avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 502 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Presedinte de bloc care abuzeaza!
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Presedinte de bloc care abuzeaza!

Buna ziua, Incerc sa fiu scurta si la obiect.Locuiesc cu mama mea intr-un apartament cu 2 camere.Eu de 6 luni am un job unde lucrez 24/24h..deci o zi si o noapte sunt plecata de acasa, o zi si o noapte sunt acasa.
De 2 luni administratorul blocului si presedintele de bloc(cu care sunt in neintelegere dinainte sa devina presedinte de bloc)...mi-au trecut la plata intretinerii 2 persoane in condittile in care eu sunt plecata de acasa mai mult de 20 de zile pe luna(nu consecutiv).
Legea 230/2007 nu precizeaza ca trebuie sa fiu plecata 15 zile CONSECUTIVE!!
Scrie ca trebuie sa fiu plecata mai mult de 15 zile pentru a nu adauga o persoana la plata intretinerii.Stiu ca trebuie sa platesc cheltuieliile pentru plata cotei indivize(inlocuirea tevilor, zugravirea fatadei blocului, repararea terasei, intretinerea si repararea liftului, a interfonului, salariul administratorului, cheltuielile gospodaresti (telefonul administratorului, in functie de caz), consumabile (inlocuirea becurilor, ustensilele pentru curatenia scarii etc).
Si o ultima intrebare presedintele de bloc este scutit de plata intretinerii pe baza faptului ca nu-i este platit salariu prin decizia asociatiei de proprietari.El sta impreuna cu sotia si platesc doar o persoana la intretinere in loc de doua.Este
legal??

Va multumes anticipat!
Ultima modificare: Vineri, 24 Mai 2013
elga50, moderator
Cel mai recent răspuns: elga50 , moderator 18:02, 1 Iunie 2013
Nu trebuie sa fiti plecata 15 zile consecutive. Lucrand o zi da una nu, rezulta o lipsa de la domiciliu de maxim maxim 15 zile pe luna si nu 20 asa cum sustineti Dvs. Probabil ca presedintele tine o evidenta stricta a venirilor si plecarilor Dvs si in lunile in discutie a bifat 16 zile la domiciliu.
Solicitati explicatii in scris si contestati sumele de plata in 10 zile de la afisare.
In plus, depuneti in fiecare luna o cerere de scutire pe motivul lipsei de la domiciliu.
Salariul presedintelui e discutabil. Nu vad o problema in compensarea cu contravaloarea intretinerii insa pentru sumele in discutie presedintele ar trebui sa plateasca taxe si impozite conform legii. Puteti depune o sesizare la ANAF.
Pai hai sa plecam cu totii cate 15 zile consecutive sau neconsecutive de acasa pe la rude si sa nu mai platim niciodata intretinerea lunara decat cheltuieli cu becurile ,lift sau telefonul administratiei ca in celelalte 15 zile in care locuim nu consumam gaze, energie electrica ,apa (aici depinde de hotararea administratiei cum repartizeaza pierderile) salariul femeii de serviciu etc,Dar daca cumva avem nevoie de adeverinta pentru orice problema prin care sa dovedim ca locuim in acel bloc administratia trebuie sa ne elibereze acea adeverinta pentru ca locuim de fapt in acel bloc 15 zile consecutive sau neconsecutive !
Legat de scutirea presedintelui la numarul de persoane nu este corect pentru ca dansul a acceptat sa nu fie remunerat pentru aceasta functie!
Ultima modificare: Joi, 23 Mai 2013
CRINA1, utilizator
1-Aveti solicitare oficiala inregistrata la asociatia de proprietari pentru scoaterea din evidenta a unei persoane de la calculul cotelor individuale?
2-Cifra de 20 zile- prezentata de dvs nu coincide cu programul precizat
3-Conform art 24 al 4 din L nr 230/2007 hotararile adunarii generale sunt obligatorii
4-Daca apreciati ca activitatea presedintelui de asociatie/administratorului va cauzeaza prejudicii sau aduc atingere intereselor dvs legitime aveti dreptul .fie sa sesizati oficial serviciul de specialitate din primarie,fie dre[ptul prevazut si garantat de Legea Fundamentala de acces liber la justitie
5-In imobilele de locuit in comun pentru preintampinarea aparitiei de antipatii/dispute,este de preferat ca toate problemele sa fie solutionate amiabil cu decenta ,intelepciune si toleranta
O persoana poate fi scazuta de la intretinere daca solicita acest lucru in scris si daca este plecata o perioada mai mare de jumatate de luna.
Ori, majoritatea oamenilor lipsesc zilnic din bloc pentru ca merg la serviciu, la scoala, la gradinita, la facultate, la pescuit, in parc, la spectacol, la spital s.a.m.d.
Asta nu da dreptul acestora sa fie scutiti de la plata cheltuielilor pe persoana atat timp cat se intorc zilnic in apartament sau chiar din 2 in 2 zile ca in exemplul de mai sus.
Legislatia se aplica in situatia cand pleaca proprietarul in concediu o perioada, in strainatate, se muta la rude sau la casa de la tara si trece de 2-3 ori pe luna pe la apartament...
Dar nu pentru cei care locuiesc efectiv in apartament dar merg la serviciu chiar daca acestia sustin ca lucreaza 24 cu liber 24 ore, aceast mod de lucru nefiind legal. Un program de lucru legal este de 8 ore pe zi. Timpul normal de munca intr-o luna este in functie de numarul de zile lucratoare din luna respectiva. Daca o luna are 21 de zile lucratoare aceasta inseamna 168 ore. Conform codului muncii art. 112, angajatorul trebuie sa-si organizeze activiatea in asa fel ca durata zilnica a timpului de munca de 12 ore sa fie urmata de o perioada de repaus de 24 de ore.

