avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 614 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Recuperări de creanţe, datorii, ... poprire
Discuție deschisă în Recuperări de creanţe, datorii, Probleme cu băncile

poprire

din cate stiam eu in cazul unei singure popriri valoarea popririi poate sa ajunga pana la 25% din salariu. Cunosc situatie in care poprirea a ajuns la 50%. este normal?
Cel mai recent răspuns: andymaurul , utilizator 09:42, 29 Noiembrie 2011
o singura poprire poate ajunge pana la 33% din salariul net. mai multe popriri, pana la 50%.
In cazul unui singur creditor poprirea pe veniturile dvs.nu poate depasi 1/3.In cazul a doi sau mai multi creditori poprirea nu poate depasi jumatate din venituri.
Conform Art. 409 Cod procedura civila :
Salariile si alte venituri periodice realizate din munca, pensiile acordate in cadrul asigurarilor sociale, precum si alte sume ce se platesc periodic debitorului si sunt destinate asigurarii mijloacelor de existenta ale acestuia pot fi urmarite:
a) pana la 1/2 din venitul lunar net, pentru sumele datorate cu titlu de obligatie de intretinere sau de alocatie pentru copii;
b) pana la 1/3 din venitul lunar net, pentru orice alte datorii.
Daca sunt mai multe urmariri asupra aceleiasi sume, urmarirea nu poate depasi 1/2 din venitul lunar net al debitorului, indiferent de natura creantelor, in afara de cazul in care legea prevede altfel.
Veniturile din munca sau orice alte sume ce se platesc periodic debitorului si sunt destinate asigurarii mijloacelor de existenta ale acestuia, in cazul in care sunt mai mici decat cuantumul salariului minim net pe economie, pot fi urmarite numai asupra partii ce depaseste jumatate din acest cuantum.
Ajutoarele pentru incapacitate temporara de munca, compensatia acordata salariatilor in caz de desfacere a contractului individual de munca pe baza oricaror dispozitii legale, precum si sumele cuvenite somerilor, potrivit legii, nu pot fi urmarite decat pentru sume datorate cu titlu de obligatie de intretinere si despagubiri pentru repararea daunelor cauzate prin moarte sau prin vatamari corporale, daca legea nu dispune altfel.
Urmarirea drepturilor mentionate la alin. 4 se va putea face in limita a 1/2 din cuantumul acestora.
Sumele retinute potrivit alin. 1-4 se elibereaza sau se distribuie potrivit art. 562 si urmatoarele.
Alocatiile de stat si indemnizatiile pentru copii, ajutoarele pentru ingrijirea copilului bolnav, ajutoarele de maternitate, cele acordate in caz de deces, bursele de studii acordate de stat, diurnele, precum si orice alte asemenea indemnizatii cu destinatie speciala, stabilite potrivit legii, nu pot fi urmarite pentru nici un fel de datorii.
Buna ziua,

Pentru a nu mai deschide alt topic - din salariu se scade pensia alimentara pe care o datorez si la rest se aplica 1/3?
Multumesc!
Pensia de intretinere reprezinta pana la 25% din veniturile dvs.licite,pentru un minor.

Alte discuții în legătură

Poprire pe venit tigris47 tigris47 As dori sa stiu cat la suta din venitul unui debitor, poate fi executat in conditiile legii, prin procedura popririi la sursa? (respectiv, cat din salariul ... (vezi toată discuția)
Doua popriri pe salariu mary84 mary84 Buna ziua. In cazul in care am 2 propriri pe numele aceluiasi salariat (cu titlu executoriu), una primita acum o luna si alta astazi, cum procedez? Pe ambele ... (vezi toată discuția)
Poprire. cat? robertsega32 robertsega32 Un salariat are doua popriri la salariu. La prima, pensie de intretinere, iar a doua poprire are in vedere o suma de 5000 lei reprezentant cheltuieli de ... (vezi toată discuția)