avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 207 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Paşapoarte, cărţi de ... Schimbare buletin
Discuție deschisă în Paşapoarte, cărţi de identitate, acte de stare civilă - formalităţi, obţinere, probleme

Schimbare buletin

Buna ziua,

Am o cunostinta care ar vrea sa isi schimbe buletinul. Ea momentan locuieste la tara dar vrea sa se mute la matusa sa in oras. Persoana respectiva este majora. Problema e ca matusa nu este in tara. Se poate face mutatia pe noua adresa, implicit schimbarea buletinului fara ca persoana care este proprietara sa fie prezenta? Poate merge la politie doar cu actul de spatiu si celelalte acte necesare fara a fi prezenta proprietara ? Cum ar trebui sa procedeze si care ar fi costurile?
Va multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: Justitiarul71 , utilizator 21:09, 29 Noiembrie 2011
Matusa trebuie sa ii trimita o declaratie de luare in spatiu autentificata la ambasada/consulatul roman sau la notar strain si apostilata sau supralegalizata.
In primul rand, nu are ca cauta la politie, ci la biroul de evidenta populatiei, care acum este al primariei.
Nu se poate obtine mutatia fara acordul expres al proprietarului, cu semnatura data in fata lucratorului de la buletine.
Intrebati-i pe ei daca accepta o procura speciala (declaratie) trimisa de proprietar, prin care sa-si exprime acordul.
Spun asta pentru ca am intalnit cazuri in care s-a acceptat procura, atele nu.
Ultima modificare: Duminică, 27 Noiembrie 2011
Marcel Mihalache, Avocat
~ Conținut șters la cerere ~
@procmarci
Daca ati intalnit cazuri in care nu a fost admisa declaratia de luare in spatiu data in fatza unui notar sau la ambasada / consulat etc. inseamna ca era completata gresit (datele proprietarului sau datele celui care urma sa fie primit in spatiu) pentru ca aceasta procedura este perfect legala.


@BODEALEX
Nu isi schimba cartea de identitate, nu ii trebuie nici pe departe atatea acte cate ii scrieti dvs.

Are nevoie de:
- actul de identitate;
- documentul cu care se face dovada adresei de resedinta, original si copie;
- timbru fiscal sau chitanta reprezentând contravaloarea taxei extrajudiciare de timbru - 4 lei;
- declaratia gazduitorului, in cazul de fatza acea declaratie de primire in spatiu.


Costurile vor fi ale matusii care va trebui sa plateasca acea declaratie de primire in spatiu, sunt destul de scumpe inscrisurile eliberate de reprezentantele diplomatice: 50 - 60 de euro, din cate scrie pe site-urile ambasadelor/consulatelor.
Este de preferat sa se faca la ambasada sau consulat pentru ca va fi redactata in limba romana, altfel va trebui tradusa si legalizata in tara - alti bani...
Mutatie pe noua adresa inseamna pentru dvs.schimbarea domiciliului sau aplicarea unei vize de resedinta pe verso la cartea de identitate pe care o detineti? Trebuie sa ne exemplificati doleanta deoarece sunt necesare acte diferite in functie de situatie. Referitor la declaratia de luare in spatiu a matusii dvs. conf.art.29 din Legea 97/2005 republicata declaratia poate fi data in fata lucratorului de le evidenta, a politistului de siguranta publica, daca este intr-o alta localitate din tara, a notarului public, ORI a functionarului de la ambasada sau consulat. Nu cred ca se poate ca declaratia sa fie data la un notar din strainatate, fie el si cu apostila de la Haga, ci in strainatate doar la ambasada sau consulat. Parerea mea!

Alte discuții în legătură

Schimbat buletin,parintii sunt in strainatate danylukristy danylukristy trebuie sa imi schimb buletinul,dar parintii mei sunt plecati in strainate si nu pot fi prezenti la ghiseu sa semneze pentru luarea in spatiu.Stiu ca trebuie ... (vezi toată discuția)
Procura facuta in strainatate la consulat sau la notar public? ghitzarushul ghitzarushul As dori sa stiu daca procura facuta la cosulatul Romaniei in Franta este echivalenta cu procura facuta la un notar public (in Franta). Banuiesc ca cea facuta ... (vezi toată discuția)
Carte de identitate cu procura tabitasartor tabitasartor Buna ziua, am avea nevoie sa intelegem de ce eliberarea cartii de identitate pentru cetatenii romani cu resedinta in strainatate se poate efectua doar cu ... (vezi toată discuția)