura electronica. Lucrurile stau in felul urmator: "este de ajuns acordul partilor"... Ei, bine, aciordul partilor ar fi unul...SCRIS? Sau cum te gandesti tu sa ai acordul partilor? Pentru ca daca raspunsul este DA, atunci scuza-ma, dar tocmai distanta poate fi inlocuita cu semnarea electronica a documentului in cauza.
Marile avantaje ale semnaturii electronice sunt legate de confidentialitatea tranzactiilor, de siguranta pe care le-o confera partilor o intelegere semnata electronic, etc. E adevarat ca sunt si alte metode de criptare a emailurilor (ce face pgp), insa semnatura electronica oferita de un furnizor autorizat este singura recunoscuta in instanta.
Nu am nimic cu viziunea ta, insa as vrea sa vezi putin mai departe de populismul pe care il afisezi acum... Nu am spus nici macar un nume de firma care vinde un produs asemanator. Nu am vorbit de nici un produs macar, ca sa indemn utilizatorii sa il cumpere. Am intrebat daca ar fi cineva interesat sa afle ami multe amanunte despre ce inseamna in Romania "semnatura electronica" recunoscuta de lege.
Din raspunsul tau, imi dau seama ca ai fi unul dintre primii utilizatori carora le-ar trebui facuta diferenta practica intre pgp si "semnatura electronica" conforma legisalatiei in vigoare in Romania.[addsig]
Si inca ceva, semnatura electronica, ca si concept de exprimare expresa a acordului partilor, nu se aplica neaparat tranzactiilor in care sunt implicate servicii online. Poate sa fie vorba si de o tranzactie normala, un contract de vanzare-cumparare, un contract de inchiriere, orice tip de contract pentru care nueste necesara forma autentica. In aceste situatii, mediul electronic (emailul sa spunem), sau computerul, este instrumentul prin care partile se intalnesc una cu alta. Este la fel si cu faxul, insa semnatura electronica leaga semnatarul de documentele electronice pe care el le semneaza.[addsig]
In legatura cu acest subiect, sau poate ca nu, vreau sa va prezint o situatie destul de ambigua. Biblioteca la care lucrez efectueaza toate operatiile de imprumut in sistem automatizat. Adica vine cititorul cu permisul de intrare, permis prevazut cu un cod de bare unic pentru fiecare in parte, si imprumuta carti in contul lui deschis in baza noastra de date.
Poate fi considerat acest cod de bare o semnatura electronica?