avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 947 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... scoatere de la intretinere
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

scoatere de la intretinere

Buna seara, de 1 luna si 2 saptamani de zile am si eu un bebe mic si am chemat pe mama soacra sa stea cu noi pt. a ne ajuta la cresterea lui.intrebarea mea este daca sunt obligat sa platesc inca 1 pers la cotele colective ce sunt stabilite de noi in locatia unde stam.Specific ca sunt eu cu sotia si bebe deci 3 per. mama soacra plateste lunar intretinera la domiciliul dansei si nu vrea sa se scoate de acolo .din motive pers.Viluta unde locuim acum are 5 apartamente si momentan nu avem asociatie dar ne impartim la mica intelegere cheltuielile comune.Daca soacra mea aduce 1 adeverinta de la domiciliul dansei precum plateste lunar intrtinerea, mai trebuie aici sa platim ceva si pt ea chiar daca sta 5 luni?
Nu merge treaba cu adeverinta ca plateste acolo si... consuma la dumneavostra. Deci insistati sa se scada de la domiciliul ei si o treceti ca persoana la dumneavostra.
~ Conținut șters la cerere ~
Asadar, daca am lipsit de la apartament 17 zile consecutive, dar distribuite pe parcursul a doua luni, nu se ia in considerare cererea de scoatere de la intretinere pe perioada respectiva? Va multumesc!
In lege se spune despre absenta de mai mult de 15 zile pentru a fi scos de la plata acelor cheltuieli care se repartizeaza pe numar de persoane.
Nu se spune nici consecutiv, nici neconsecutiv.
In acest caz fiecare asociatie de proprietari, prin comitetul sau executiv, isi poate lua decizia cum sa fie aceste zile, consecutive sau neconsecutive.
Ar putea sa va socoteasca intr-o luna "lipsa", iar in cealalta luna "prezenta". Nu e un capat de tara a face acest lucru pentru ca toata lumea sa fie multumita.

Opinie personala
- persoana care ar lipsi mai mult de 15 zile neconsecutiv ar trebui sa demonstreze in mod real cand lipseste, cand vine acasa, cand iar lipseste etc., chestiune care este greu de monitorizat de administrator. Totusi, daca exista un program fix lunar prin care, sa zicem, persoana vine doar in weekend acasa deoarece lucreaza in afara localitatii si aceasta situatie se cunoaste de catre conducerea asociatiei se poate face o conventie intre aceasta si locatar cu punerea la intretinere, de exemplu, trimestrial o luna, iar doua nu;
- pe de alta parte, o persoana care in mod real lipseste din bloc mai mult de 15 zile, chiar daca acestea nu sunt consecutive, ea nu va consuma utilitatile si prestarea serviciilor in mod egal cu situatia ca ar lipsi consecutiv. Deci daca are dreptul ca pentru mai mult de 15 zile sa fie scos de la acele cheltuieli, nu ar conta ca nu consuma consecutiv sau neconsecutiv.

Cred ca a pune conditii de consecutivitate a lipsei din apartament este o modaliate abuziva de a-l lipsi pe un om de un drept pe care il are prin lege.
Ultima modificare: Sâmbătă, 28 Aprilie 2012
elga50, moderator
AncaMelania a scris:

Asadar, daca am lipsit de la apartament 17 zile consecutive, dar distribuite pe parcursul a doua luni, nu se ia in considerare cererea de scoatere de la intretinere pe perioada respectiva? Va multumesc!

Cotele de intretinere se calculeaza pentru o luna, pentru fiecare luna in parte si nu pentru o perioada de 2, 3 sau 6 luni. Asa ca avand in vedere acesta situatie logica si prevederile legii 230/2007 si HG 1588/2007, daca intr-o luna proprietarul lipseste mai mult de 15 zile din apartament, poate fi scos de la cheltuielile pe numar de persoane, la cerere, pentru acea luna.
In fiecare luna se repartizeaza consumurile de apa, caldura, intretinerea liftului, iluminatul, curatenia, cheltuielile salariale, impozitele si contributiile la stat s.a.m.d. , lunar se inchid conturile contabile..., asa ca si numarul de persoane se stabileste lunar si nu cumulat pe mai multe luni.
Daca, de exemplu, intr-o luna o persoana lipseste 9 zile si-n luna urmatoare 8 zile, inseamna ca in prima luna a locuit 21 de zile iar in a doua 22 de zile, asadar mult peste limita de 15 zile prevazute de lege.

Alte discuții în legătură

Cate zile trebuie sa lipsesti de acasa pentru a fi scos de la intretinere? ionutzlazar_1976 ionutzlazar_1976 Cele 15 zile in care sunt plecat de acasa trebuie sa fie consecutive? Eu vin acasa, vineri seara in jurul orei 20 si plec duminica la ora 19. In consecinta ... (vezi toată discuția)
Repartizare cheltuieli apartament nelocuit adrianpetrea adrianpetrea Buna ziua, Un proprietar al asociatiei noastre a mostenit apartamentul de la sora lui. El locuieste in alt judet dar vine in fiecare luna in bloc, foloseste ... (vezi toată discuția)
Presedinte de bloc care abuzeaza! deea_elena deea_elena Buna ziua, Incerc sa fiu scurta si la obiect.Locuiesc cu mama mea intr-un apartament cu 2 camere.Eu de 6 luni am un job unde lucrez 24/24h..deci o zi si o ... (vezi toată discuția)