avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 930 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Impozit pe venit, ... Impozitul pe chirie
Discuție deschisă în Fiscalitate - Impozit pe venit, CAS, CASS

Impozitul pe chirie

Am o garsoniera inchiriata si am imputernicit pe cineva sa declare pentru mine acest venit la finante. Acolo i s-a spus ca trebuie platit impozit 148 lei pe luna la aceasta chirie de 784 de lei.Cum au facut acest calcul cand prima data i s-a spus imputernicitului ca metoda de calcul a impozitului este 16% din 75% din valoarea venitului, adica 94 lei. Poate cineva sa ma lamureasca cum se calculeaza impozitul pe venit,eventual un site oficial in internet unde sa gasescmetoda de calcul
Cel mai recent răspuns: Alexandru Munteanu , Avocat 19:16, 24 Noiembrie 2011
Impozitul este de 94,08 de lei. Se aplica o cota de impozitare de 16% cu o cota forfetara de 4%, deci platiti 12% impozit.

784-12%=94,08 lei

Cota de impozit pe veniturile din chirii este de 16% aplicata asupra venitului net, determinat ca diferenta intre sumele reprezentand chiria in bani sau echivalentul in lei al veniturilor in natura, prevazute in contractul incheiat intre parti, si cota de cheltuiala forfetara de 25%, reprezentand cheltuieli deductibile aferente venitului. Astfel, cota generala de impozit aplicata asupra venitului brut rezultata din calcule este de 16%*(100%-25%)=12%.

[ link extern ] /
Ultima modificare: Joi, 24 Noiembrie 2011
Alexandru Munteanu, Avocat

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

chiria apartament iulica2009 iulica2009 buna ziua, dau in chirie un apartament si as dori sa stiu cat este impozitul care trebuie sa-l platesc la Finante pe chiria incasata (vezi toată discuția)
Impozitul din inchiriere imobiliara ContSters70318 ContSters70318 In cazul in care sursa de venit a unei persoane provine din dreptul de proprietate(chirie) iar valoarea acesteia nu depaseste venitul minim garantat,mai ... (vezi toată discuția)
Unde ? atomol atomol As dori sa stiu unde se inregistreaza un contract de inchiriere -la adm. fin. unde se afla proprietatea inchiriata sau la adm fin.din judetul unde are ... (vezi toată discuția)