avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 769 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale platitor/neplatitor TVA (vine garda financiara la ...
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

platitor/neplatitor TVA (vine garda financiara la sediul social)

Doresc sa infiintez un SRL.
Initial m-am gandit sa infiintez neplatitor de TVA, iar cand voi avea venit constant sa trec ca platitor.
Totusi deoarece clientii vor fi doar firme, cred ca ar prefera serviciile mele daca as fi platitor de TVA.

Am citit prin acest site ca in cazul optarii pentru platitor de TVA, sau la trecerea de la neplatitor la platitor, vine Garda Financiara in inspectie la sediul social.
Asa se intampla?

In cazul in care as opta de la inffintare pentru platitor de TVA, va mai veni Garda Financiara la sediul social?

Mentionez ca sediul social doresc sa il trec la adresa unei cunostinte, care are o vila si toate camerele chiriasi fara contracte de chirie.
Nu cred ca i-ar face placere sa se trezeasca cu Garda financiara la usa.
Si chiar si apartament daca ar avea, cui i-ar conveni ca acceptand sa ajute pe cineva cu sediul social sa fie vizitat...

Eu activitatea o desfasor initial fara punct de lucru...prestari servicii... consultanta la sediul clientului iar documentatia necesara o intocmesc acasa...:Doriune in parc pe o banca... nu-i treba lor atat timp cat livrez serviciul clientului in forma dorita.

Ce risc daca se petrece vizita la sediul social unde eu nu locuiesc, nu desfasor activitate?
Cum as putea evita vizita?
Cel mai recent răspuns: Martonze , utilizator 11:28, 26 Noiembrie 2011
Chiar credeti ca va poate garanta cineva de aici ca prietenul Dvs. nu se va trezi la poarta cu comisarii Garzii Financiare sau ai altor organe de control ale statului? Nu...In plus din ceea ce ati descris mai sus, daca are niste vecini binevoitori, care stiu de activitatea ilegala pe care o desfasoara, s-ar putea sa aiba anumite vizite . Si nu ar mai fi din vina Dvs., dar asa se va interpreta. Dvs. decideti unde va alegeti sediul social al societatii.
E foarte avantajos sa nu fii platitor de TVA, pentru client este indiferent ca esti sau nu platitor de TVA, iar daca prestezi servicii pentru un alt neplatitor de TVA, esti in avantaj absolut.
In privinta sediului social, poti foarte bine sa-l inregistrezi la domiciliul tau, mai ales daca sustii ca activitatea efectiva o faci pe teren.
Si daca vine Garda la tine, nu esti acasa, ei lasa o invitatie cu actele pe care doresc sa le verifice si te invita la ei la sediu. Oricum, daca e programat sa te amendeze. gasesc ei ceva, perfectiunea nu exista.
Ultima modificare: Vineri, 25 Noiembrie 2011
Martonze, utilizator
Am inteles ca firmele platitoare de TVA prefera sa colaboreze cu firme platitoare, penntru a-si recupera TVA.
In cazul prestarii de servicii die consultanta (din partea mea), firmele isi pot recupera TVA-ul?

Vizita la sediul social se face si la declararea de neplatitor?
Vizita se anunta inainte?

Desfasor activitatea, infiintez firma, in alt judet decat am domiciliul in buletin.
Locuiesc fara forme de inchiriere pt ca nu imi sunt necesare.
Martonze a scris:
E foarte avantajos sa nu fii platitor de TVA, pentru client este indiferent ca esti sau nu platitor de TVA,


Nu este chiar asa @Martonze. Un client platitor de TVA poate deduce TVA-ul aferent facturilor emise de un furnizor platitor de TVA, ceea ce sigur il avantajeaza. In cazul in care clientul este platitor de TVA si societatea Dvs. nu este, sumele respective sunt operatiuni scutite si acesta nu poate deduce TVA.

@anitsirc
Vizitele de acest fel le primesc si platitorii, dar si platitorii de TVA, din varii motive.
In cazul unui control de la Administratia Financiara, acestia au obligatia sa va anunte inainte despre un control fiscal ce urmeaza a fi efectuat lin societate.
Eu am vorbit din experienta: In cazul achizitionarii cu plata pe loc, este chiar mai convenabil ca furnizorul sa NU fie platitor de TVA, ca in loc de 100lei+24 lei platesc doar 100 lei, iar diferenta, inglobata in produsul meu finit si vandut o voi plati trimestrial. In primul caz, TVA are un parcurs mai lung-de la mine la furnizor si de acolo la buget, in al doilea caz eu platesc direct la buget.
Mai este un mare avantaj sa fii neplatitor de TVA: beneficiarul scoate din casa cu 24% mai putini bani, iar ca firma neplatitoare de TVA sau persoana fizica, esti net avantajat.

Garda financiara face controale inopinate la punctul de lucru si verifica daca ai casa de marcat(la consultanta nu cred ca e necesar), daca suma din casa corespunde cu registrul de casa, daca ai documente de provenienta a marfurilor, etc.
Mai face controale tematice, ex: alcool, tigari, produse petroliere, produse importate, lemn, etc.
Neaparat face controale la reclamatii; s-a mai intamplat sa aiba actiune cu firmele care nu au fost controlate de N ani, te cautau cu lista scoasa de pe calculator; nu au treaba cu cine sta in casa aceea unde ai sediul social, au treaba doar sa te amendeze, cel putin cu minimul admis.
Daca nu te gaseste la sediul social, iti lasa o invitatie, cu insirarea documentelor solicitate pentru control.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Inregistrare ca platitor de tva za_creature za_creature Tocmai am infiintat un SRL care produce software la comanda, in care sunt unic asociat si administrator. Doresc in continuare sa ma inregistrez ca platitor de ... (vezi toată discuția)
Inspectie anaf sediu social florentinadaniela florentinadaniela Buna ziua, Am depus pentru inregistrarea in scopuri de TVA o declaratie pe propie raspundere pentru ca desfasor activitatea la sediul social. Mi s-s spus ca ... (vezi toată discuția)
Devii platitor tva cu comisie de la garda financiara? florin89 florin89 Buna seara, Am si eu problema urmatoare: O firma infiintata in luna aprilie 2011, neplatitoare de TVA doreste sa devina platitoare de TVA. Am fost la ... (vezi toată discuția)