avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 924 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Incadrare in grad de handicap - pensionar
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Incadrare in grad de handicap - pensionar

Va rog sa ma ajutati in urmatoarea problema:mama mea este pensionara de 20 de ani,cu pensie pentru limita de varsta,intre timp s-a imbolnavit,are dementa Alzheimer in forma severa,ceea ce se pare ca este considerata ca o forma de handicap.Medicul psihiatru,m-a sfatuit sa incep sa-i intocmesc un dosar pt.pensie de handicap cu insotitor(insotitorul fiind eu).Intrebarile mele sunt:1.daca va reusi sa ia aceasta pensie de handicap, va ramane si cu pensia pt.limita de varsta?;2.eu,sunt salariata cu norma intreaga la o societate,cum ma va afecta pe mine(din pct.de vedere a cumulului de venituri) avand in vedere ca cei de la Primarie (care fac o ancheta sociala ,in acest caz),mi-au spus ca o parte din aceasta pensie ,o voi incasa eu,in urma imputernicirii mamei,pentru a-i putea plati eventualele cheltuieli ale mamei(macar medicamentele ,care in cazul ei,sunt foarte scumpe)?3.Va rog sa-mi spuneti daca au intervenit modificari la pensia de invaliditate(nu stiu inca la ce grad o va incadra),odata cu aparitia Legii 263/2010-Legea pensiilor-sunt inca "in ceata" ,referitor la dosarul care trebuie sa-l avem cu noi,la comisia de expertiza medicala.Sper ca am fost destul de explicita,va multumesc mult pt.eventualele raspunsuri.
Cel mai recent răspuns: psorinp , utilizator 20:43, 28 Noiembrie 2011
Din pacate, pensia limita de varsta nu se transforma in pensie de invaliditate, ci invers.
Dar mama dvs. poate primi certificat de handicap, ar trebui sa va interesati la organizatiile care se ocupa de handicapati pentru mai multe lamuriri.
Medicul psihiatru v-a recomandat sa depuneti dosar pentru incadrarea persoanei in grad de handicap, ce se depune la Comisia de evaluare si incadrarea persoanei in grad de handicap Legea 448/2006. ce functioneaza pe langa Consiliul Judetean Directia pentru protectia copilului.
Pensia de varsta ramane si veti avea in plus si alte indennizatii (bani) si facilitati fiscale (scutire impozit, medicatie gratuita, transport gratuit etc) conf L 448/2006 functie de gradul de handicap atribuit
Nu exista pensie de handicap
Pe dvs nu va influenteaza, veti avea un al 2 lea serviciu
Nu este cazul de pensie de invaliditate, din moment ce este la pensie de varsta
Trebuie sa incepeti de indata demersurile pentru incadrare in grad de handicap si dupa ce obtineti certificatul de la Comisie veti beneficia de toate drepturile L 448/2006.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Se poate cumula pensia de urmas cu indemnizatia de insotitor? surena surena Mama are o pensie de invaliditate gradul I de 500 lei (care s-a transformat din oficiu in pensie pentru limita de varsta ) si o indemnizatie pentru insotitor ... (vezi toată discuția)
Incadrare in grad de handicap baciu rodica baciu rodica Buna ziua, Tatal meu are diagnosticul de DEMENTA IN BOALA ALZHEIMER CU DEBUT TARDIV MMS - 22 PCT, si as vrea sa stiu daca cu acest diagnostic ar avea ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie pentru persoane cu handicap machita machita Tata socru are arterita si i s-a amputat laba piciorului,poate beneficia de pensie de handicap?eu pot fi ca ingrijitoare[insotitoare]pentru dumnealui,cu carte ... (vezi toată discuția)