avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 960 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Angajat nou.
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Angajat nou.

Am si eu o intrebare: m-am angajat de 6 zile la un hotel si nu mi s-a cerut nici un act de angajare pana acum!!!Am intrebat de ce si mi s-a raspuns ca sunt o luna de zile de proba!!Ce trebuie sa fac in situatia asta?Ca practic ma pot da afara in orice moment si nu am nici o garantie ca o sa ma plateasca?nu sunt obligati sa imi faca macar un contract de colaborare?

Multumesc!!!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 07:41, 7 Octombrie 2008
Bineinteles ca erau obligati sa va incheie un contract de munca, perioada pentru care se incheie acesta ramanand la latitudinea partilor sa o stabileasca (de regula angajatorii incheie contractele pe termen determinat si specifica clar perioada de proba) insa indiferent daca veti ,,trece" sau nu de perioada de proba, angajatorul este obligat sa va plateasca pentru munca prestata. Sfatul meu este sa discutati serios cu cei de la Resurse Umane si sa le cereti sa va incheie contract de munca (daca nu vor altfel, cereti-le sa il incheie macar pentru o luna si apoi daca va hotarati sa ramaneti la ei, vi-l pot prelungi sau transforma in perioada nedeterminata).
Un contract individual de munca are prevazuta la Cap.L.Alte clauze si perioada de proba. Deci perioada de proba face parte din contract. In aceasta perioada, daca una din parti doreste, fara o motivare anume, ci numai printr-o notificare poate inceta contractul individual de munca. Ceea ce face angajatorul dvs. se cheama "munca la negru".
Eu zic sa nu ne grabim sa acuzam angajatorul .... are la dispozitie 20 de zile pentru a inregistra contractul la ITM ... poate se va duce in ultima zi sa-l inregistreze ;)
Si cu ce date o completa oare angajatorul CIM daca angajatului nu i s-a cerut nici macar actul de identitate? ;)
Am intalnit destule cazuri asemanatoare cu cel prezentat .... cand i-au cerut datele pentru angajare, i-au completat si c.i.m.
De asemenea, singura solutie este o sesizare catre Corpul de Control al ITM-ului sau catre Inspectia Muncii.
In situatia in care contractul individual de munca nu a fost incheiat in forma scrisa, se prezuma ca a fost incheiat pe o durata nedeterminata, iar partile pot face dovada prevederilor contractuale si a prestatiilor efectuate prin orice alt mijloc de proba.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Problema contract intarziat laraandy laraandy Buna ziua, Nu stiu sigur daca ma puteti ajuta cu un sfat in aceasta problema dar sper. In martie a fost angajata o doamna in firma noastra. I s-a facut ... (vezi toată discuția)
Contract de munca, durata determinata (nesemnat) jeidy jeidy mi-am gasit de lucru pe perioada verii cu contract ,dar problema este ca la inceputul lunii cand am completat contractul,am completat spatiile care erau de ... (vezi toată discuția)
Contract de munca neinregistrat la i.t.m. dandyd dandyd Buna ziua tuturor ! Am si eu o problema: sotia mea lucreaza la o firma de aprox. un an si patru luni . In momentul angajarii a semnat un contract de munca pe ... (vezi toată discuția)