avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 733 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Paşapoarte, cărţi de ... Calatorie in Moldova
Discuție deschisă în Paşapoarte, cărţi de identitate, acte de stare civilă - formalităţi, obţinere, probleme

Calatorie in Moldova

Am o mare problema.Dupa multe certusri cu sotul meu, in fine eo problema personala, nu-mi da procura s a plec in R.Moldova.Spune-ti-miva rog frumos daca pot pleca in MD, daca am certificat de nastere atat moldovenesc, cat si romanesc, si pasaport Ro pn mica mea fetita de 3 luni. ma pot intoarce acasa fara el, va rog frumos ajuta-ti-ma, sau cam sa fac sa pot scoate fetita din tara...
multumesc
Cel mai recent răspuns: Justitiarul71 , utilizator 20:52, 29 Noiembrie 2011
Art. 398 Dacă există motive întemeiate, având în vedere interesul superior al copilului, instanţa hotărăşte ca autoritatea părintească să fie exercitată numai de către unul dintre părinţi,

este precedat de

Art. 397 Exercitarea autorităţii părinteşti de către ambii părinţi
După divorţ, autoritatea părintească revine în comun ambilor părinţi, afară de cazul în care instanţa decide altfel.

Situatia nu mai este la fel de simpla ca inainte de intrarea in vigoare a Noului Cod Civil.
Exista un conflict intre legea Legea nr. 248 (care permite trecerea ganitei daca parintele are incredintat minorul) si Legea 272/2004. Avand in vedere asta, politisti de frontiera au inceput sa interzica iesirea din tara a minorului fara acordul ambilor parinti pentru ca se incalca dreptul al relatii personale ale parintelui necustodian cu minorul si Conventia CEDO.

Jurisprudența internațională a clarificat aceste aspecte în sensul că prevederile legii 272/2004 și ale Convenției de la Haga cu privire la Răpirea internațională de minori au precedență, prin faptul că o eventuală stabilire unilaterală din partea părintelui custodian a domiciliului copilului în străinătate ar afecta grav posibilitatea ca părintele necustodian să poată să pună în aplicare programul de legături personale încuviințat de către instanță.

In ultimii ani Romania a fost condamnata la CEDO de cateva zeci de ori pe acest motiv, cateva cazuri sunt:

Cauza Monory vs. România și Ungaria
Cauza Ignaccolo-Zenide vs. România
Cauza Cauza Pini și Bertani, Manera și Atripaldi vs. România
Cauza Lafargue vs. România
Cauza Deak vs. România și Marea Britanie
Cauza Cauza Nistor vs. România

Mai exista de asemenea si Decizia nr 82 din data de 25.02.2003 a Curtii Constituționale a României care a decis că accesul părintelui nerezident la minor este mai mult decât util chiar și atunci când minorul se exprimă verbal în sensul de a nu accepta acest acces.
Ultima modificare: Duminică, 27 Noiembrie 2011
Alexandru Munteanu, Avocat
Si atunci cum explicam faptul ca in continuare se elibereaza pasaport pentru minori care sunt incredintati prin sentinta unuia dintre parinti, fara a se cere acordul celuilalt parinte? Ce sa faca mama cu pasaportul, sa-l arate la granita dintre sate sau orase in Romania? In acest caz legile ar trebuit schimbate la pachet in sensul ca se bat cap in cap, primesc un pasaport dar nu pot parasi Romania fara acordul tatalui. E putin cam ingradita libertatea de miscare in acest caz. Eu avand un copil, repet, a carei incredintare am obtinut-o in urma unei sentinte judecatoresti,-desigur trebuie sa fac dovada in instanta ca exista motive intemeiate(certuri repetate in prezenta copilului, batai, jigniri, scandal,etc) -sa fiu conditionata din nou de tata, (pe care il pot anunta despre intentie, despre noul domiciliu pe care urmeaza sa-l stabilesc in straianatate pentru a vizita minorul) chiar si pentru o vizita la parintii mei in Republica Moldova? Si atunci ce facem cu minorii care au fost incredintati unui parinte iar de celalalt parinte nu mai stiu nimic? Sunt condamnati ca pana la majorat sa ramana in tara doar pentru ca au parinti iresponsabili? Nu cred asa ceva. Si chiar daca divortez, pana la majorat trebuie sa ma milogesc la un prapadit sa-mi dea acordul sa plec in excursie cu copilul? :-/
Ca sa va lamuriti mai bine ce inseamna autoritatea parinteasca exercitata de ambii parinti ca urmare a intrarii in vigoare a Noului Cod Civil, va recomand cateva discutii de pe forum:


www.avocatnet.ro/content/for...

www.avocatnet.ro/content/for...

www.avocatnet.ro/content/for...

Si sunt doar 3 dintre ele.

Doamna care a deschis topicul nu este divortata; ca sa paraseasca tara (nu ca sa treaca dintr-un judet in altul) are nevoie de acordul tatalui.
Legea a fost facuta pentru oameni normali, care se inteleg si cunosc interesul superior al minorului.

Orice conflict se rezolva la instanta de tutela.

Alte discuții în legătură

Custodie copil aser aser Va rog sa-mi spuneti daca am primit custodia copilului meu prin hotarire judecatoreasca ,pot pleca din tara cu copilul numai cu acordul dat de tatal ... (vezi toată discuția)
Iesirea din tara a copilului minor dupa divort liliana_73 liliana_73 Buna seara.In cazul unei sentinte definitive si irevocabile intr-un divort cu un minor in care copilul imi este incredintat mie spre crestere si educare cu ... (vezi toată discuția)
Plecare strainatate fara acordul tatalui ADRIENUTA ADRIENUTA As vrea sa stiu daca pentru a pleca in strainatate cu copilul, fiind divortata si avand o sentinta definitiva si irevocabila prin care copilul imi este ... (vezi toată discuția)