avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1045 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Noul Cod Civil si asociatiile de proprietari
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Noul Cod Civil si asociatiile de proprietari

Noul Cod Civil, republicat in Monitorul Oficial, Partea I nr. 505 din 15 iulie 2011, a intrat in vigoare incepand cu 1 octombrie 2011. Gasim aici reglementari cu privire la functionarea asociatiile de proprietari. Despre constituire:
Art. 659. - În cazul clădirilor cu mai multe etaje ori apartamente sau în cazul ansamblurilor rezidențiale formate din locuințe individuale, amplasate izolat, înșiruit sau cuplat, în care există proprietăți comune și proprietăți individuale, se constituie asociația de proprietari, care se organizează și funcționează în condițiile legii.

Au fost nelamuriri cu privire la constituirea asociatiilor de proprietari in cazul locuintelor individuale dintr-un cartier. Iata ca se poate. Chiar si acestea, conform codului civil (de fapt si-n realitate) au parti comune ca instalatii, santuri, drumuri, cai de acces, ziduri, garduri... Iar aceste asociatii se organizeaza si functioneaza in conditiile legii 230/2007. Continuam, impreuna, cu articolele urmatoare care se refera la asociatiile de proprietari.
Cel mai recent răspuns: Adriantot , moderator 23:27, 28 Noiembrie 2011
se pot face orice fel de asociatii,cu acordul celor asociati,si se conduc dupa statutul lor.Exista legea asociatiilor si organizatiilor.
In situatia proprietatilor individuale nu ai parti comune ca instalatii sanitare ,electrice , pereti parte comuna mai rar , asa ca nu vad pentru ce ar lua un administrator bani ?
ben46...la asociere ,nu este vb de..administrator.Asociatiile se fac cand exista un scop comun.ex; as de cartier,a pompierilor,avocatilor...etc.Si adm il platesti cand presteaza o activitate pt dvs,si nu impotriva .
Nu va faceti probleme ca noul cod ne spune si ceva despre proprietatea comuna asa ca sa ne lamurim ca totusi exista:
Prezumtia de coproprietate asupra despartiturilor comune
Art. 660
(1) Zidul, santul, precum si orice alta despartitura intre doua fonduri sunt prezumate a fi in proprietatea comuna a vecinilor, daca nu rezulta contrariul din titlul de proprietate, dintr-un semn de necomunitate ori daca proprietatea comuna nu a devenit proprietate exclusiva prin uzucapiune, in conditiile legii.

Apoi se precizeaza si obligatia de a construi despartituara comuna sau zidul comun:
Obligatia de construire a despartiturilor comune
Art. 662
(1) Oricare dintre vecini ii poate obliga pe proprietarii fondurilor invecinate sa contribuie la construirea unei despartituri comune.
(2) In lipsa unor dispozitii legale, a regulilor de urbanism sau a obiceiului locului, inaltimea zidului comun se stabileste de parti, dar fara a depasi 2 metri, socotindu-se si coama zidului.

Dar proprietarii au obligatia de a intretine si a repara aceste parti comune:
Cheltuielile de intretinere si reparare a despartiturilor comune
Art. 663
(1) Coproprietarii sunt tinuti sa suporte cheltuielile ocazionate de intretinerea si repararea despartiturii comune, proportional cu dreptul fiecaruia.


Drepturile si obligatiile cu privire la constructiile si instalatiile aflate in legatura cu zidul comun sunt tratate in Art. 664 iar inaltarea zidului comun in Art. 665.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Acord asociatie proprietari Alexandru_cor Alexandru_cor Buna. As avea nevoie de un sfat. Am un apartament si o garsoniera una langa cealalta si as vrea sa fac un zid pe casa scarii (spatiu comun), astfel incat sa ... (vezi toată discuția)
Imprejmuire teren grif grif Am cumparat în anul 2007 o parcela de aprox. 250 mp teren extravilan - situat la limita cu intravilanul (peste drum sunt case locuite). Parcela face parte ... (vezi toată discuția)
Limitele proprietatii victorradu victorradu Am refacut o portiune din zidul despartitor al proprietatii mele de a vecinului. El avea constructii PE zidul meu, o parte din portiunea rezidita corespundea ... (vezi toată discuția)