TITLUL XI Despre mandatul comercial si despre comision
Sectiunea I
Despre mandatul comercial în general
Art. 374. - Mandatul comercial are de obiect tratarea de afaceri comerciale pe seama si socoteala mandantului.
Mandatul comercial nu se presupune a fi gratuit.
Art. 375. - Desi conceput în termeni generali, mandatul comercial nu se întinde si la afacerile care nu sunt comerciale, afarã numai dacã aceasta se declarã cu precizie prin mandat.
Dacã mandatarul nu are instructiuni decât asupra unor pãrti ale afacerii, mandatul se socoteste liber pentru celelalte.
Mandatul pentru o anume afacere cuprinde împuternicire si pentru toate actele necesare executãrii lui, chiar când nu ar fi anume arãtate.
Art. 379. - Mandatarul este rãspunzãtor de stricãciunile lucrurilor ce-i sunt încredintate spre pãstrare, afarã de cele provenite din caz fortuit, fortã majorã, din viciul sau chiar natura lor.
Art. 381. - Mandatarul care nu se conformã instructiunilor primite de la mandant rãspunde de daune-interese.
Art. 382. - Mandatarul este dator a încunostinta fãrã întârziere pe mandant despre executarea mandatului.
Dacã, în urma primirii acestei încunostintãri, mandantul întârzie rãspunsul un timp mai lung decât cel cerut de natura afacerii, el este considerat cã a acceptat executarea mandatului, chiar dacã mandatarul a trecut peste limitele mandatului.
Art. 383. - Mandatarul care schimbã destinatia sumelor primite în socoteala mandantului, e dator dobândã la aceste sume din ziua în care le-a primit, deosebit de daune-interese provenind din neîndeplinirea mandatului si de orice altã actiune, chiar penalã, în caz de dol sau fraudã.
Art. 387. - Mandatarul, pentru tot ce i se datoreste din executarea mandatului sãu si chiar pentru retributia sa, are un privilegiu special. Acest privilegiu se exercitã asupra lucrurilor mandantului pe care mandatarul le detine pentru executarea mandatului, sau care se gãsesc la dispozitia sa, în magazinele sale sau în depozite publice, sau pentru care el poate proba prin posesie legitimã a politei de încãrcare* sau a scrisorii de cãrat*, ce i s-au expediat.
Raspundeti in limitele mandatului incredintat !
Insa de ce va temeti? , ati savarsit-o ? , daca Nu, nu aveti de ce sa ve temeti ! ;
Daca Da , .... consultati un aparator ales ,... dati-i detaliile sincer, fara ascunzisuri si... veti afla cele mai bune solutii pentru dumneavoastra !
Sunt aspecte cere nu se pot impartasi public !
Succes si multa intelepciune !
Cu stima ,
Av AIG