Constituirea unui fond special, conform hotararii adunarii generale, este legal, asa cum s-a aratat mai sus. Ca i-ati spus "fond de redresare" este in regula. Acesti bani se vor restitui proprietarilor atunci cand se vor recupera de la cel care i-a sustras. Asadar sunt bani la dispozitia asociatiei, folositi la achitarea furnizorilor..., adica sunt folositi exact ca si banii din fondul de rulment. La fel de bine se putea ca adunarea generala sa horatasca marirea fondului de rulment pana la recuperarea pagubei.
Daca adunarea a hotarat suma, asta este, aplicati hotarare. Poate mai corect ar fi fost sa se stabileasca suma fiecarui proprietar dupa acelasi principiu a stabilirii fondului de rulment, avand aceeasi destinatie. Adica fiecare proprietar sa achite o suma egala cu costul intretinerii pentru luna cea mai scumpa din ultimele 12 luni. Asa era o diferenta intre cei cu apartamente mai mici si cei cu apartamente mai mari, intre cei cu mai multe sau mai putine persoane, intre cei cu centrala proprie si cei fara...., adica diferente intre cei care au de obicei consumuri (costuri) mari si cei cu consumuri (costuri) mici.
@giurcamariana,
In HG 1588/2007 PRIVIND NORMELE DE APLICARE A legii 230/2007, nu am gasit nimic specificat despre modalitatile de recuperare a fraudei si nici despre distribuirea ei in listele de intretinere
Pentru recuperarea sumelor sustrase faceti demersuri in justitie (politie, judecatorie...), conform Codului civil si nu a legislatiei asociatiilor de proprietari. Administratorul a fost un angajat (ce a delapidat), un angajat al asociatiei (persoana juridica), angajat conform Codului muncii.
Sumele sustrase,
NU se distribuie in listele de intretinere. Listele de intretinere contin cheltuielile lunare aferente fiecarui proprietar, restantele, penalizarile s.a.m.d., asa cum se face in mod obisnuit, fara nici o legatura cu banii sustrasi din gestiune. Apare doar o coloana suplinentra cu acest fond de redresare pe cate l-a stabilit adunarea generala, asa cum apare coloana de fond de rulment (atunci cand este cazul).
Suma sustrasa se consemnaza, in urma verificarilor financiar-contabile, intr-o fisa de operatiuni diverse, inregistrand fostul administrator ca debitor al asociatiei. Cand o sa recuperati banii inregistrati pe credit si soldati fisa. Atunci o sa aveti banii in soldul din casa si-o sa-i restituiti proprietarilor care platesc acum fondul de redresare.