avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 434 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... marire/micsorare catime
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

marire/micsorare catime

nu inteleg de ce daca renunt sau imi restrang pretentiile trebuie sa timbrez la valoarea initila??
:vishenka:
Cel mai recent răspuns: ContSters230219 , utilizator 23:17, 29 Noiembrie 2011
Asa spune legea taxelor de timbru si... unde-i lege nu-i tocmeala.
am inteles zicala/proverbul sau ce e..insa care-i rationamentul in concret sau TEMEIUL DE DREPT:)
Temeiul de drept este art.20 din Legea nr.146/1997, privind taxele judiciare de timbru, in care in alin.2 teza a II a se prevede expres :

În cazul când se micşorează valoarea pretenţiilor formulate în acţiune sau în cerere, după ce a fost înregistrată, taxa judiciară de timbru se percepe la valoarea iniţială, fără a se ţine seama de reducerea ulterioară.
devine desuet 132 cpc fata de dispozitiile indicate de dvs?
Nu, bineinteles ca nu. Art.132 C.P.C. priveste cererea cu care este investita instanta si valoarea pretentiilor cu privire la care instanta se va pronunta. Micsorarea catimii este posibila, cu conditia ca taxa judiciara de timbru sa se achite la valoarea indicata initial. In temeiul art.132 C.P.C, catimea obiectului se poate si mari, nu numai micsora.

Alte discuții în legătură

Pot micsora valoarea pretentiilor inainte de plata taxei judiciare de timbru? corstef corstef Buna ziua Dragii mei, pot micsora valoarea pretentiilor inainte de plata taxei judiciare de timbru? Stiu ca acest lucru nu constituie o modificare a cererii ... (vezi toată discuția)
Micsorarea catimii obiectului cererii de chemare in judecata ContSters54572 ContSters54572 Catimea obiectului cererii de chemare in judecata se poate micsora numai pana la prima zi de infatisare sau oricand, in tot cursul procesului? Art. 132 alin. ... (vezi toată discuția)
Reducere pretentii accesorii ptr ef expertizei daniela r. daniela r. Buna ziua, Daca prin cererea de chem in jud, s au cerut din eroare atat debit principal cat si accesoriu, ptr care instanta deja a admis reducere de ... (vezi toată discuția)