Buna ziua,
am o mare rugaminte la dumneavoastra. Lucrez din anul 2004 la o firma privata si astazi m-au anuntat ca din 1.01.2012 nu mai au nevoie de serviciile mele. Care sunt exact pasii pe care trebui sa ii urmez ca sa ma asigur ca voi primii somaj?
Stiu ca in primul rand nu trebui sa accept sa semnez demisia, dar mai mult de atat nu stiu.
Cu respectul cuvenit astept un raspuns pentru a nu fi inselata.
1. Nu este deajuns sa va spuna ca nu mai au nevoie de serviciile dvs., trebuie sa va spuna si baza legala ahotararii lor pentru a sti ce va asteapta.
2. Sa nu semnati nici demisia si nici o cerere de incetare a contractului individual de munca (CIM) pentru ca nu veti beneficia de indemnizatie de somaj.
3. Lasati pe angajator sa aiba initiativa incetarii CIM.
4. Ca sa puteti beneficia de indemnizatie de somaj trebuie ca incetarea CIM sa se faca din initiativa angajatorului, cu unul din urmatoarele articole din Codul muncii:
- art.61, lit.c) = in cazul in care, prin decizie a organelor competente de expertiza medicala, se constata inaptitudinea fizica si/sau psihica a salariatului, fapt ce nu permite acestuia sa isi indeplineasca atributiile corespunzatoare locului de munca ocupat.
- art.61, lit.d) = in cazul in care salariatul nu corespunde profesional locului de munca in care este incadrat.
- art.65(1) = incetarea contractului individual de munca determinata de desfiintarea locului de munca ocupat de salariat, din unul sau mai multe motive fara legatura cu persoana acestuia. Desfiintarea locului de munca trebuie sa fie efectiva si sa aiba o cauza reala si serioasa.
5. Daca veti probleme cu angajatorul sau va forteaza sa semnati ceva fara voia dvs. faceti imediat o sesizare la ITM.
Somaj dupa ccc
dariaTM
Va rog sa ma ajutati cu niste sfaturi despre cum ar trebui sa procedez in urmatoarea situatie:
Sunt in concediu pentru cresterea copilului pana in septembrie ... (vezi toată discuția)
Somaj
marianavatany@yahoo.com
Cum trebuie sa procedeze angajatorul pt ai putea inceta contract indiv.de munca pt un angajat ce are peste 12 luni vechime in firma si ar vrea sa i se poata ... (vezi toată discuția)
Legislatie
criss_cluj15
Buna seara,
Am si eu cateva intrebari privind un caz real al C.I.M.
Am facut sesizare la I.T.M.,au venit in control si ne-au pus sa complectam o declaratie ... (vezi toată discuția)