avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 782 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Drum servitute
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Drum servitute

In anul 1965 parintii mei s-au judecat cu vecinul lor in scopul de ai lasa drum de servitute catre drumul public. Parintii mei au castigat drumul de servitute stabilinduse 3 metri latime pe o lungime de 110m DEFINITIV.

Parintii mei au decedat , iar eu ca mostenitor nu am stiut de sentinta din 1965.

In anul 1997 paratii din procesul din 1965 au vandut, iar cel care a cumparat nu i s-a adus la cunostiinta aceasta obligatie de a lasa libera trecere 3 metri.
Anul trecut cumparatorul vecinului (actualul proprietar) mi-a blocat trecerea nemailasandu-ma sa trec pe terenul lui si am inceput un proces avand ca obiect servitute de trecere, dar n-am stiut de sentinta 1965. In actualul proces am pierdut toate caile de atac (Fond,apel ,recurs), iar in revizuire am gasit fondul din 1965 si instanta curtea de apel a declinat dosarul catre inalta curte , intre timp am facut rost si de recursul din 1965 definitiv, favorabil mie dar inca nu a fost prezentat inaltei curti deoarece nu s-a dat termen.

Am sanse sa castig conform sentintei din 1965 ?????
Multumesc.
Cel mai recent răspuns: Cristian81 , utilizator 20:18, 28 Noiembrie 2011
Sunt 2 sentinte definitive cea din 1965 si cea actuala, dar ambepe au avut acelasi obiect, care ramane in picioare ?
Cea din 1965 si ii este opozabila si tertului dobanditor el fiind avanz-cauza, doar in ipoteza in care bineinteles servitutea obtinuta in 1965 a fost inscrisa la cartea funciara,pt ca altfel nu ii este opozabila si nu este tinut sa o respecte,fiind un res inters allios, dc nu era notata sarcina la cf tertul(cumparator|) nu avea de unde stii de existenta servitutii,astfel va va trebui o noua hot in care va judecati cu cel care are acum imobilul.(terenul).
Veti castiga intrucat cauza s-a mai judecat odata si exista autoritate de lucru judecat. Sper ca aveti avocat la proces.
Pana in prezent servitutea nu a fost inscrisa in cartea funciara. De ce imi mai trebui o noua hotarare judecat. cu noul proprietar ? Nu se trasmite acesta obligatie de trecere oricarui cumparator ?
Daca terenul nu se afla in Ardeal, servitutea nu putea fi inscrisa in cartea funciara caci in 1965 nu existau carti funciare in Regat.
Din 1965 insa lucrurile puteau sa se schimbe, in sensul ca actualul proprietar poate considera ca aveti acces prin alt loc, el probabil ca a invocat anumite chestiuni astfel incat sa castige, poate a oferit un alt acces spre terenul dvs. Oricum revizuirea este singura sansa pe care o mai aveti. Ar fi minunat sa nu se fi schimbat topografia locului in acesti aproape 40 de ani, astfel ati avea sanse .
Totusi daca partile la vanzarea terenului nu au prevazut nimic exista prezumtia ca actualul proprietar a cumparat imobilul cu aceasta sarcina, (Trib Suprem decizia 1957/1960 pg 80, v. Corneliu Barsan, Drepturi Reale, pg 293)
Alta intrebare:exista posibilitatea ca sa nu fi utilizat drumul de acces de mai mult de 30 de ani, chiar daca drumul exista scriptic? E important ce a retinut instanta in hotararea care a ramas definitiva.

Alte discuții în legătură

Drum de servitute Cristian81 Cristian81 Am o mostenire ( casa de locuit ) din partea parintilor defuncti, in anul 2011 am actionat in instanta pe vecinul meu in vederea stabilirii unui drum de ... (vezi toată discuția)
Drum de acces proprietate privata andreeasteavu andreeasteavu Buna ziua. De 2 saptamani am inchiriat un buldo excavator pentru taierea unui drum de acces in curtea casei.Casa se afla situata de un deal ,iar drumul de ... (vezi toată discuția)
Intabulare drum de servitute flory_tanay flory_tanay Buna ziua, Dorim sa vindem o casa la curte prin credit ipotecar! Accesul la aceasta casa se face pe un drum de servitute,cu numar cadastral ! Cei de la ... (vezi toată discuția)