Revenind la scutirea de plata a unei persoane, daca ar fi ca presedintele asociatiei sa ia in consideratie o asemenea solicitare, ar trebui sa socoteasca daca acea persoana este la serviciu (asa cum sustine) mai mult de jumatate de luna. Pai o luna are 30 de zile a cate 24 de ore adica 720 de ore. Ori un salariat lucreaza doar 168 de ore adica mai putin de 25% dintr-o luna.
In privinta scutirii presedintelui de cota pe o persoana la plata intretinerii, doamna, aceasta valoare este de 15 - 25 lei / luna. Aceasta suma nu reprezinta o valoare pentru care sa se complice asociatia cu declararea ei la ANAF, cu atat mai mult cu cat este o hotarare/decizie de compensare a activitatii sale cu aceasta suma.
Este legal ca asociatia sa hotarasca, daca doreste, scutiri la plata cotelor de intretinere pentru persoane care muncesc pentru asociatie, daca acestea nu au pretins o suma fixa lunara si daca aceasta suma este atat de mica.
Ce ziceati daca pretindea un salariu de 300-500 lei /luna? Era mai convenabil pentru dv?

Dv. insa nu lipsiti din apartament mai mult de 15 zile pe luna, sunteti exact in situatia pe care a descris-o @adriantot mai sus, similara cu a majoritatii locatarilor care nu tin cont ca lipsesc de-acasa mai mult de jumatate din zi.

Alte discuții în legătură

Cate zile trebuie sa lipsesti de acasa pentru a fi scos de la intretinere? ionutzlazar_1976 ionutzlazar_1976 Cele 15 zile in care sunt plecat de acasa trebuie sa fie consecutive? Eu vin acasa, vineri seara in jurul orei 20 si plec duminica la ora 19. In consecinta ... (vezi toată discuția)
Scoatere de la intretinere ricardos1970 ricardos1970 Buna seara, de 1 luna si 2 saptamani de zile am si eu un bebe mic si am chemat pe mama soacra sa stea cu noi pt. a ne ajuta la cresterea lui.intrebarea mea ... (vezi toată discuția)
Oricine imi intra in casa este trecut la intretinere user1234 user1234 Administratorul blocului meu este ajutat de sotia sa.Si cand spun ajutat ma refer ca ii face toate treaba,pana la semnarea chitantelor si incasarea ... (vezi toată discuția)