avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 923 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Traduceri Contribuþia la fondul de pensii pentru traducãtorii ...
Discuție deschisă în Traduceri

Contribuþia la fondul de pensii pentru traducãtorii PFA

Bine v-am gasit!

Inteleg din mesajele citite, ca, daca ma inregistrez ca societate individuala sau chiar ca PFA, ar trebui sa platim lunar 222 lei la stat contributie pentru pensie. Eu doresc sa imi fac - probabil, o II, dar deocamdata nu am venituri. De aceea, ma intreb daca are rost in acest context, sa imi si fac aceasta societate sau poate trebuie sa mai astept.

Va multumesc
Cel mai recent răspuns: albalbalb , utilizator 14:00, 26 Noiembrie 2011
Asta depinde de d-voastra daca faceti ceva sau nu..ce sa mai asteptati?lamuriti-ne...
Daca doriti sa aveti venituri e normal sa platiti dupa veniturile realizate si sa fiti asigurata la pensie,sanatate si somaj.
Eu mi-as face o societate individuala, deoarece nu doresc sa lucrez ilegal, dar nu sunt pregătită să plătesc lunar 220 lei , in condiţiile in care nu voi caştiga decat paote doar jumătate din ei, de exemplu. Probabil că trebuie să citesc si legile respective, complet. Poate mi le puteti preciza dv.

Multumesc
poate va lamureste acest link..
www.avocatnet.ro/content/for...
albalbalb a scris:

Bine v-am gasit!
Inteleg din mesajele citite, ca, daca ma inregistrez ca societate individuala sau chiar ca PFA, ar trebui sa platim lunar 222 lei la stat contributie pentru pensie. Eu doresc sa imi fac - probabil, o II, dar deocamdata nu am venituri. De aceea, ma intreb daca are rost in acest context, sa imi si fac aceasta societate sau poate trebuie sa mai astept.
Va multumesc


Daca sunteti traducator autorizat si detineti autorizatie emisa de Ministerul de Justitie, nu puteti functiona decat ca PFA - profesie liberala.
[ link extern ] /
Codul fiscal:
Definirea veniturilor din activitati independente:
Veniturile din activitati independente cuprind:
- veniturile comerciale
- veniturile din profesii libere
- veniturile din drepturi de proprietate intelectuala, realizate in mod individual si/sau intr-o forma de asociere, inclusiv din activitati adiacente.

In afara de impozitul pe venit de 16% si contributia la fondul de sanatate (5,5% aplicata la venitul net ) trebuie achitata si contributia la fondul de pensii (31,3%) la valoarea contractului de asigurare incheiat de titularul profesiei liberale cu casa de pensii. Valoarea minima a contractului de asigurare este de 2022 x 35% = 708, 708 x 31,3% = 222 lei contributie minima datorata la fondul de pensii lunar. Aceasta contributie nu se mai datoreaza daca lucrati si ca angajat.
Insa:
H.G. nr. 257 din 20 martie 2011 pentru aprobarea Normelor de aplicare a prevederilor Legii nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, la art.17 prevede:
(1) În situaţia în care pe parcursul derulării asigurării în baza declaraţiei individuale de asigurare se face dovada că într-un an calendaristic nu se realizează venituri la nivelul prevăzut de lege, declaraţia se suspendă la cererea asiguratului sau din iniţiativa casei teritoriale de pensii.
(2) În situaţia în care declaraţia individuală de asigurare se suspendă din iniţiativa casei teritoriale de pensii, aceasta va notifica asiguratul, cu indicarea perioadei pentru care s-a produs suspendarea.
(3) Constatarea nerealizării veniturilor se face pe baza documentelor fiscale prevăzute de legislaţia în materie, a adeverinţelor eliberate de organele fiscale competente sau, după caz, pe baza datelor furnizate caselor teritoriale de pensii de către organele fiscale.
(4) În perioada de suspendare prevăzută la alin. (1) nu se datorează contribuţia de asigurări sociale şi perioada respectivă nu constituie stagiu de cotizare în sistemul public de pensii.
(5) În situaţia în care în perioada de suspendare s-au achitat contribuţii de asigurări sociale, acestea nu se restituie, fiind luate în calcul la determinarea stagiului de cotizare şi a punctajului lunar pentru stabilirea drepturilor de pensie.

Ceea ce inseamna ca daca estimati ca nu realizati in anul fiscal specific 8.088 lei, nu datorati contributia de 222 lei/lunar, asigurarea dvs. fiind suspendata fara a fi amendat in vreun fel.
www.avocatnet.ro/content/for...
www.avocatnet.ro/content/for...
www.avocatnet.ro/content/for...
L.C.
www.avocatnet.ro/content/for...
Ultima modificare: Vineri, 25 Noiembrie 2011
Laura Ciobeica, moderator
Va multumesc foarte mult pentru acest raspuns.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contribuþii sociale ºi impozit în cazul traducãtorilor autorizaþi csllngy csllngy Buna ziua Am autorizatia de traducator. Am inteles ca trebuie inregistrata la finante. Impozitul se plateste in regim real. Ce se intampla cu contributiile ... (vezi toată discuția)
Diferenta intre profesie liberala si persoana fizica autorizata Mainerici  Ctin Mainerici Ctin care este diferenta intre desf activitati ca profesie liberala sau ca pfa (vezi toată discuția)
Taxe si impozite pentru o p.f.a. Emil P Emil P Buna ziua! Va rog sa ma ajutati si sa-mi transmiteti ce taxe si impozite trebuie sa plateasca o p.f.a., care nu presteaza servicii supuse dreptului ... (vezi toată discuția)