avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 379 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Carte funciară - Cadastru, ... caz executare silita - somatie imobiliara in CF
Discuție deschisă în Carte funciară - Cadastru, Intabulare şi alte formalităţi funciare

caz executare silita - somatie imobiliara in CF

Buna ziua. Vin cu o speta , poate ma ajuta cineva sau s-a mai lovit de aceasta problema.
Societatea mea a avut un contract incheiat, contract la care beneficiarul mi-a lasat un bilet la ordin semnat si avalizat de catre administratorul societatii. Deoarece nu mi-a facut plata serviciilor cf contract, am introdus spre decontare bancara BO. S-a dat refuz din parta bancii, am investit biletul la ordin cu formula executorie si am demarat procedura executarii silite. Deoarece firma nu figura cu niciun bun, nu rula prin conturi, am demarat si executarea impotriva avalistului., a administratorului.Dupa identificarea de bunuri apartinand administratorului, am stabilit impreuna cu executorul sa recurgem si la ex silita imobiliara, notand o somatie in CF.
La acea data, biroul de carte funciara da incheiere de respingere deoarece sustin ei imobilul apartine in indiviziune administratorului si sotului acesteia si nu poate identifica cota parte apartinand doar primului si deci refuza notarea somatiei. Mai mult, la o zi dupa depunerea somatiei de catre executor la CF, se face succesiunea dupa sotul decedat al administratorului, astfel incat concomitent, cu incheierea noastra de respingere , noii proprietari ai imobiului sunt fiii administratoarei, ea ramanand doar cu drept de uz viager.
Am facut plangere impotriva incheierii CF iar acum dupa lungi batalii la judecatorie, tribunal, curtea de apel mi-a dat dreptate, cum ca acea somatie imobiliara a executorului trebuia inscrisa in CF , fiind un act care protejeaza interesele creditorului de posibilele manevre de instrainare a bunului imobil, neafectand insa situatia lui. deci cartea funciara avea obligatia de a nota somatia pe intreaga proprietate, creditorul putand trece la vanzarea lui numai dupa partajul judiciar pt a se stabili cota parte aferenta avalistului.
Acum dupa lungi deliberari, biroul de carte funciara ( care nu mai pierduse niciodata pana acum in instanta si nu stiau cum sa imi inregistreze in coala decizia curtii de apel) mi-au notat somatia cu data de acum, dar ea este inoperabila ca procedura de executare deoarece proprietarii sunt cei 2 fii, nicidecum nu s-a refacut situatia initiala de la depunerea somatiei imobiliare.

Sfatuiti-ma ce am de facut - ce actiune in instanta- astfel incat sa declar nulitatea acelei succesiuni( desi nu exista motive temeinice si legale) sau cum as putea sa restabilesc situatia anterioara acestei notari a sucesiunii ( f f dubioasa realizata de cartea funciara in aceeasi perioada cu somatia noastra) sau as putea sa imi continui executarea .
Avand in vedere ca este vb si de un birou de Cf intr-un oras unde toata lumea cunoaste pe toata lumea, suspectez favoritisme si alte de gen.
Va dati seama ca este vb de o suma mare de bani altfel nu as fi demarat toate aceste masuri nu tocmai placute si extreme.
D-ebitorul - administratorul firmei este intr-o pasivitate totala dat fiind ca stie ca nu poate sa i se faca nimic.
firma a fost in procedura de insolventa dar s-a incheiat procedura nefiind niciun bun sau alte valori care ar putea fi valorificate iar creditorii indestulati.
orice sugestie este binevenita. multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: definitiv , utilizator 12:25, 25 Noiembrie 2011
Analizati daca sunt intrunite conditiile pentru promovarea unei actiuni revocatorii
Potrivit art 20 din Legea nr 7/1996,dreptul de proprietate si celelalte drepturi reale asupra unui imobil se vor inscrie in CF pe baza actului prin care s-au constituit ori transmis in mod valabil
Drepturile reale se sting numai prin inscrierea radierilor din CF,iar in conformitate cu art 20 alin 3 ,hotararea judecatoreasca definitiva si irevocabila va inlocui acordul de vointa cerut in vederea inscrierii drepturilor reale,daca este opozabila titularului
Pentru a da eficienta actiunii dvs in instanta cereti si rectificarea cartii funciare pe prevederile actuale ale noului cod civil astfel incat, daca instanta dispune anularea unui act facut cu scopul fraudarii intereselor creditorilor, deodata cu aceasta sa dispuna si rectificarea inscrierilor din cartea funciara.
Daca suspectati ca se fac unele favoritisme la cartea funciara, acum aveti posibilitatea conform art. 915 din codul civil nou, sa trageti la raspundere biroul de cadastru in solidar cu persoana care s-a facut vinovata de tinerea gresita a evidentelor de carte funciara impiedicandu-va sa va exercitati drepturile. Cand spun "persoana direct vinovata" ma refer la registratorul care a dispus respingerea cererii dvs cu atat mai mult cu cat aveti si sentinta care dispune ca nu a fost facut corect operatiunea de carte funciara si ca ar fi trebit admisa si nu respinsa cererea de notare a somatiei.
definitiv a scris:

aveti posibilitatea conform art. 915 din codul civil nou, sa trageti la raspundere biroul de cadastru i


Nu omiteti totusi RIL decizia ICCJ nr LXXII/15.X.2007 care precizeaza ca OCPI nu are calitate procesuala pasiva
Ceea ce spuneti dvs a fost valabil pana la intrarea in vigoare a noului cod civil. Acum in art 915 este prevazut expres faptul ca cel prejudiciat printr-o fapta savarsita chiar din culpa in pastrarea si administrarea evidentelor de carte funciara pot cere angajarea raspunderii oficiului in solidar cu persoana direct responsabila de tinerea gresita a evidentelor de carte funciara.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

E procedura inscrierii somatiei in cartea funciara obligatorie la executare imobiliara? catinf catinf Buna ziua, Debitorul isi instraineaza imobilul (cu act v-c cu clauza intretinere) cu 4 zile inainte de primirea somatiei de plata de la executori. Noii ... (vezi toată discuția)
Inscriere somatie de plata in cartea funciara leopold2010 leopold2010 Buna ziua, Vreau sa stiu si eu daca si cum o somatie de plata poate fi inscrisa in cartea funciara. Existau doua ipoteci de grad I si II inscrise in cartea ... (vezi toată discuția)
Radiere somatie de plata din cartea funciara claudiumuntean claudiumuntean am avut o somatie de plata inscrisa in CF de catre executorul judecatoresc, am achitat suma restanta, pentru care s-a inscris somatia, plus cheltuielile de ... (vezi toată discuția)