Buna ziua.
De 2 saptamani am inchiriat un buldo excavator pentru taierea unui drum de acces in curtea casei.Casa se afla situata de un deal ,iar drumul de acces trece pe terenul socrului meu si a celor 2 frati ai lui din strada principala<drum asfaltat> pe terenul lor si pana la noi in curte.Nu am autorizatie pentru ca nu stiam de acest lucru.Specific ca drumul a fost facut pe unde era drum cel vechi.Casa fiind cumparata anul trecut in acte nu este mentionat drumul de acces dar pot sa va spun ca proprietari anteriori au avut aceeasi problema cu socrul si cu fratii acestuia.Din cate stiu s au judecat si au castigat acces de drum cu servitute de trecere<fosti proprietari>,noi practic am repus in folosinta acel drum ,l am pietruit si nivelat pt accesul cu masina.As dori sa stiu ce trebuie facut in acest caz pentru a fii cu toate in regula,deoarece una dintre surori a hotarat sa ne dea in judecata pt acest drum.Mentionez faptul ca fiecare frate are parte egala ,mai exact 1 pe 3 din tot.
Va multumesc anticipat!
Buna ziua,
Desi servitutea spuneti ca a fost castigata in instanta nu aveti sentinta.
Puteti sa formulati o cerere la judecatoria pe raza careia se afla imobilul pentru a gasi acea sentinta.
Chiar daca servitutea nu a fost inscrisa in contractul de vanzare cumparare, ea se subantelege.
Daca nu gasiti acea sentinta va puteti adresa instantei pentru a pronunta o sentinta in acest sens.
Va multumesc din suflet,se poate face acest lucru chiar daca drumul este facut fara sa platim despagubiri?si daca stiti cumva care este limita maxima pentru latimea drumului,al nostru este lat de aproximativ 4,5 metri.
Stabilirea unui drum de servitute se face prin titlu , hotărîre judecătorească , convenţie.Dacă ea a fost stabilită )nu din ce aţi auzit sau ştiţi, printr-un act autentic, notarial este una. Acest lucru înseamnă că are lungime, lăţime şi este stipulat în favoarea cărui imobil s+a constituit.
Dacă există un drum de acces folosit de proprietarii terenului să ajungă la casa lor, sau la garaj sau la alte acareturi, nu este nevoie de AC.Dacă este un drum de serv. pe o propr. privată stabilit ca atare ca şi categorie de folosinţă d+voastră trebuie să solicitaţi acordul propr. acestui drum.
O servitute de trecere nu se poate dobîndi prin uzucapiune, ea fiind neaparentă şi necontinuă, nu se subînţelege trebuind să fie dovedită prin act autentic. Prin NCC se poate dobîndi şi prin uucapiune.
;-
Servitute
liamic43
Va rog lamuriti-ma ce ar insemna un [u]titlu pentru servitute[/u]?
Am pe schita anexa,nu in contract vanzare-cumparare,reprezentat un drum de acces,fara ... (vezi toată discuția)
Coproprietari
axiclau
am mostenit impreuna cu sora mea casa parinteasca.eu as vrea sa ies din indiviziune insa nu stiu cum sa procedez si ce sa cer ca sa am drum de acces.adica ... (vezi toată discuția)