avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1060 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Traduceri Contribuþii sociale ºi impozit în cazul ...
Discuție deschisă în Traduceri

Contribuþii sociale ºi impozit în cazul traducãtorilor autorizaþi

Buna ziua
Am autorizatia de traducator. Am inteles ca trebuie inregistrata la finante. Impozitul se plateste in regim real. Ce se intampla cu contributiile sociale: somaj, pensie, sanatate? Ce procent si din ce trebuie sa platesc? Din ceea ce realizez real sau cotele stabilite dupa salariul minim pe economie? Trebuie sa cotizez obligatoriu?Mentionez ca eu nu lucrez cu contract de munca la alta societate. Multumesc anticipat pt raspunsuri
Cel mai recent răspuns: csllngy , utilizator 12:44, 30 Octombrie 2011
Autorizatia de traducator este documentul care va da dreptul si obligatia sa va inregistrati sub o forma juridica (de obicei PFA) la Administratia Financiara. Odata terminate procedurile de inregistrarea veti avea CIF-ul si veti putea profesa ca traducator. Mai multe detalii aici: www.avocatnet.ro/content/for...
Impozitul de plateste la venitul net (venit brut - cheltuieli = venit net x 16% = valoare impozit.
Contributiile sociale obligatorii:
- sanatate - 5,5% din venitul net
- pensii - 222 ron/luna
Contributia la somaj este facultativa.
O zi buna,
L.C.
Un alt link cu date utile aici: www.avocatnet.ro/content/for...
Ultima modificare: Marți, 3 Mai 2011
Laura Ciobeica, moderator
Buna seara.
Revin asupra acestei intrebari, pt ca intre timp am fost la finante si m-am interesat. A ramas obligatoriu sanatatea si bineinteles impozitul. Somajul si pensia nu sunt obligatorii. Asa ca...de acum incolo traduc mai cu *pofta*. O seara frumoasa sa aveti.
@csllngy
Revin asupra acestei intrebari, pt ca intre timp am fost la finante si m-am interesat. A ramas obligatoriu sanatatea si bineinteles impozitul. Somajul si pensia nu sunt obligatorii.


Finantele n-au treaba cu casa de pensii si se pricep sa dezinformeze. Contributia la somaj este facultativa insa - imi pare rau pentru vestea nu tocmai buna - contributia la pensii este obligatorie. Contributia lunara este de 31,3% din 708 lei = 222 lei
[ link extern ]

In L. 263/2010, art 6, punctul IV, scrie: Sunt asigurati obligatoriu [...]: persoanele care realizează, în mod exclusiv, un venit brut pe an calendaristic echivalent cu cel puţin de 4 ori câştigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat şi care se află în una dintre situaţiile următoare:
a) administratori sau manageri care au încheiat contract de administrare ori de management;
b) membri ai întreprinderii individuale şi întreprinderii familiale;
c) persoane fizice autorizate să desfăşoare activităţi economice;
d) persoane angajate în instituţii internaţionale, dacă nu sunt asiguraţii acestora;
e) alte persoane care realizează venituri din activităţi profesionale;

Numai PFA-urile care au şi carte de muncă sunt scutite de la plata contribuţiilor sociale, potrivit noii legi a pensiilor.
Mai multe detalii aici: www.avocatnet.ro/content/for...
L.C.
Ultima modificare: Vineri, 20 Mai 2011
Laura Ciobeica, moderator
Bine. Am inteles. Dar atunci explicati-mi va rog frumos daca eu traduc de 150 de ron pe luna....pt ca e criza peste tot...din ce sa platesc statului 222 ron lunar contributie la fondul de pensii?
Desi am convingerea ca ati gasit raspunsul la intrebarea Dvs., consider ca informatia va fi utila celor care nu au inteles inca acest aspect.
In conditiile in care estimati ca nu atingeti plafonul veniturilor anuale de 8.088 lei, puteti renunta la plata lunara a contributiei de 222 lei/luna. La primirea deciziei de impunere de la finante (anul succesiv) va trebui sa va prezentati cu o copie la Casa de Pensii pentru a dovedi ca in anul anterior nu ati realizat venituri de 8.088 sau mai mari. In conditiile acestea Casa de Pensii anuleaza orice evetuala creanta care s-a nascut anterior pentru neplata contributiei si veti fi considerat neasigurat lucru care inseamna ca nu se calculeaza ca vechime in campul muncii perioada in care nu ati platit contributia mentionata mai sus.
L.C.

Alte discuții în legătură

Contribuþia la fondul de pensii pentru traducãtorii pfa albalbalb albalbalb Bine v-am gasit! Inteleg din mesajele citite, ca, daca ma inregistrez ca societate individuala sau chiar ca PFA, ar trebui sa platim lunar 222 lei la stat ... (vezi toată discuția)
Activitate traducãtor autorizat - plãtesc impozit chiar dacã nu am activitate? haller haller Buna ziua! as dori sa devin traducator autorizat! as dori sa stiu care sunt conditiile! dupa inceperea activitatii trebuie sa platesc impozit pe venit/profit, ... (vezi toată discuția)
Datorii pfa Dorin Baleanu Dorin Baleanu Buna seara in ianuarie 2011 am deschis un PFA. Treaba a mers bine cam pina in matie 2011 si am reusit sa plataesc toate datoriile pe trim. I. Din aprilie 2011 ... (vezi toată discuția)