avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 543 soluții astăzi

Marți, 11 februarie, are loc evenimentul: Negocierea colectivă - Alegerea reprezentanților angajaților și provocările practice. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Zile din concediu odihna
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Zile din concediu odihna

Doresc sa fiu informata, avizata si documentata prin rasp pe care-l voi primi in acest forum, pentru momentul cand cu siguranta,ma voi reintalni cu aceasta problema, pt care solicit ajutorul.
Provin dintr-un colectiv de munca in care majoritatea sunt catolici si doar 7 ortodocsi.Acum 1an,2 ani...de sarbatoarea Pastelui catolic am primit cu totii liber, desi nu era sarbatoarea noastra,. Ni s-a raspuns " ce sa faceti voi singuri la munca, daca nu sunt ceilalti?" desi fiecare are cu siguranta ceva de facut, de adus la zi, de terminat.La Pastele ortodox, conducerea si Biroul RU a realizat ca si noi vrem sa ne sarbatorim in familii ziua, ni s-a impus sa ne luam o zi din concediul de odihna pe anul in curs, daca vrem liber.
Este legal? Este corect?
In contractul colectiv de munca scrie asa: Art.**;Sunt zile nelucratoare zilele de repaus saptamanal si zilele de sarbatori legale si religioase,dupa cum urmeaza:(**) -Prima si a doua zi de Pasti, in functie de confesiune, si pe baza optiunii fiecarui salariat."
Va multumesc .:(
Cel mai recent răspuns: mona1966 , utilizator 18:19, 30 Noiembrie 2011
nu este legal...si consider un abuz din partea angajatorului in a va obliga sa procedati astfel cum relatati....
evident se incalca dispozitiile la care faceti referire...si este un motiv pentru a actiona in instanta respectivul angajator...(atentie, doar daca dv. si ceilalti colegi ortodocsi nu v-ati dat acordul in scris cu privire la a lua concediu de odihna...aferent acelor zile...care si asa sunt libere prin lege...)
Consider ca nu este corect ce s-a stabilit avand in vedere:
1.Romania este o tara majoritar ortodoxa.
2.Conf art.Art. 139 Codul Muncii
(1) Zilele de sarbatoare legala in care nu se lucreaza sunt:
prima si a doua zi de Pasti; -se intelege ca este vorba de cel ortodox.
3. conf Art. 141prevederile art. 139 nu se aplica in locurile de munca in care activitatea nu poate fi intrerupta datorita caracterului procesului de productie sau specificului activitatii. (acest lucru il analizati dumneavoastra in functie de specificul activitatii-)
4. doar salariatilor care lucreaza in unitati prevazute la art. 140--sanitar, alimentatie publica, sau celor cu foc continuu-li se asigura compensarea cu timp liber corespunzator-art.142 iar la alin.2) In cazul in care, din motive justificate, nu se acorda zile libere, salariatii beneficiaza, pentru munca prestata in zilele de sarbatoare legala, de un spor la salariul de baza ce nu poate fi mai mic de 100% din salariul de baza corespunzator muncii prestate in programul normal de lucru.

Art. 143
Prin contractul colectiv de munca aplicabil se pot stabili si alte zile libere.

1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Si daca vreti si o concluzie: "este asa cum vrea angajatorul" ca altfel.........jarrrr..... !
Cum poti actiona angajatorul in instanta fara sa patesti nimic ?!!
Nu vorbim de dreptate aici caci chiar si cand o ai tot tu o patesti.
Multumesc tuturor pt raspunsuri.
Activitatea este de 8 ore/zi, 5 zile/sapt, nimic spectaculos. Dar murim cu legea-n brate:(
Dupa CCM dvs, ar trebui sa aveti zile libere de Pastele ortodox si sa lucrati de Pastele catolic.
Cum firma se inchide oricum, ar trebui sa luati zile de CO de Pastele catolic, intrucat nu puteti beneficia de doua ori intr-un an de zile libere de Pasti.

Am avut si eu aceasta problema la serviciu, dar cu angajati minoritari catolici. Noi le-am dat liber ca la toti de Pastele ortodox (firma era inchisa), iar de Pastele catolic le-am pontat CO.
De ce am procedat asa: in programul informatic nu puteam defini doua sarbatori de Pasti diferite (ortodox si catolic), mai ales ca cele doua mai pica si in luni diferite.

Alte discuții în legătură

Sărbători legale. la câte zile libere au dreptul cei de altă religie decât cea ortodoxă? irumes irumes Buna ziua. Am urmatoarea dilema. In cadrul societatii noastre avem un salariat de confesiune catolic si un musulman. In curand va fi Pastele, si conform art. ... (vezi toată discuția)
Zile libere pentru cei cu alte religii. putem să acordăm zile libere de paștele catolic și să nu se vină la birou nici de paștele ortodox? ASL ASL Va rog sa ma ajutati cu urmatoarea intrebare: Un salariat ne cere zile libere pentru Pastele catolic (el fiind catolic). Putem sa-i acordam zile libere acum de ... (vezi toată discuția)
Obligativitate act doveditor apartenenta cult religios pentru acordarea zilelor libere haver1989 haver1989 Buna ziua, Nu mi se acorda zilele libere deoarece nu pot demonstra ca sunt evreu. Pe langa acest aspect pot primi doar 2 zile din cele 6. Este normal? (vezi toată discuția)